• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Iekšlietu ministrijas 1993. gada 30. aprīļa pavēle Nr. 132 "Šaujamieroču un speciālo līdzekļu iegādāšanās un glabāšanas atļauju izsniegšanas, pagarināšanas un anulēšanas noteikumi". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.05.1993., Nr. 30 https://www.vestnesis.lv/ta/id/235876

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Republikas Centrālas vēlēšanu komisijas lēmums Nr.222

Par grozījumiem Centrālās vēlēšanu komisijas «Instrukcijā par rajona, Rīgas pilsētas rajona (priekšpilsētas) un republikas pilsētas vēlēšanu komisijas darbību» 4. panta 6. punktā

Vēl šajā numurā

27.05.1993., Nr. 30

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Iekšlietu ministrija

Veids: pavēle

Numurs: 132

Pieņemts: 30.04.1993.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Apstiprināti
1993.gada 30.aprīlī ar Latvijas Republikas Iekšlietu ministrijas
pavēli Nr. 132.

Šaujamieroču un speciālo līdzekļu iegādāšanās un glabāšanas atļauju izsniegšanas, pagarināšanas un anulēšanas noteikumi

 

I. Vispārīgie noteikumi

1.1. Šie noteikumi reglamentē šaujamieroču, munīcijas, speciālo līdzekļu (gāzes pistoļu, revolveru) un to patronu iegādāšanās, reģistrēšanas, glabāšanas, pārvietošanas (pārnēsāšanas, pārvadāšanas), nēsāšanas, ievešanas LR un izvešanas no tās, realizēšanas, izsniegtās atļaujas anulēšanas, atļaujas pagarināšanas kārtību Latvijas Republikā, kā arī šaujamieroču un speciālo līdzekļu atsavināšanas kārtību, treniņšaušanas kārtību, eksāmenu pieņemšanas kārtību, tehniskiem noteikumiem neatbilstošu  un neizlabojamu šaujamieroču un speciālo līdzekļu atsavināšanas un iznīcināšanas kārtību.

1.2. Valsts policijas iestāžu kontrolē atrodas visi šaujamieroči un speciālie līdzekļi, (gāzes pistoles, revolveri), kuri ir fizisko un juridisko personu rīcībā, izņemot, izņemot šaujamieročus un speciālos līdzekļus, kuri atrodas Latvijas Republikas  Aizsardzības ministrijas, Iekšlietu ministrijas, zemessardzes un drošības dienesta pārziņā.

1.3. Policijas iestāžu kontrolei nav pakļauti vēsturiskie šaujamieroči, kuri izgatavoti līdz 1870.gadam un lādējami caur stobriem vai ar degļa, riteņa, krama |nu un kapsuļu palīdzību un to kopijas, pneimatiskās (gaisa) šautenes un pistoles, starta un celtnieku pistoles un šautenes, kā arī butaforiskie ieroči. Šos ieročus un līdzekļus var iegādāties, realizēt, glabāt, pārnēsāt, ievest Latvijas Republikā un izvest no tās bez policijas atļaujas.

2. Šaujamieroču un speciālo līdzekļu iegādāšanās un glabāšanas, atļauju izsniegšanas, pagarināšanas un anulēšanas noteikumi

2.1. Šaujamieroču un speciālo līdzekļu - gāzes pistoļu (revolveru) iegādāšanās, glabāšana un nēsāšana var notikt tikai ar policijas iestādes atļauju.

2.2. Dokumenti, kas iesniedzami šaujamieroču un speciālo līdzekļu iegādāšanās, glabāšanas un nēsāšanas atļauju saņemšanai:

2.2.1. Šaujamieroču un speciālo līdzekļu - gāzes pistoļu (revolveru) iegādei iesniedz pēc savas dzīves vietas policijas iestādē, bet Rīgas pilsētā — galvenajā policijas pārvaldē iesniegumu pēc apstiprinātas formas, uzrādot savu pasi ar personas kodu (pielikums N° 1 vai N° 2).

Iesniegumam tiek pievienots medicīnas iestādes atzinums par veselības stāvokli, izziņa par nokārtotu eksāmenu par šaujamieroču vai gāzes pistoļu (revolveru) pielietošanas nosacījumiem, reģistrācijas, glabāšanas, nēsāšanas, realizācijas, pārvadāšanas un pielietošanas kārtību (pielikums N° 3).

2.2.2. Var būt pieprasīti arī citidokumenti iesnieguma izskatīšanai.

2.2.3. Dokumenti, kas sastādīti iesniegšanai policijas iestādē šaujamieroča vai speciālā līdzekļa iegādei  un reģistrācijai, derīgi 3 mēnešus no izdošanas datuma.

2.2.4. Rajona, pilsētas policijas pārvaldes, nodaļas, Rīgas pilsētas galvenā policijas pārvalde:

2.2.4.1. izskata iesniegumus un izsniedz atļaujas iegādei, reģistrē un izsniedz atļaujas glabāšanai, nēsāšanai, kā arī pārreģistrē, pagarina un anulē atļaujas iegādei, glabāšanai un nēsāšanai:

— speciālajiem līdzekļiem — gāzes pistolēm (revolveriem) — iegādāšanās, glabāšanai un nēsāšanai;

— medību bisēm — glabāšanai un pārnēšāšanai;

— vītņstobru šaujamieročiem — pistoļu un revolveru iegādei un glabāšanai;

2.2.4.2. izskata iesniegumus un dod savu slēdzienu par vītņstobra šaujamieroču — pistoļu un revolveru — atļaujas izsniegšanai un nēsāšanai.

