• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Finanšu ministrija: Par ES fondu ieviešanu, uzraudzību un stratēģiju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.09.2011., Nr. 148 https://www.vestnesis.lv/ta/id/236320

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Izglītības un zinātnes ministrija: Par ERAF finansējumu valsts nozīmes pētniecības centriem

Vēl šajā numurā

20.09.2011., Nr. 148

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Finanšu ministrija: Par ES fondu ieviešanu, uzraudzību un stratēģiju

No 14. līdz 15.septembrim Rīgā notika Eiropas Savienības (ES) fondu Uzraudzības komitejas un apakškomiteju sēdes, kurās Finanšu ministrijas (FM) kā vadošās iestādes, atbildīgo ministriju, sadarbības iestāžu (aģentūru) un Eiropas Komisijas pārstāvji, kā arī sociālie, nevalstiskā sektora un reģionālie partneri pārrunāja ES fondu ieviešanas, uzraudzības un stratēģijas aktualitātes.

Uzraudzības komitejā Eiropas Savienības fondu vadošā iestāde informēja komitejas dalībniekus par sāktajiem sagatavošanās darbiem ES fondu 2014.–2020.gada plānošanas periodam, pārrunājot ar Eiropas Komisiju (EK) tuvāko notikumu laika grafiku, lai laikus sāktu ES fondu ieviešanu.

“FM plāno šā gada oktobrī un novembrī veikt priekšizpēti, organizējot diskusijas visos Latvijas plānošanas reģionos par ES Kohēzijas politikas (ES fondu) atbalstāmajām jomām Latvijā pēc 2013.gada. Reģionu viedokli ir svarīgi apzināt, jo sarunas ar EK par nākamo plānošanas periodu un finansējumu ir vēl tikai priekšā,” pauda Finanšu ministrijas valsts sekretāra vietnieks Eiropas Savienības fondu jautājumos Aleksandrs Antonovs.

A.Antonovs arī uzsvēra, ka pēc EK datiem Latvija ES fondu apguvē joprojām ir viena no līderēm – pirmajā vietā Eiropas Sociālā fonda apguvē un piektajā vietā starp ES jaunajām dalībvalstīm attiecībā uz EK veiktajām atmaksām Latvijas budžetā.

Līdz augusta beigām Latvijai noslēgti ES fondu līgumi ar finansējuma saņēmējiem 83% apmērā no kopējā Latvijai pieejamā 2007.–2013.gada perioda 3,18 miljardu latu finansējuma, savukārt atmaksas finansējuma saņēmējiem veiktas 36% apmērā no kopējā perioda finansējuma.

Lai uzlabotu ES fondu apguvi, Uzraudzības komitejā pārrunāja identificētās riskantās jomas ES fondu vadības un kontroles sistēmā, kas saistītas ar iepirkumiem. Par to liecina arī EK un nacionālo auditoru pētījumi, uzrādot, ka lielākā daļa projektos neatbilstoši veiktu izdevumu rodas tieši iepirkumu procesos. Lai jau preventīvi atklātu iespējamos pārkāpumus iepirkumu procesā un izvairītos no neattiecināmo izmaksu rašanās, FM ir būtiski stiprinājusi Iepirkumu uzraudzības biroja kapacitāti, un no nākamā gada arī atbildīgās un sadarbības iestādes veiks papildu iepirkumu pirmspārbaudes.

Tāpat Uzraudzības komitejā tika pieņemts lēmums par grozījumiem darbības programmā “Cilvēkresursi un nodarbinātība”, veicot finansējuma pārdales 2,7 miljonu latu apmērā no administratīvās kapacitātes stiprināšanas uz nodarbinātību. Latvija arī piekrita EK viedoklim, ka veiktie grozījumi ir pēdējie 2007.–2013.gada perioda programmā.

Sanāksmes darba kārtībā tika iekļauts arī jautājums par ES fondu atbalsta piesaisti publiskās un privātās partnerības projektiem. FM informēja par pašlaik izstrādes procesā esošajiem projektiem, kā arī iezīmēja uzdevumus, lai nākotnē būtu iespējams projektu īstenošanai piesaistīt ne tikai privāto kapitālu, bet arī ES fondu finansējumu.

Plānots, ka līdz 2012.gada beigām tiks pabeigti ES fondu vidus posma izvērtējumi, lai nodrošinātu ieviešanas rezultātu un efektivitātes analīzi 2007.–2013.gada plānošanas perioda vidū, izvirzot secinājumus turpmākai ES fondu ieviešanas efektivitātes uzlabošanai nākotnē.

Uzraudzības komiteja ir lielākais forums Latvijā, kurā tiek pieņemti nozīmīgi lēmumi, kas saistīti ar ES fondu ieviešanu, uzraudzību, vadības sistēmu, stratēģiju un apguvi. Uzraudzības komitejas sēdes tiek rīkotas divas reizes gadā, nākamā komitejas sēde plānota nākamā gada maijā.

Ministrijas Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!