• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par nolikuma "Par kārtību, kādā piešķirami kadastra apzīmējumi un kārtojama kadastra karte". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.10.1993., Nr. 89 https://www.vestnesis.lv/ta/id/235944

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts zemes dienesta pavēle Nr.25

Par nekustamo īpašumu reģistrācijas veidlapu apstiprināšanu

Vēl šajā numurā

14.10.1993., Nr. 89

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Valsts zemes dienests

Veids: pavēle

Numurs: 21

Pieņemts: 21.07.1993.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

VALSTS ZEMES DIENESTA PAVĒLE NR. 21

1993. gada 21. jūlijs

Par nolikuma "Par kārtību, kādā piešķirami kadastra apzīmējumi un kārtojama kadastra karte"

Lai nodrošinātu vienotu kārtību zemes īpašumu kadastra reģistrācijā Latvijas Republikā pavēlu:

1. Apstiprināt nolikumu "Par kārtību, kādā piešķirami kadastra apzīmējumi un kārtojama kadastra karte".

2. Noteikt, ka punktā 1. minētais nolikums stājas spēkā ar šīs pavēles parakstīšanas dienu un ir obligāts visām Valsts zemes dienesta struktūrvienībām un valsts uzņēmumiem, kā arī pilsētu, rajonu un pagastu pašvaldībām.

3. Firmai "Zemesprojekts" (direktors V.Niedre) mēneša laikā izstrādāt un iesniegt man apstiprināšanai tehniskos norādījumus zemes īpašumu kadastra reģistrācijai.

4. Pavēles izpildi kontrolēt Valsts centrālā zemes dienesta nacionālā mērniecības centra direktoram.

Ģenerāldirektors G.Grūbe

Nolikums par kārtību, kādā piešķirami kadastra apzīmējumi un kārtojama kadastra karte

Šajā nolikumā lietotie termini:

Zemes vienība (zemes gabals, parcele, grunts) — unikāli apzīmēts dabā norobežots zemes nogabals, kas ir nekustamais īpašums vai tā sastāvdaļa.

Zemes kadastrs — noteiktas teritorijas zemes vienību sistemātisks apraksts.

Zemesgrāmata — oficiāls reģistrs, kurā ieraksta nekustamos īpašumus un nostiprina ar tiem saistītās tiesības.

Zemes vienības apzīmējums — viennozīmīga norāde uz konkrētu zemes vienību, kas izteikta numuru (kodu) vai teksta formā.

Zemes vienību apzīmējumu sistēma — kārtība, kādā piešķir apzīmējumus zemes vienībām, nodrošinot to unikalitāti (neatkārtojamību) valsts mērogā un norādot zemes vienības atrašanās vietu.

Administratīvā vienība — valsts teritorijas daļa ar administratīvi noteiktām robežām un pašpārvaldi.

Kadastra grupa — teritorija administratīvās vienības sastāvā, ko veido zemes vienību grupa.

Zemes vienības numurs — zemes vienībai piešķirtais numurs kadastra grupas ietvaros.

Kadastra karte — karte, kurā attēlotas zemes vienību robežas, to apzīmējumi un savstarpējais novietojums.

Zemes robežu plāns — noteikta parauga dokuments, kurā grafiski attēlotas zemes vienības.

1. Vispārīgie principi.

1.1. Katrai zemes vienībai tiek piešķirts unikāls apzīmējums, kurš neatkārtojas visas valsts teritorijā un dod viennozīmīgu norādi uz šo zemes vienību. Zemes vienības apzīmējums ir lietojams dokumentos, reģistros, uz kartēm un plāniem. Zemes vienības apzīmējums kalpo kā atslēga, kas saista dažādus ar zemes īpašumiem saistītos reģistrus un informācijas sistēmas: zemes kadastru, zemes grāmatu, ēku un būvju reģistru, adrešu sistēmu, aizsargājamo kultūras un dabas pieminekļu sarakstu u.c. Apzīmējumus liek uz visām nekustamā īpašuma formēšanas lietām.

