• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts ieņēmumu dienests: Par eksotisku suvenīru ievešanu Latvijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.09.2011., Nr. 145 https://www.vestnesis.lv/ta/id/235968

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts izglītības attīstības aģentūra: Par Eiropas Sociālā fonda stipendijām

Vēl šajā numurā

14.09.2011., Nr. 145

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts ieņēmumu dienests: Par eksotisku suvenīru ievešanu Latvijā

Lai pagarinātu vasaru, cilvēki mēdz ieplānot savu atvaļinājumu rudenī un tā laikā doties ceļojumā uz siltākām zemēm. Ceļojumu galamērķu vidū nereti ir arī tādas valstis, kurās zeļ tirdzniecība ar apdraudēto sugu dzīvniekiem, augiem vai to izstrādājumiem, kas tūristiem tiek piedāvāti dažādu eksotisku suvenīru veidā.

Lai izvairītos no nepatīkamiem pārsteigumiem uz Latvijas robežas, kad iegādātie suvenīri tiek konfiscēti un pati persona – administratīvi sodīta ar naudas sodu, Valsts ieņēmumu dienests (VID) aicina ceļotājus iepazīties ar suvenīru, kas izgatavoti no aizsargājamām dzīvnieku un augu sugām, ievešanas nosacījumiem.

Lai ievestu vai izvestu no valsts CITES (1973.gadā pieņemtā konvencija par starptautisko tirdzniecību ar apdraudēto savvaļas sugu dzīvniekiem un augiem) pielikumos uzskaitīto sugu dzīvniekus, augus vai to izstrādājumus, ir jāsaņem attiecīgās valsts CITES uzraudzības iestādes izsniegta atļauja, kas apstiprina, ka tie ir legāli iegūti, izaudzēti vai nomedīti.

Šķērsojot robežu, šī atļauja kopā ar priekšmetu jāuzrāda muitas kontroles punktā muitas amatpersonai. Latvijā CITES uzraudzības institūcija ir Dabas aizsardzības pārvalde (www.daba.gov.lv).

Visbiežāk dažādus suvenīrus, kas izgatavoti no CITES īpatņiem (koraļļiem, čūskām, gliemežvākiem), tūristi ved no Āzijas valstīm (Ķīna, Koreja, Taizeme u.c.), Āfrikas un Dienvidamerikas. No Āfrikas valstīm tiek vesti izstrādājumi no ziloņkaula un dažādiem rāpuļiem, kā arī medību trofejas, no Dienvidamerikas – dažādi eksotiskie putni, kaktusi un orhidejas. No Krievijas un Ukrainas galvenokārt nelegāli tiek izvests kaviārs.

Valsts ieņēmumu dienesta darbinieki pēdējos gados visbiežāk aiztur tādus tūristu nelegāli ievestus suvenīrus kā izstrādājumus no čūsku ādām un dažādu dzērienu pudeles, kurās ievietotas CITES aizsargātu sugu čūskas.

2011.gada pirmajos astoņos mēnešos VID Muitas pārvaldes darbinieki 16 gadījumos ir atklājuši pārkāpumus, ceļotājiem nelegāli ievedot Latvijā aizsargājamu sugu dzīvniekus un no to daļām gatavotus izstrādājumus. Par šiem pārkāpumiem personām sastādīti administratīvo pārkāpumu protokoli. Pieņemot lēmumus administratīvo pārkāpumu lietās, personām, kuras nelegāli ievedušas šādus suvenīrus, tika piemērots vidēji 50 latu naudas sods, bet preces – konfiscētas.

2011.gada pirmajos astoņos mēnešos konfiscētas 18 pudeles ar šķidrumu, kurā ievietotas čūskas un skorpioni, četras no čūskādas izgatavotas sieviešu rokassomiņas un maki, viens koraļļu kolonijas fragments, kā arī deviņdesmit medicīniskās dēles un trīs flakoni ar lāča taukiem; 2010.gada astoņos mēnešos tika konfiscētas 11 dzērienu pudeles ar čūskām, vīriešu siksna no pitona ādas un viens korallis.

Informācija par apdraudēto sugu savvaļas dzīvnieku un augu un no tiem izgatavoto preču pārvietošanu un tai nepieciešamajiem dokumentiem ir pieejama muitas kontroles punktos, kā arī Valsts ieņēmumu dienesta un Dabas aizsardzības pārvaldes mājaslapās.

Jautājumu vai neskaidrību gadījumā aicinām iedzīvotājus zvanīt uz VID informatīvo tālruni 1898, izvēloties sarunas tēmu "Muita", vai arī konsultēties ar VID darbiniekiem muitas kontroles punktos.

 

VID Sabiedrisko attiecību daļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!