• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Aizsardzības ministrs. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.09.2011., Nr. 145 https://www.vestnesis.lv/ta/id/235976

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ārlietu ministrs: Piedaloties sanāksmē par kohēzijas politikas nākotni

Vēl šajā numurā

14.09.2011., Nr. 145

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Aizsardzības ministrs

Par biznesa iespējām Lībijā un Afganistānā

9.septembrī norisinājās praktiskais seminārs Latvijas uzņēmumiem par iepirkumiem aizsardzības nozarē, kur savā pieredzē dalījās uzņēmēji par sadarbību ar NATO un bruņotajiem spēkiem, kā arī tika sniegta informācija par aktualitātēm stratēģisko preču apritē un plānotajiem iepirkumiem aizsardzības nozarē.

Atklājot semināru, aizsardzības ministrs Artis Pabriks aicināja uzņēmējus informēt par savām ekonomiskajām interesēm Lībijā, jo tādējādi ir iespēja izvērtēt, cik daudz Latvijai ir jāiesaistās šā konflikta risināšanā. "Sistēmas demokratizācija Lībijā, visticamāk, pavērs jaunas tirgus iespējas arī Latvijas uzņēmējiem, tāpēc mums ir svarīgi zināt, cik liels atbalsts uzņēmējiem ir nepieciešams," norādīja A.Pabriks.

Tāpat viņš aicināja uzņēmējus apsvērt biznesa iespējas Afganistānā: "Lai gan bīstamība šajā valstī ir paaugstināta, tomēr jau tagad valstī notiek dažādi valsts atjaunošanas projekti, kas paver iespējas būvniekiem, pārtikas ražotājiem un citās nozarēs strādājošiem uzņēmumiem. Jau vairākas valstis ir veiksmīgi sākušas cīņu par šo tirgu. Kamēr Latvijas karavīri ir Afganistānā, varam sniegt gan informatīvu, gan praktisku atbalstu."

Uzrunājot uzņēmējus, ministrs arī informēja par praktiskajiem ieguvumiem, ko uzņēmējiem sniedz Latvijas dalība Eiropas Savienībā un NATO, kas paver plašākas iespējas iesaistīties arī dažādos starptautiskos projektos. Ministrs īpaši pateicās uzņēmējiem, kas atbalsta starptautisko operāciju veterānus, paredzot tiem īpašus piedāvājumus, un mudināja arī pārējos uzņēmējus izvērtēt iespējas sniegt līdzīgu atbalstu.

Aizsardzības ministrija regulāri rīko līdzīgus seminārus par aizsardzības nozares iepirkumiem, lai pēc iespējas plašāk informētu uzņēmējus par aktualitātēm, tādējādi veidojot dialogu starp uzņēmējiem un aizsardzības nozares amatpersonām.

 

Par ārvalstīs kritušo karavīru pārapbedīšanu Latvijā

9.septembrī aizsardzības ministrs Artis Pabriks tikās ar Daugavas Vanagu Centrālās padomes priekšnieku Juri Augustu, lai apspriestu latviešu karavīru apbedījumu vietu statusu un sadarbību Otrā pasaules kara notikumu piemiņas saglabāšanā.

A.Pabriks norādīja, ka Aizsardzības ministrija pašlaik strādā pie likumprojekta par kara upuru apbedījumu statusu Latvijas Republikā. Likuma mērķis ir sekmēt Latvijas teritorijā atrodamo kara upuru apbedījumu juridisko aizsardzību, saglabāšanu un publisko pieejamību, kā arī bojāgājušo mirstīgo atlieku pārapbedīšanu. Likumprojektu plānots izstrādāt līdz novembrim.

Puses bija vienisprātis par nepieciešamību iespēju robežās pārapbedīt Otrā pasaules karā ārvalstīs kritušos mūsu valsts karavīrus Latvijas teritorijā. J.Augusts pauda atbalstu šādai iniciatīvai un iespēju robežās solīja Daugavas Vanagu atbalstu šim procesam. Savukārt A.Pabriks norādīja, ka joprojām galvenā problēma ir piekļūšana vairākiem Krievijas arhīviem, kas ļautu apzināt apbedījuma vietas. Tāpat puses vienojās, ka būtu jāuzsāk sarunas, lai apzinātu kritušos latviešu karavīrus Indoķīnā, kuri tur karoja franču armijas sastāvā.

"Latvijas armija šajā karā nepiedalījās, jo nepastāvēja Latvijas valsts, taču mūsu karavīri bija spiesti karot vairāku armiju sastāvā, lai aizstāvētu savu zemi un līdzcilvēkus. Ir pagājis pietiekami ilgs laiks, un mums uz notikušo jāraugās no cilvēcības viedokļa, izrādot cieņu kritušajiem," sarunā uzsvēra A.Pabriks.

Tāpat puses pārrunāja vēstures liecības, kas par latviešu karavīriem atrodamas ārvalstīs, un iespējām Latvijas valstij tās atgūt.

Aizsardzības ministrija līdz šim atbalstījusi vairākus Daugavas Vanagu iniciētus projektus, kas galvenokārt saistīti ar piemiņas vietu sakopšanu un grāmatu izdošanu.

 

Aizsardzības ministrijas Militāri publisko attiecību departaments

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!