1.2. Lai nodrošinātu zemes vienību vienlīdz ērtu apzīmēšanu dokumentos un datorizētās informācijas sistēmās, jālieto divi līdztiesīgi apzīmējuma pieraksta veidi: pieraksts teksta formā un kodēts pieraksts. Teksta pierakstam izmantojami vietvārdi un apdzīvotu vietu nosaukumi. Kodētajā pierakstā lietojami ciparu kodi.

1.3. Kadastra kartē attēlo administratīvās robežas, kadastra grupu robežas un zemes vienību robežas, kā arī zemes vienību numurus un kadastra grupu apzīmējumus. Zemes vienības kadastra kartē attēlojamas tikai pēc to tiesību nostiprināšanas uz atbilstošiem nekustamiem īpašumiem zemesgrāmatā.

1.4. Apzīmējumus zemes vienībām piešķir, kadastra kartes kārto un jebkuras izmaiņas tajās izdara vienīgi Valsts zemes dienesta rajonu un pilsētu nodaļas, un par to atbild nodaļas priekšnieks.

1.5. Vienota valsts kadastra kārtošanai Valsts centrālais zemes dienests izgatavo kadastra kartes dublikātu. Par visām izmaiņām kadastrā Valsts zemes dienesta nodaļas reizi mēnesī paziņo Valsts centrālajam zemes dienestam kārtībā, kas noteikta tehniskajos norādījumos par šo jautājumu.

1.6. Kadastra kārtošanas metodisku vadību un kontroli veic valsts centrālais zemes dienests.

1.7. Kadastra darbu izpildi valsts līmenī veic valsts uzņēmums "Zemesprojekts".

2. Zemes vienību apzīmējumu sistēmas apraksts.

2.1. Zemes vienību apzīmējumu sistēma tiek veidota saskaņā ar Latvijas administratīvi teritoriālo iedalījumu un tās kodēšanai izmanto "Latvijas Republikas administratīvi teritoriālo klasifikatoru". (1. pielikums.)

2.2. Zemes vienību apzīmējumi tiek veidoti pēc hierarhiska principa trīs līmeņos:

Administratīva vienība Kadastra grupa Zemes vienības numurs

2.3. Administratīvās vienības līmenī tiek ierakstīts pagasts, pilsēta vai pilsētas lauku teritorija, kurā atrodas zemes vienība. LR administratīvi teritoriālais klasifikators šādu administratīvo vienību kodētam pierakstam paredz 4 ciparu kodu, no kuriem pirmie divi cipari apzīmē republikas pilsētu vai rajonu, trešais un ceturtais cipars — rajona pilsētas, pilsētu lauku teritorijas un pagastus. Republikas pilsētu (Rīga, Daugavpils, Jelgava, Jūrmala, Liepāja, Rēzekne, Ventspils) kodos trešais un ceturtais cipars ir nulle.

2.4. Ņemot vērā administratīvās teritorijas platību un zemes vienību skaitu, tajā tiek izdalīta viena vai vairākas kadastra grupas. Kadastra grupa ir ar nosacītu robežlīniju kadastra kartē izdalīta zemes platība vienā gabalā, kurā parasti ietilpst vairākas zemes vienības un kuras robežas sakrīt ar zemes vienību robežām. Kadastra grupas robeža var mainīties līdz ar zemes vienību vai administratīvo robežu izmaiņu, bet nekad nešķērso šīs robežas. Kadastra grupu izveidošanas kritēriji:

— teritorijas platība;

— zemes vienību skaits;

— ģeogrāfiskais izvietojums;

— dabīgās robežas;

— kultūrvēsturiskas tradīcijas;

— apbūves raksturs;

— zemes izmantošanas veids.

Administratīvās vienības teritorijā ietilpstošās kadastra grupas kodē, tās secīgi numurējot. Grupas koda pierakstam jāatvēl 2 cipari lauku rajonos un pilsētās un 3 cipari — Rīgas pilsētā.