2.2.6. Slēdzienu dod policijas iestādes darbinieks, un to apstiprina policijas pārvaldes, nodaļas priekšnieks, Rīgas pilsētas galvenās policijas pārvaldes kārtības policijas daļas priekšnieks (pielikums N° 1 vai N° 2).

2.2.7. Slēdzienu ar pievienotiem citiem dokumentiem policijas iestāde iesniedz Policijas departamentā izskatīšanai un lēmuma pieņemšanai likumā noteiktajā termiņa (mēneša laikā no saņemšanas dienas Policijas departamentā).

2.2.8. Policijas departamenta priekšnieks izskata iesniegtos materiālus vītņstobra šaujamieroču iegādei un pieņem lēmumu:

2.2.8.1. izsniegt atļauju šaujamieroču iegādei un reģistrēt to glabāšanai un nēsāšanai;

2.2.8.2. atteikt atļaujas izsniegšanu šaujamieroča iegādei, nēsāšanai.

2.2.9. Iegādāties šaujamieročus un speciālos līdzekļus atļauts ar policijas iestādes speciālo atļauju valsts, pašvaldības un privātos tirdzniecības uzņēmumos (uzņēmējsabiedrības), kā arī ārvalstīs, saņemot dāvinājumā, apbalvojumā, mantojumā.

2.2.10. Ar policijas iestādes priekšnieka atļauju persona šaujamieroci vai speciālo līdzekli var realizēt citai likuma prasībām atbilstošai personai, pārformējot reģistrācijas dokumentus valsts policijas iestādē.

2.2.11. Šaujamieroči un speciālie līdzekļi, kuri ir tehniskiem noteikumiem neatbilstoši (pielikums N° 5) vai ir neizlabojami, nevar būt pārformēti un tiek izņemti un iznīcināti noteiktajā kārtībā.

2.2.12. Rīgas pilsētas galvenās policijas pārvaldes, pilsētu, rajonu policijas pārvalžu, nodaļu priekšnieki izskata pēc personas pastāvīgās dzīves vietas iesniegtos dokumentus šaujamieroču vai speciālo līdzekļu — gāzes pistoļu (revolveru) —iegādei un pieņem lēmumu:

2.2.12.1. izsniegt atļauju šaujamieroča — medību bises — iegādei un reģistrēt to glabāšanai un pārnēsāšanai;

2.2.12.2. izsniegt atļauju speciālā līdzekļa — gāzes pistoles (revolvera) — iegādei un reģistrēt to nēsāšanai;

2.2.12.3. izsniegt atļauju pistoļu un revolveru iegādei un reģistrēt glabāšanai;

2.2.12.4. atteikt atļaujas izsniegšanu šaujamieroču un speciālo līdzekļu iegādei.

2.3. Šaujamieroču un speciālo līdzekļu iegādes atļaujas izsniegšanas kārtība.

2.3.1. Pēc lēmuma pieņemšanas par atļaujas izsniegšanu šaujamieroča vai speciāla līdzekļa — gāzes pistoles (revolvera) — iegādei, personai tiek izsniegta speciāla atļauja pēc noteikta parauga (pielikums N° 4), kurā jānorāda personas vārds, uzvārds, kods, dzīves vieta, kāds ierocis (speciālais līdzeklis) var būt iegādāts. Atļauja derīga 3 mēnešus no izsniegšanas datuma. Ja šajā laikā šaujamierocis vai speciālais līdzeklis netiek iegādāts, pēc personas lūguma atļauja var būt pagarināta vēl par 3 mēnešiem.

2.3.2. Persona, kura nolēmusi atteikties no šaujamieroča vai speciālā līdzekļa iegādes vai neiegādājas to noteiktajā laikā, nodod saņemto atļauju ieroča iegādei policijas iestādē, kura atļauju izsniegusi. Jauna atļauja šaujamieroča vai speciālā līdzekļa iegādei var būt izsniegta pēc speciālas pārbaudes veikšanas.

2.3.3. Atļauja šaujamieroču vai speciālo līdzekļu iegādei izsniedzama personīgi, uzrādot pasi vai citu personību apliecinošu dokumentu un parakstoties par tās saņemšanu. Izdot atļauju citām personām, kurām nav domātas atļaujas ieroču iegādei, aizliegts.

2.3.4. Atļaujas vītņstobra šaujamieroča nēsāšanai izsniedzamas, kā arī atļaujas pagarināšana un anulēšana šaujamieroča nēsāšanai notiek tikai ar Policijas departamenta priekšnieka atļauju.

2.3.5. Atļaujas šaujamieroču (pistoļu, revolveru) nēsāšanai (pielikums N° 8) izsniedzamas šādām personām, kuru nodarbošanās raksturs rada paaugstinātas uzbrukuma briesmas:

2.3.5.1. pilsoņiem, kuriem saskaņā ar citiem likumiem un lēmumiem atļauts nēsāt šaujamieročus, pildot dienesta pienākumus;

2.3.5.2. Latvijas Republikas Augstākās Padomes deputātiem;

2.3.5.3. Ministru Padomes locekļiem;

2.3.5.4. prokuroriem;

2.3.5.5. personām, kuras apbalvotas ar šaujamieročiem.

