• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par atļauju izsniegšanas kārtību darbuzņēmuma līgumu slēgšanai, kuros paredzēta Latvijas uzņēmumos strādājošo nosūtīšana darbā ārvalstīs. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.03.1994., Nr. 26 https://www.vestnesis.lv/ta/id/236095

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ceturtdiena, 03.03.1994.

Laidiena Nr. 27, OP 1994/27

Vēl šajā numurā

01.03.1994., Nr. 26

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Labklājības ministrija

Veids: instrukcija

Pieņemts: 06.01.1994.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Labklājības ministrijas instrukcija

1994.gada 6.janvārī

Par atļauju izsniegšanas kārtību darbuzņēmuma līgumu slēgšanai, kuros paredzēta Latvijas uzņēmumos strādājošo nosūtīšana darbā ārvalstīs

Apstiprinu
Darba valsts ministrs A.Bērziņš
1994.gada 6.janvārī

1. Šī Instrukcija nosaka kārtību, kādā Latvijas Republikas Labklājības ministrijas Darba departaments (turpmāk tekstā "Darba departaments"), pamatojoties uz starpvalstu līgumos (nolīgumos) noteiktajām kvotu vakancēm, izsniedz atļaujas Latvijas uzņēmējiem slēgt ar ārvalstu uzņēmējiem darbuzņēmuma līgumus, kuros paredzēta Latvijas uzņēmumos strādājošo Latvijas pilsoņu nosūtīšana darbā ārvalstīs.

2. Kvota ir starpvalstu līgumos (nolīgumos) noteiktais maksimālais līgumstrādnieku skaits, kurus, noslēdzot darbuzņēmuma līgumu, Latvijas uzņēmumiem ir tiesības nosūtīt darbā ārvalstīs.

3. Par vakancēm uzskatāma starpvalstu līgumos (nolīgumos) noteiktās kvotas brīvā daļa.

4. Ikvienam Latvijas uzņēmējam ir tiesības Darba departamentā saņemt informāciju par darba jomā noslēgtajiem starpvalstu līgumiem (nolīgumiem), vakancēm, iespējām saņemt atļauju darbam ārvalstīs, kā arī par speciālajiem noteikumiem, kuri, saskaņā ar starpvalstu vienošanos, jāievēro Latvijas puses līgumstrādniekiem, strādājot ārvalstīs.

5. Latvijas uzņēmējam, kurš vēlas slēgt darbuzņēmuma līgumus ar ārvalstu uzņēmējiem, pirms šo līgumu noslēgšanas jāgriežas Darba departamentā un jāpārliecinās, vai šīs ārvalsts noteiktās kvotas ietvaros ir vakances.

6. Vakanču saņemšanai Latvijas uzņēmēji Darba departamentā iesniedz:

6.1. pieteikumu;

6.2. uzņēmuma reģistrācijas apliecības kopiju;

6.3. atsauksmes par iepriekš izpildītajiem darbiem un rekomendācijas par savu uzņēmumu.

Pieteikumā jānorāda:

- ārvalstu uzņēmējs, ar kuru paredzēts noslēgt darbuzņēmuma līgumu;

- šī līguma izpildei nepieciešamais līgumnieku skaits;

- darbuzņēmumu līgumu paredzamie termiņi ievērojot starpvalstu līgumu (nolīgumu) noteikumus.

Atsauksmes par iepriekš izpildītajiem darbiem sniedz šo darbu pasūtītāji.

Rekomendācijas dod Darba devēju konfederācija u.c. uzņēmēju apvienības.

7. Ja vienas nozares Latvijas uzņēmēji iesniedz Darba departamentā vienlīdz labas atsauksmes un rekomendācijas, priekšroka vakanču piešķiršanā ir uzņēmējam, kuram jau ir pastāvīgs darba partneris ārvalstu uzņēmēju vidū.

8. Vakanču piešķiršanu Darba departaments var atteikt:

8.1. ja darbam šai ārvalstī kvota ir aizpildīta;

8.2. ja ir saņemtas sūdzības par Latvijas uzņēmēja darbu;

8.3. ja darbuzņēmuma līgumu paredzēts noslēgt par darbu nozarēs vai reģionos, kuros saskaņā ar starpvalstu līgumā (nolīgumā) paredzēto, aizliegta darbuzņēmumu līgumu slēgšana.