2.5. Zemes vienības numuru iegūst, numurējot visas vienā kadastra grupā ietilpstošās zemes vienības neatkarīgi no to piederības. Zemes vienību numura pierakstam jāatvēl 4 cipari. Pilsētās zemes vienību četrciparu numura pirmie divi cipari apzīmē kvartāla numuru. Jaunizveidotām zemes vienībām piešķir nākošo brīvo numuru kadastra grupas ietvaros. (2.pieiikums.)

2.6. Pilnais zemes vienību apzīmējums kadastrā tiek sastādīts no administratīvās vienības apzīmējuma, kadastra grupas apzīmējuma un zemes vienības numura, un pierakstāms teksta un ciparu koda formā. Vienas administratīvās vienības ietvaros pierakstu var saīsināt, lietojot tikai kadastra grupas apzīmējumu un zemes vienības numuru. Uz kadastra kartēm katru zemes vienību apzīmē tikai ar tās numuru (bez nullēm priekšā), bet kadastra grupas parāda ar īpašu robežu un vienu atsevišķu pārskatāmu apzīmējumu teksta un ciparu koda veidā. (3.pielikums)

2.7. Dažādu zemes vienību pierakstu formu piemēri:

Pilns pieraksts teksta veidā: Burtnieku pagasts Penči 33
Pilns pieraksts ciparu koda veidā: 9648-09-0033

kur
9648 — Valmieras rajona (96) Burinieku pagasts (48)
09 — Penči (ciems)
0033 — zemes vienības numurs Penčos (33)

Saīsināts pieraksts teksta veidā administratīvas vienības ietvaros: Penči 33

Saīsināts pieraksts koda veidā administratīvas vienības ietvaros: 09-0033

Pilnais pieraksts kodu forma veidlapās

9648

09

0033

2.8. Apzīmējumu (kodu) zemes vienībai piešķir par kadastra kārtošanu atbildīga amatpersona Valsts zemes dienesta rajona (pilsētas) nodaļā. Zemes vienību kodi tiek attēloti uz zemes robežu plāniem pirms to iesniegšanas Zemesgrāmatu nodaļā īpašuma (nomas) tiesību nostiprināšanai, kā arī uz Zemes dienesta rīcībā esošajiem kartogrāfiskajiem materiāliem.

2.9. Zemes vienību apzīmējums uzskatāms par galīgu pēc attiecīgu ierakstu izdarīšanas zemesgrāmatā un uzziņas saņemšanas no Zemesgrāmatu nodaļas.

3. Kadastra karte.

3.1. Kadastra karte ir mērogos no 1:10 000 līdz 1:500, un tā aptver visu valsts teritoriju. Nepieciešamo mērogu nosaka Valsts zemes dienests.

3.2. Kadastra kartes tiek izgatavotas uz noteikta parauga kartes grafiskā pamata. Kadastra karšu dalījumu lapās izdara atbilstoši Zemes dienesta rīcībā esošajiem kartogrāfiskajiem materiāliem (fotoplāniem un topogrāfiskām kartēm).

3.3. Kadastra kartes grafiskā pamata taisnleņķu koordinātu tīkls sagatavots atbilstoši Latvijas koordinātu sistēmai LKS-92 un satur koordinātu skaitliskos pierakstus. Savietojamībai ar esošajiem kartogrāfiskajiem materiāliem pamatne satur ari agrāk lietoto koordinātu atzīmes.

3.4. Kadastra kartes pamats izgatavots uz caurspīdīga materiāla. Grafisko informāciju uz tā pārzīmē no esošā plānu materiāla, savietošanai izmantojot koordinātu tīklu.

3.5. Kadastra kartē parāda:

— zemes vienību robežas;

— zemes vienību robežzīrnes;

— zemes vienību numurus;

— kadastra grupu robežas un apzīmējumus;

— administratīvās robežas;

— citu paskaidrojošu informāciju.