2.3.6. Citiem pilsoņiem atļaujas šaujamieroču nēsāšanai tiek dotas, ja viņu nodarbošanās raksturs rada paaugstinātas uzbrukuma briesmas un tas apstiprinās ar iesniegtiem dokumentiem un pārbaudes materiāliem.

2.3.7. Atļaujas šaujamieroča nēsāšanai izsniedz uz 1—5 gadiem.

2.4. Šaujamieroču un speciālo līdzekļu reģistrācija un glabāšanas, nēsāšanas atļaujas izsniegšanas kārtība:

2.4.1. Triju darbadienu laikā pēc šaujamieroča vai gāzes pistoles (revolvera) iegādes personai tas jāreģistrē valsts policijas iestādē.

2.4.2. Visu veidu gludstobru šaujamieroči, gāzes pistoles un revolveri tiek reģistrēti policijas iestādē, kura izdevusi atļauju ieroča iegādei.

2.4.3. Mainot dzīvesvietu trīs darbadienu laika ierocis jāreģistrē policijas iestādē pēc dzīvesvietas.

2.4.4. Visu veidu vītņstobra šaujamieroči nēsāšanai tiek reģistrēti Policijas departamentā.

2.4.5. Reģistrējot iegādāto šaujamieroci vai gāzes pistoli (revolveri), persona iesniedz, policijas iestādē:

2.4.5.1.  2 fotogrāfijas 3x4 cm;

2.4.5.2. atļaujas dublikātu ar tirdzniecības uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) ieroča realizācijas atzīmi (pielikums N° 4);

2.4.5.3. tiek uzrādīta pase vai cits personu apliecinošs dokuments;

2.4.5.4. tiek uzrādīts šaujamierocis vai gāzes pistole (revolveris).

2.4.6. Speciālā līdzekļa — gāzes pistoles (revolvera) — nēsāšanai pēc tā iegādes un reģistrācijas policijas iestāde pēc dzīves vietas izsniedz atļauju uz laiku no 1 līdz 5 gadiem (pielikums N° 6).

2.4.7. Šaujamieroču — gludstobru bises, pistoļu un revolveru — glabāšanai un pārnēsāšanai atļaujas tiek izsniegtas pēc personas dzīves vietas no uz laiku no 1 līdz 5 gadiem. Ja šajā laikā persona nav pārkāpusi likumu un citus normatīvos aktus, kuri reglamentē šaujamieroča iegādāšanās. glabāšanas, pārnēsāšanas vai nēsāšanas noteikumus, glabāšanas atļauja pagarināma līdz 5 gadiem. Gadījumos, kad pieļauti pārkāpumi, atļauja izsniedzama uz gadu, ja nav pamata anulēt šo atļauju (pielikums N° 7).

2.5. Šaujamieroču un speciālo līdzekļu pārreģistrācija policijas iestādēs.

2.5.1. Šaujamieroča vai speciālā līdzekļa īpašnieks var atsavināt citai personai šaujamieroci vai speciālo līdzekli, pārreģistrējot reģistrācijas dokumentus valsts policijas iestādē, kā arī ar Policijas departamenta pārvaldes, nodaļas priekšnieka atļauju.

2.5.2. Pārformēšana tiek izdarīta abu personu klātbūtnē, uzrādot šaujamieroci vai speciālo līdzekli, kā arī atļauju personai, kuras rīcībā ierocis atrodas un atļauju ieroča iegādei personai, kuras rīcībā ierocis tiks nodots, tiek uzradītas pases vai cits personu apliecinošs dokuments. Var būt pieprasīti citi dokumenti šaujamieroča vai speciālā līdzekļa pārreģistrācijai.

2.5.3. Aizliegts pārreģistrēt tehniskiem noteikumiem neatbilstošus šaujamieročus un speciālos līdzekļus, gludstobru medību bises, kas pārveidotas slēptai nēsāšanai, šaujamieročus, kas konstruktīvi pārveidoti šaušanai kārtām.

2.5.4. Pārreģistrējot šaujamieroci vai speciālo līdzekli no vienas pilsētas (rajona) uz citu pilsētu (rajonu), dokumentu pārformēšana tiek veikta policijas iestādē, kurā ierocis bija uzskaitē, noņemot šaujamieroci, speciālo līdzekli no uzskaites un piereģistrējot to triju dienu laikā attiecīgā policijas iestādē pēc personas dzīves vietas, kura iegādājas šaujamieroci vai speciālo līdzekli.

2.5.5. Vītņstobra šaujamieroču pārreģistrācija, nēsāšanai tiek veikta Policijas departaments, informējot par to vietējās policijas iestādes.

2.6. Atļaujas pagarināšana.

2.6.1. Ja triju mēnešu laikā pēc atļaujas saņemšanas šaujamieroču, speciālo līdzekļu iegādei persona neiegādājas šaujamieroci vai speciālo līdzekli, policijas iestāde, kura izdevusi atļauju, var to pagarināt vēl uz. 3 mēnešiem.

