• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par zemkopības ministra darba vizīti Vroclavā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.09.2011., Nr. 146 https://www.vestnesis.lv/ta/id/236061

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Uzturoties divu dienu darba vizītē Briselē

Vēl šajā numurā

15.09.2011., Nr. 146

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par zemkopības ministra darba vizīti Vroclavā

No 11. līdz 13.septembrim Vroclavā, Polijā, notika Eiropas Savienības (ES) Lauksaimniecības ministru padomes neformālā sanāksme "Eiropas pārtika – kvalitātes veicināšana un daudzveidība". Sanāksmē ES lauksaimniecības ministri sprieda par jautājumu, kādi veicināšanas pasākumi būtu jāīsteno, lai nostiprinātu Eiropas lauksaimnieku saražoto produkciju pasaules tirgū, un kādām veicināšanas programmām būtu nepieciešams Eiropas Savienības līdzfinansējums.

Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs sanāksmē Vroclavā uzsvēra, ka turpmāk jāatbalsta produkti, kurus ir lietderīgi lietot uzturā un kuriem ir augsts ražošanas potenciāls. Tāpat Latvija ierosina pārskatīt atbalstāmo produktu sarakstu iekšējā tirgū un atbalstāmo produktu sarakstā iekšējā tirgū iekļaut graudu pārstrādes produktus un gaļu neatkarīgi no tā, vai tai ir kvalitātes shēmas vai nav.

Lai veicinātu produktu ražotāju interesi iesaistīties veicināšanas programmās, J.Dūklavs rosināja paplašināt privāto zīmolu un produktu izcelsmes norāžu izmantošanas iespējas programmās, vienlaikus nosakot precīzus kritērijus gadījumiem, kad ir pieļaujama to izmantošana.

Latvija arī uzskata, ka ir jāpaplašina veicināšanas pasākumu atbalsta pretendentu loks, iekļaujot tajā ne tikai nozaru profesionālās organizācijas, bet arī organizācijas, kas nespecializējas konkrētā nozarē.

Zemkopības ministrs arī norādīja, ka jāvienkāršo lauksaimniecības produktu veicināšanas sistēmas administratīvās procedūras un jāsaīsina programmu vērtēšanas laiks, kā arī jāsamazina līdzfinansējuma maksājumu saņemšanas termiņi un jāatvieglo avansa saņemšanas nosacījumi, lai organizācijām nodrošinātu ātrāku līdzekļu apriti un neradītu liekus izdevumus. Latvija arī uzskata, ka attiecībā uz produktu veicināšanas pasākumiem trešo valstu tirgos ES līdzfinansējuma apmērs būtu jāpalielina no 50 līdz 60 procentiem.

Tirdzniecības liberalizācijas dēļ arvien svarīgāka kļūst tirdzniecība starp ES un trešajām valstīm. Tāpēc ir ar konkrētiem pasākumiem jāatbalsta ES pārtikas ražotāju konkurētspēja, jāveicina ES ražojumu pievienotā vērtība un vienlaikus arī jāstiprina Eiropas lauksaimniecības un pārtikas sektors pasaules tirgū.

ES jau šobrīd ievieš un līdzfinansē informācijas un veicināšanas pasākumus attiecībā uz noteiktiem lauksaimniecības produktiem. Finansējumu piešķir veicināšanas programmām, kas aptver iekšējo tirgu vai trešo valstu tirgus, un tās 50 procentu apmērā līdzfinansē ES.

 

Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!