3.6. Reģistrējamās zemes vienības un to apzīmējumus nekustamā īpašuma formēšanas laikā uz kadastra karšu lapām uznes zīmuļa tehnikā, bet pēc to reģistrācijas zemes grāmatā tušas tehnikā.

4. Kadastrālo izmaiņu ienešanas kārtība.

4.1. Kadastrālās izmaiņas ir zemes vienību robežu, apzīmējumu un platību izmaiņas, kas rodas kadastra kārtošanas gaitā. Izmaiņu fiksēšanas kārtību nosaka tehniskie norādījumi par šo jautājumu.

4.2. Kadastrālo izmaiņu cēlonis var būt šādas kadastrālās darbības ar zemes vienībām:

1) Robežu regulēšana — kad zemes ierīcības gaitā tiek izmainītas (regulētas) robežas, būtiski neizmainot pašas zemes vienības.

2) Zemes vienību izdalīšana (atdalīšana) — kad tiek veidotas jaunas zemes vienības.

3) Zemes vienību apvienošana — kad divas vai vairākas blakus esošas zemes vienības tiek apvienotas vienā vienībā.

4) Zemes vienību pārkārtošana — kad zemes ierīcības darbu gaitā, realizējot zemes ierīcības projektu ar zemes vienībām, notiek būtiskas izmaiņas, proti, izmainās zemes vienību robežas, platība vai izvietojums, bet saglabājas vienību piederība un apzīmējums.

5) Kadastrālā uzmērīšana — ja iegūtie dati atšķiras no kadastrā reģistrētajiem datiem.

6) Dabas radītās izmaiņas, kad mainās zemes vienību dabīgās robežas (vēju un ūdens erozija u.c.)

4.3. Zemes vienību izdalīšanas gaitā jaunizveidotajām zemes vienībām piešķir jaunus kadastra apzīmējumus.

4.4. Zemes vienību apvienošanas gaitā patur tās zemes vienības apzīmējumu, pie kuras tiek izdarīta pievienošana. Pievienotās zemes vienības apzīmējums turpmāk netiek izmantots.

4.5. Ja zemes vienības sadalīšanas rezultātā veidojas jauna vienība, kas attiecas uz citu fizisku vai juridisku personu, tai piešķir jaunu kadastra apzīmējumu.

4.6. Ja zemes vienības sadalīšanas rezultātā kāda šīs vienības daļa patur savu iepriekšējo piederību, šīs vienības kadastra apzīmējums saglabājas.

4.7. Ja zemes vienības sadalīšanas rezultātā atdalītās daļas tiek iekļautas attiecīgu piegulošo zemes vienību sastāvā, tad vecais kadastra apzīmējums tiek likvidēts un katra atsevišķa zemes vienības pievienotā daļa iegūst tās vienības apzīmējumu, pie kuras tā tiek pievienota.

4.8. Kadastra reģistrā katram nekustamam īpašumam jāparedz atsevišķu lapu (lapas), kur ierakstāmas ziņas par īpašumu un tā visām zemes vienībām. Kadastra reģistrā ir reģistrējamas arī visas kadastrālās izmaiņas, parādot šo izmaiņu saturu; to izdarīšanas laiku; dokumentu, uz kura pamata tiek izdarītas izmaiņas; amatpersonu, kas reģistrējusi šīs izmaiņas. Kadastra reģistrs ir kārtojams pa pagastiem un pilsētām. (4.pielikums.)

Firmas ZEMESPROJEKTS direktors V.Niedre

Nolikuma izstrādāšanā piedalījās:

V.Auziņš, J.Bikše, G.Kiziks, V.Linde, I.Lukss, G.Milliņš, A.Rausis, J.Skujiņš, Z.Stabulniece, G.Stārķis, E.Stūrmanis, J.Turlais, B.Ziemele
(Valsts zemes dienests, firma "Zemesprojekts", Rīgas Tehniskā universitāte)

 

Latvijas Republikas Administratīvi teritoriālais klasifikators (ATK)

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!