2.6.2. Glabāšanas un nēsāšanas atļauja pagarināma pirms termiņa izbeigšanās, iesniedzot policijas iestādē:

2.6.2.1. iesniegumu personām, kurām ir pistoles (revolvera) nēsāšanas atļauja, jāmotivē tās pagarināšanas nepieciešamība;

2.6.2.2. glabāšanas un nēsāšanas atļauju;

2.6.2.3. medicīnas iestādes atzinums par veselības stāvokli;

2.6.2.4. 2 fotogrāfijas 3x4 cm;

2.6.2.5. tiek uzrādīts ierocis vai speciālais līdzeklis tehniskai apskatei;

2.6.2.6. tiek uzradīta pase vai cits personu apliecinošs dokuments.

2.7. Šaujamieroča un speciālā līdzekļa iegādes, glabāšanas vai nēsāšanas atļaujas anulēšana.

2.7.1. Personai, kurai izsniegta šaujamieroča vai gāzes pistoles (revolvera) iegādes, glabāšanas un pārnēsāšanas vai nēsāšanas atļauja, tā var būt anulēta pirms termiņa:

2.7.1.1 .ja persona pārkāpj šaujamieroču un to munīcijas vai gāzes pistoļu (revolveru) un to patronu iegādāšanās, reģistrācijas, glabāšanas, nēsāšanas, pielietošanas vai pārvietošanas (pārnēsāšanas, pārvadāšanas) kārtību;

2.7.1.2. ja konstatēti likumā "Par šaujamieročiem un speciālajiem līdzekļiem pašaizsardzībai" 7.pantā noteiktie ierobežojumi;

2.7.1.3. ja persona nēsājusi šaujamieroci alkohola, narkotisko vai toksisko vielu reibuma stāvoklī;

2.7.1.4. īpašnieka nāves gadījumā.

2.7.2. Personai, kurai izdota atļauja nēsāt pistoli (revolveri), ja viņas nodarbošanās raksturs rada paaugstinātas uzbrukuma briesmas un šie likumā "Par šaujamieročiem un speciālajiem līdzekļiem pašaizsardzībai" 3.panta 2.daļas 4.apakšpunktā un šo noteikumu 2.3.5. un 2.3.6. punktā noteiktie pamati zuduši, atļauja pistoles (revolvera) nēsāšanai tiek anulēta, atstājot pistoles (revolvera) glabāšanas atļauju.

2.7.3. Policijas iestādes priekšnieks, pieņemot lēmumu par šaujamieroču vai gāzes pistoles (revolvera) iegādes, glabāšanas un nēsāšanas atļaujas anulēšanu, pamatojas uz policijas iestādes darbinieka ziņojumu, personas iesniegumu, kurai tiek anulēta atļauja, kā arī uz citiem dokumentiem. kas ļauj pieņemt pamatotu lēmumu par atļaujas anulēšanu.

2.7.4. Par atļaujas anulēšanu policijas iestāde 3 dienu laikā informē personu, kurai anulē atļauju.

2.7.5. Anulētā atļauja šaujamieroču vai gāzes pistoles (revolvera) iegādei nododama policijas iestādē, kura to izsniegusi, vai jebkura citā policijas iestādē, kura atļauju pārsūta policijas iestādei, kura to izsniegusi.

2.7.6. Anulēta atļauja šaujamieroča vai gāzes pistoles (revolvera) glabāšanai un nēsāšanai nododama trīs darbadienu laikā policijas iestādē, kura to iesniegusi, bet šaujamierocis, gāzes pistole (revolveris) ar policijas atļauju realizējami tirdzniecības uzņēmumā (uzņēmējsabiedrību) vai tiek izņemti.

2.7.7. Izņemti šaujamieroči, gāzes pistoles (revolveri) atļaujas anulēšanas gadījumā personai netiek atdoti, bet tiek atsavināti un realizēti tirdzniecības uzņēmumā (uzņēmējsabiedrību) vai iznīcināti noteiktajā kārtībā.

3. Nolikums par šaujamieroču, munīcijas un speciālo līdzekļu atsavināšanas, realizācijas, glabāšanas, nēsāšanas, pārvadāšanas un treniņšaušanas kārtību.

3.1. Šaujamieroču, speciālo līdzekļu atsavināšana.

3.1.1. Saskaņā ar likuma "Par šaujamieročiem un speciālajiem līdzekļiem pašaizsardzībai" 13.panta 2. un 3.daļu, gadījumos, kad policijas iestāde nepagarina šaujamieroča iegādāšanās, glabāšanas un nēsāšanas atļaujas termiņu vai anulē atļauju pirms termiņa, kā arī nepagarina gāzes pistoles (revolvera) iegādāšanās vai nēsāšanas atļaujas termiņu vai anulē atļauju pirms termiņa, šaujamieroci un tā munīciju vai gāzes pistoli (revolveri) un tās patronai personai atsavina par atlīdzību, kas atbilst to tirgus cenai, ja likums nav noteikts citādi.

3.1.2. Piespiedu atsavināšana notiek tajos gadījumos, kad persona atsakās labprātīgi realizēt šaujamieroci un munīciju, speciālos līdzekļus un to patronas, kā arī gadījumos, kad uz personu attiecināmi likuma "Par šaujamieročiem un speciālajiem līdzekļiem pašaizsardzībai" 7.pantā paredzētie ierobežojumi.

3.1.3. Atsavinot šaujamieročus vai speciālos līdzekļus, personai policijas iestādē tiek izsniegta kvīts (pielikums Nr.9), kurā norādīts personas vārds, uzvārds, kods, adrese, kāds ierocis atsavināts, tā marka, veids, numurs, tehniskais stāvoklis.