9. Vakanču piešķiršanu apliecina Darba departamenta izsniegta atļauja slēgt darbuzņēmuma līgumu ar ārvalstu uzņēmēju, kurā norādīts paredzamais maksimālais līgumstrādnieku skaits un darba ilgums.

Latvijas uzņēmējam ar savu parakstu jāapliecina, ka darbuzņēmumu līgumu noslēgšana un izpilde notiks atbilstoši starpvalstu līgumu (nolīgumu) noteikumiem.

10. Darbuzņēmuma līgumi Latvijas uzņēmējiem jānoslēdz mēneša laikā no vakanču piešķiršanas dienas, norādot tajos darbu veikšanas termiņus, nepieciešamo strādnieku skaitu, darba izpildes vietu un tās precīzu adresi.

11. Ja darbuzņēmuma līgumi tiek slēgti par darbu vairākos objektos, tad par darbu katrā objektā slēdzami arī gabaldarba līgumi, ievērojot šīs Instrukcijas 10.punkta noteikumus.

12. Latvijas uzņēmējam ar ārvalstu uzņēmēju noslēgtie darbuzņēmuma un gabaldarba līgumi jāiesniedz Darba departamentā apstiprināšanai un reģistrēšanai mēneša laikā no vakanču piešķiršanas dienas. Līgumu apstiprināšanu un reģistrēšanu apliecina Darba departamenta izsniegta izziņa.

13. Šīs Instrukcijas 6. un 12.punktos noteiktie dokumenti Darba departamentā jāizskata divu nedēļu laikā pēc iesniegšanas, ievērojot to iesniegšanas secību.

14. Darbuzņēmuma līgumus neapstiprina:

14.1. ja to noslēgšanā nav ievēroti visi līgumu slēgšanas noteikumi, ar kuriem Latvijas uzņēmējs, saskaņā ar šīs Instrukcijas 4.punktu, tika iepazīstināts Darba departamentā;

14.2. ja šīs Instrukcijas 12.punktā noteiktajā termiņā no Latvijas vai ārvalstu pasūtītājiem ir saņemtas negatīvas atsauksmes par Latvijas uzņēmēja iepriekšējo darbu;

14.3. ja ārvalsts, saskaņā ar starpvalstu līgumā (nolīgumā) paredzēto, maina līgumstrādnieku skaitu vai nosaka nozares un reģionus, kuros aizliegta darbuzņēmuma līgumu slēgšana.

15. Darba departaments darbuzņēmuma līgumu noslēgšanai piešķirtās vakances anulē:

15.1. ja nav ievērots šīs Instrukcijas 12.punktā noteiktais termiņš darbuzņēmuma un gabaldarba līgumu iesniegšanai Darba departamentā;

15.2. ja Latvijas uzņēmējs nav uzsācis darbu ārvalstīs mēneša laikā no darbuzņēmuma līgumā paredzētās darba uzsākšanas dienas;

15.3. ja ārvalsts saskaņā ar starpvalstu līgumā (nolīgumā) paredzēto, maina līgumstrādnieku skaitu vai arī nosaka nozares vai reģionus, kuros aizliegta darbuzņēmumu līgumu slēgšana;

15.4. ja Latvijas uzņēmējs pārkāpj kādu no attiecīgajiem starpvalstu līguma (nolīguma) noteikumiem, tai skaitā, ja darbā uz ārvalstīm nosūta personas, kuras nav Latvijas pilsoņi.

16. Latvijas uzņēmējiem Darba departamentā apstiprinātie un reģistrētie darbuzņēmumu līgumi jāapstiprina arī ārvalstu iestādē, kuras kompetencē ietilpst darbuzņēmuma līgumu realizācija. Ārvalstu iestādes izsniegtā darbuzņēmuma līguma apstiprinājuma kopija Latvijas uzņēmējam jāiesniedz Darba departamentā.

17. Vīzu formēšana darbam ārvalstīs tiek veikta ar Darba departamenta starpniecību, kas kontrolē starpvalstu līgumos paredzēto noteikumu izpildi.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!