3.1.4. Tehniskiem noteikumiem neatbilstoši šaujamieroči atsavināmi bez atlīdzības, ja saņemts policijas iestādes komisijas slēdziens par to tehnisko stāvokli un atzinums par to iznīcināšanu.

3.1.5. Bez atlīdzības atsavināmi šaujamieroči un speciālie līdzekļi, kuri nevar būt reģistrējami pašaizsardzībai.

3.2. Šaujamieroču, munīcijas un speciālo līdzekļu realizācija.

3.2.1. šaujamieroču, munīcijas un speciālo līdzekļu realizācija veicama tikai pēc speciālas atļaujas (licences) saņemšanas.

3.2.2. Juridiskās un fiziskās personas, kuru rīcībā likumīgi atrodas šaujamieroči, gāzes pistoles (revolveri) vai citu veidu ieroči, var tos realizēt caur valsts pašvaldību un privātiem tirdzniecības uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām) vai noformējot reģistrācijas dokumentus policijas iestādē. Šaujamieroču un gāzes pistoļu (revolveru) realizācijai nepieciešams saņemt valsts policijas iestādes atļauju (pielikums Nr.10), kurā šie ieroči un speciālie līdzekļi reģistrēti.

3.2.3. Valsts, pašvaldību un privātie tirdzniecības uzņēmumi (uzņēmējsabiedrības), kuriem ir speciāla atļauja (licence) ieroču tirdzniecībai, šaujamieročus un speciālos līdzekļus — gāzes pistoles (revolverus), gāzes baloniņus ar kairinošas iedarbības vielām — pieņem realizācijai no juridiskām un fiziskām personām tikai ar valsts policijas iestādes atļauju.

3.2.4. Aizliegts realizēt:

3.3.4.1. gāzes baloniņus un gāzes pistoļu (revolveru) patronas ar vielām, kuras neietilpst Labklājības ministrijas apstiprinātajā speciālo līdzekļu un atļauto vielu sarakstā;

3.2.4.2. citus likumā "Par šaujamieročiem un speciālajiem līdzekļiem pašaizsardzībai" nenorādītos speciālos līdzekļus, kas paredzēti iedarbībai uz cilvēka organismu;

3.2.4.3. šaujamieročus, kuri konstruktīvi pārveidoti šaušanai kārtām un gludstobru medību bises slēptai nēsāšanai;

3.2.4.4. tehniskiem noteikumiem neatbilstošus šaujamieročus un speciālos līdzekļus.

3.2.3.5. Tirdzniecības uzņēmumi (uzņēmējsabiedrības), kuriem ir speciālā atļauja (licence) ieroču realizācijai, šaujamieročus un gāzes pistoles (revolverus) realizē fiziskām un juridiskām personām tikai ar atļauju, kuru izsniegušas Latvijas Republikas policijas iestādes.

3.2.6. Latvijas Republikas Aizsardzības ministrijas, Iekšlietu ministrijas, zemessardzes, drošības dienesta vajadzībām šaujamieroči un gāzes pistoles (revolveri) tiek realizēti pēc šo iestāžu vadītāju rakstveida pieprasījumiem un uz pilnvaras pamata.

3.3. Šaujamieroču un gāzes pistoļu (revolveru) glabāšanas, nēsāšanas, pārvadāšanas kārtība.

3.3.1. Šaujamieroču, gāzes pistoļu (revolveru) glabāšanas vai nēsāšanas atļauja dod personai tiesības iegādāties attiecīga kalibra patronas, glabāt un nēsāt tās.

3.3.2. Gāzes pistoles (revolvera) īpašnieks glabā to un patronas savā dzīvesvietā vai atrašanās vietā tā, lai nodrošinātu tos pret nolaupīšanu, nokļūšanu nepiederošu personu vai bērnu rokās.

3.3.3. Nesāt gāzes pistoli (revolveri) atļauts slēptā veidā, lai nepievērstu citu personu uzmanību. Patronas nedrīkst atrasties stobrā.

3.3.4. Gāzes pistoles (revolvera) īpašnieka ģimenes locekļiem, dzīvojošiem kopā, ar īpašnieka rakstisku piekrišanu un policijas iestādes atļauju, ir tiesības nēsāt gāzes pistoli (revolveri) uzrādot atļaujā, kā īpašumā gāzes pistole (revolveris) atrodas. Atļauja gāzes pistoles (revolvera) nēsāšanai kārtojama tādā pašā kārtībā kā īpašniekam.

3.3.5. Šaujamieroča glabāšanas atļaujā tiek norādīta īpašnieka pastāvīgā dzīvesvieta, kā arī apsargājamā nekustamā īpašuma atrašanās vieta, un tā dod personai tiesības ieroci pārvietot sev līdzi un glabāt īpašnieka dzīvesvietā un apsargājamā nekustamā īpašuma atrašanās vietā.

3.3.6. Šaujamieroča īpašniekam jānodrošina ieroča glabāšana tā, lai nepieļautu tā nolaupīšanu vai nokļūšanu bērnu vai citu nepiederošu personu rokās. Ieroci glabā izlādētā veidā, ar nolaistiem gaiļiem, atsevišķi no munīcijas. Aizliegts šaujamieročus pakārt pie sienas, izņemot vēsturiskos un nepielāgotus šaušanai.

3.3.7. Šaujamieroča īpašnieka ģimenes locekļiem, dzīvojošiem kopā ar īpašnieka rakstisku iesniegumu un noformējot attiecīgus dokumentus saskaņā ar likumu var būt izdota atļauja šaujamieroču glabāšanai un pārvietošanai.

3.3.8. Personai, kurai izsniegta atļauja šaujamieroča — pistoles vai revolvera — glabāšanai un nēsāšanai, ir tiesības reģistrēto šaujamieroci glabāt atļaujā norādītajā vietā un pārvietot sev līdzi, ievērojot noteikto nēsāšanas kārtību.

3.3.9. Šaujamieroci nēsā tā, lai nepievērstu citu personu uzmanību. Patronas nedrīkst atrasties stobrā, gaiļiem jābūt nolaistiem, drošinātājam (ja tāds ir) jābūt ieslēgtam.

3.3.10. Aizliegts pistoli vai revolveri rādīt nepiederošām personām, nodot ieroci personām, kurām nav atļaujas uz šā ieroča glabāšanu, nēsāšanu, izņemot gadījumus, kad ierocis nododams glabāšanai speciāli noteiktās vietās un gadījumos, apmeklējot iestādes, uzņēmumus un organizācijas, kur, saskaņojot ar valsts policiju, ierobežota šaujamieroču vai speciālo līdzekļu nēsāšana, kā arī lidojot ar lidmašīnu vai helikopteru.

3.3.11. Personai, kurai ir atļauja šaujamieroču glabāšanai, pārvietošanai un nēsāšanai, atļauts uz šīs atļaujas pamata iegādāties tirdzniecības uzņēmumā (uzņēmējsabiedrībā) attiecīga šaujamieroča munīciju.

3.3.12. Nēsājot šaujamieroci, aizliegts atrasties alkohola, narkotisko vai toksisko vielu reibuma stāvoklī.

3.3.13. Šaujamieroča un gāzes pistoles (revolvera) pārvietošanas laikā jānodrošinās pret to nolaupīšanu. Medību bises, kā arī treniņ šaujamieroči (sporta ieroči) pārvietojami iesaiņotā un izlādētā veidā. Tādā pašā veidā tiek pārvietotas pistoles un revolveri, ja personai nav atļaujas šaujamieroča nēsāšanai.

3.4. Treniņšaušana.

3.4.1. Treniņšaušana tiek veikta šautuvēs, šaušanas stendos un citās speciāli norādītās vietās, nodrošinot citu personu drošību un izslēdzot nepiederošu personu nokļūšanu vietā, kur tiek veikta treniņšaušana. Citās vietās treniņšaušana aizliegta.

3.4.2. Treniņšaušana aizliegta alkohola, narkotisko vai toksisko vielu reibuma stāvoklī.

3.4.3. Treniņšaušanu var veikt kā ar personas šaujamieroci, tā arī ar ieroci, ko izsniedz šautuvēs, stendos. Par personas drošību un iekšējo kārtību ir atbildīgi šautuvju un šaušanas stendu vadītāji (uzņēmēji).

3.5. Ieroču numerācija.

3.5.1. Tirdzniecības uzņēmums (uzņēmējsabiedrība) drīkst realizēt tikai rūpnieciski ražotus, lietošanai derīgus un tehniskajiem noteikumiem atbilstošus šaujamieročus un gāzes pistoles (revolverus), kuriem nav izdarīti likumā "Par šaujamieročiem un speciālajiem līdzekļiem pašaizsardzībai" 6 pantā paredzētie tehniskie pārveidojumi un ir norādīts numurs. Ja šaujamierocim vai gāzes pistolei (revolverim) nav norādīts numurs, tirdzniecības uzņēmumam (uzņēmējsabiedrībai) vai īpašniekam jānodrošina to numerācija.

3.5.2. Tirdzniecības uzņēmumi (uzņēmējsabiedrības) gāzes pistoles (revolverus) numurē pēc speciāla žurnāla (pielikums Nr.11), kurš atrodas tirdzniecības uzņēmumā (uzņēmējsabiedrībā) un ir cauršūts un apzīmogots ar policijas iestādes zīmogu. Numurējot gāzes pistoles (revolverus), katrai gāzes pistolei (revolverim) tiek piešķirts kārtas numurs pēc žurnāla, kā arī speciālās atļaujas (licences) numurs.

3.5.3. Gāzes pistoles (revolverus), kas ievesti vai iegādāti bez numuriem, numurē tirdzniecības uzņēmums (uzņēmējsabiedrība), kurai ir licence ieroču realizācijai, un pēc tam reģistrējot policijas iestādē. Numerācija tiek veikta uz policijas iestādes gāzes pistoles (revolvera) iegādes atļauju.

3.5.4. Šaujamieroču reģistrācija bez numura nav atļauta. Numuru šaujamierocim piešķir policijas iestāde, kurā šaujamierocis reģistrēts, pēc šaujamieroča pārbaudes veikšanas Iekšlietu ministrijas tiesu ekspertīžu centrā.

3.5.5. šaujamieroci numurē, uzsitot numuru uz stobra, laidnes, aizslēga.

3.5.6. Gāzes pistoles numurē, iegravējot numuru uz stobra.

3.5.7. Realizēt šaujamieročus un gāzes pistoles (revolverus) bez numuriem aizliegts.

3.6. Tehniskiem noteikumiem neatbilstošu ieroču atsavināšana un iznicināšana.

3.6.1. Tehniskiem noteikumiem neatbilstošus un neizlabojamus šaujamieročus un speciālos līdzekļus, kā arī šaujamieročus, kuri konstruktīvi pārveidoti šaušanai kārtām, un gludstobru medību medību bises slēptai nēsāšanai kategoriski aizliegts reģistrēt, realizēt, iegādāties, glabāt, nesāt, pārvietot un tie tiek atsavināti bez atlīdzības un iznīcināti noteiktajā kārtībā.

3.6.2. Policijas iestāde, reģistrējot, pārreģistrējot ieroci, tiek veikta tā tehniskā apskate. Konstatējot šaujamieroča vai gāzes pistoles (revolvera) neatbilstību tehniskiem noteikumiem, neizlabojamu, pārveidotu šaušanai kārtām vai medību bisi, pārveidotu slēptai nēsāšanai, izņem šo ieroci, sastādot izņemšanas protokolu (pielikums Nr.13) un izsniedzot kvīti par izņemto (nodoto) ieroci (pielikums Nr.9), uzrādot izņemšanas iemeslus. Ja persona, kurai ierocis izņemts, neapstrīd izņemšanas iemeslu, ierocis mēneša laikā tiek nodots Iekšlietu ministrijas nodrošinājuma dienesta saimniecības un apgādes pārvaldes noliktavā.

3.6.3. Ja persona, kurai ierocis izņemts, apstrīd policijas iestādes pieņemto lēmumu un uzskata, ka ierocis atrodas tehniskiem noteikumiem atbilstošā stāvoklī, var būt izlabojams, medību bise nav pārveidota slēptai nēsāšanai vai šaujamierocis nav pārveidots šaušanai kārtām, tad šaujamierocis vai gāzes pistole (revolveris) tiek nosūtīti Iekšlietu ministrijas tiesu ekspertīžu centram pārbaudei un slēdziena sniegšanai.

3.6.4. Ja ierocis tiek atzīts par neiemantojamu, tas tiek atsavināts saskaņā ar 3.6.2. punktu.

3.6.5. Fiziskās un juridiskās personas, kuru rīcībā atrodas neizlabojami, tehniskiem noteikumiem neatbilstoši šaujamieroci vai gāzes pistoles (revolveri), kā arī medību bises, pārveidotas slēptai nēsāšanai un šaujamieroči šaušanai kārtām, nodod tos policijas iestāde pēc dzīvesvietas vai atrašanās vietas.

3.7. Par šaujamieroču, gāzes pistoļu (revolveru) ievešanu Latvijas Republikā un izvešanu no tās.

3.7.1. Visu veidu šaujamieročus, gāzes pistoles (revolverus) ievest Latvijas Republikā, izvest no tās, kā arī to tranzīts atļauts tikai ar speciālu atļauju (pielikums Nr.20), ko izsniedz Latvijas Republikas Iekšlietu ministrijas Policijas departaments.

3.7.2. No ārvalstīm ievesti šaujamieroči un gāzes pistoles (revolveri) trīs darbadienu laikā jāreģistrē valsts policijas iestādē un saskaņā ar noteiktu kārtību jānodod Iekšlietu ministrijas tiesu ekspertīžu centram ložu un čaulu atšaušanai kontrolkolekcijai.

3.7.3. Persona, kura Latvijas Republikā ieved šaujamieroci, gāzes pistoli (revolveri) muitas un robežpunktos uzrāda Policijas departamenta atļauju (pielikums Nr.20). Šaubu gadījumos muitas vai robežsargu punktos ieroči var būt aizturēti līdz jautājuma noskaidrošanai.

3.7.4. No Latvijas Republikas šaujamieročus, munīciju un gāzes pistoles (revolverus) drīkst izvest tikai ar Policijas departamenta atļaujas oriģinālu. Atļaujas kopijas, dublikāti (izņemot atļaujas oriģinālu) nav derīgi un tiek izņemti kopā ar ieročiem līdz jautājuma izlemšanai.

3.7.5. Izvedot ieroci (ieročus) no Latvijas Republikas bez to atpakaļ ievešanas atļaujas, robežpunktā tiek izdarīta atzīme par ieroča izvešanu.

3.7.6. Ieročiem, kuri liek izvesti un ievesti atpakaļ Latvijas Republikā, robežpunktā uz atļaujas tiek izdarīta atzīme par ieroča izvešanu un otra atzīme par tā ievešanu. Izvesto un ievesto ieroču skaitam un numuriem jāatbilst uzrādītājam atļaujā.

3.7.7. Ievedot ieročus no ārvalstīm un izvedot no Latvijas Republikas, uz atļaujas tiek izdarīta atzīme par ieroča ievešanu un otra — par to izvešanu. Ievesto ieroču skaitam un numuriem jāatbilst atļaujā norādītajam, ja izmaiņas nav izdarītas Policijas departamentā.

3.7.8. Izvedot ieročus no Latvijas neatbilstošā skaitā vai ar neatbilstošiem numuriem, visi ieroči tiek izņemti līdz jautājuma izlemšanai.

4. Nolikums par šaujamieroču reģistrācijas un uzskaites kārtību un izšauto ložu un čaulu kontrolkolekciju.

4.1. Valsts policijas iestādes veic fizisko un juridisko personu šaujamieroču un gāzes pistoļu (revolveru) uzskaiti, reģistrējot tos speciālos žurnālos (pielikums Nr.12) un uzskaites kartiņās (pielikums Nr.1 vai Nr.2) un ievadot informāciju kompjūteros.

4.2. Valsts policijas iestādes uzskaitē netiek ņemti Aizsardzības ministrijas, Iekšlietu ministrijas drošības dienesta, zemessardzes šaujamieroči un gāzes pistoles (revolveri).

4.3. Šaujamieroču un gāzes pistoļu (revolveru) uzskaiti veic un izšauto ložu un čaulu kontrolkolekciju glabā Iekšlietu ministrija.

4.4. Medību gludstobru bises, pistoles, revolverus glabāšanai. gāzes pistoles (revolverus) uzskaita Rīgas pilsētas galvenajā policijas pārvaldē, pilsētu un rajonu policijas pārvaldēs un nodaļās.

4.5. Personīgo vītņstobru šaujamieroču nēsāšanai uzskaiti veic Policijas departaments.

4.6. Visi vītņstobru šaujamieroču, kuri tiek reģistrēti un uzskaitīti policijas iestādēs, tiek atšauti. Izšautās lodes un čaulas tiek ievietotas Iekšlietu ministrijas izšauto ložu un čaulu konlrolkolekcijā. Ieroču atšaušanu veic Iekšlietu ministrijas Tiesu ekspertīžu centra speciālisti. Ieroci atšaušanai tiesu ekspertīžu centram nogādā īpašnieks, vai uzaicina speciālistus šaujamieroču kontrolšāvienu izdarīšanai.

4.7. Pirms šaujamieroču reģistrācijas (pārreģistrācijas sakarā ar remontu) policijas iestādēs tos jāatšauj IeM tiesu ekspertīžu centri. Par atšauto šaujamieroci personai tiek izsniegta izziņa (pielikums Nr.16), kura atļauj konkrēto šaujamieroci piereģistrēt (pārreģistrēt) policijas iestādē un izsniegt attiecīgo atļauju ieroča glabāšanai un nēsāšanai.

4.8. Tirdzniecības uzņēmums, kas realizē šaujamieročus, pirms to realizācijas nodrošina kontrolšāvienu izdarīšanu ar realizējamiem šaujamieročiem izšauto ložu un čaulu konlrolkolekcijai. Aizliegts realizēt šaujamieročus, ja netiek izdarīta izšauto ložu un čaulu konlrolkolekcija.

4.9. Ja šaujamierocis iegādāts ārvalstīs un ievests Latvijas Republikā, kontrolšāvienus izšauto ložu un čaulu konlrolkolekcijai veic Iekšlietu ministrijas tiesu ekspertīžu centrs, izsniedzot izziņu, kura dod atļauju konkrēto šaujamieroci reģistrēt policijas iestādē un izsniegt attiecīgo atļauju.

5. Nolikums par eksāmenu pieņemšanas kārtību un to nokārtošanai nepieciešamo zināšanu apjomu.

5.1. Pirms šaujamieroča un gāzes pistoles (revolvera) iegādāšanas atļaujas saņemšanas pieteicējam valsts policijas iestādē jānokārto eksāmens par šaujamieroču un gāzes pistoļu (revolveru) pielietošanas nosacījumiem un iegādāšanās, reģistrēšanas, glabāšanas, nēsāšanas, realizācijas, pārvietošanas un pielietošanas kārtību, kā arī jāapliecina prasme to pielietot (pielikums Nr.17).

5.2. Rīgas pilsētas galvenajā policijas pārvaldē, pilsētu un rajonu policijas pārvaldēs un policijas nodaļās ar policijas pārvaldes vai nodaļas priekšnieka pavēli tiek izveidota eksāmenu komisija, kura sastāv no 3-5 cilvēkiem. Komisiju vada policijas iestādes priekšnieka vietnieks.

5.3. Eksāmenus pieņem par maksu ne retāk kā 2 reizes mēnesī, noteiktā dienā un laikā. Par nenokārtoto eksāmenu samaksātā nauda atpakaļ netiek atdota. Par eksāmenu pieņemšanas dienu personas tiek laikus brīdināta.

5.4. Eksāmenu kārto, velkot biļeti, kurā ir 3 jautājumi, un praktiski apliecinot šaujamieroča vai gāzes pistoles (revolvera) pielietošanas iemaņas.

5.5. Prasme pielietot šaujamieroci vai gāzes pistoli (revolveri) nozīmē prast to pielādēt, izlādēt, pārlādēt, izjaukt un salikt, iztīrīt, kā arī tēmēt (bez pielādēšanas), izvilkt no maksts (kabatas) un ielikt makstī (kabatā).

5.6. Personas, kuras vēlas saņemt atļauju šaujamieroču nēsāšanai, eksāmenu kārto policijas sporta klubā.

5.7. Treniņšaušana tiek veikta patstāvīgi saskaņā ar nolikumu par treniņšaušanu.

5.8. Par eksāmena nokārtošanu tiek sastādīts protokols (pielikums Nr.18), ko paraksta eksāmenu komisijas sastāvs. Protokols policijas iestādē glabājas 5 gadus. Personai, kura nokārtojusi eksāmenu, izsniedz izziņu (pielikums Nr.3), kura tiek pievienota personas iesniegumam.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!