• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par franču valodas mācīšanu Latvijas ierēdņiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.09.2011., Nr. 148 https://www.vestnesis.lv/ta/id/236325

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par sadarbību ar Somiju muitas darbības uzlabošanā

Vēl šajā numurā

20.09.2011., Nr. 148

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par franču valodas mācīšanu Latvijas ierēdņiem

“Memorandam un no tā izrietošai franču valodas apmācībai ir vitāli svarīga nozīme tieši šobrīd, Latvijai ar lielu atbildību gatavojoties Eiropas Savienības prezidējošās valsts pienākumiem 2015.gada pirmajā pusē,” 16.septembrī, no Latvijas puses parakstot Memorandu par daudzgadīgu franču valodas apmācības programmu Latvijas valsts pārvaldes iestādēs starp Latviju, Starptautisko Frankofonijas organizāciju, Franciju, Luksemburgu un Beļģijas franču kopienu, uzsvēra ārlietu ministrs Ģirts Valdis Kristovskis. Viņaprāt, Latvijas dalību frankofono valstu saimē ir būtiski uztvert kā divvirzienu plūsmu, kas sniedz arvien jaunas iespējas ne tikvien franču kultūras ienākšanai Latvijā, bet arī latviešu kultūras izstarošanai pasaulē, īpaši franciski runājošās valstīs.

Memorands paredz, ka ik gadu ap 300 Latvijas ierēdņu apgūst gan franču valodas pamatzināšanas, gan tās lietojumu specializētās jomās, lai sekmētu valodu daudzveidību starptautiskajās attiecībās. Franču valodas apmācība ierēdņu izglītībā ieņem aizvien būtiskāku lomu, lai Latvijas pārstāvji varētu pilnvērtīgāk darboties Eiropas, starptautiskajās un reģionālajās institūcijās.

Ar memoranda parakstīšanu Latvija sniedz savu ieguldījumu franču valodas kā darba valodas plašākā lietošanā Eiropas institūcijās un starptautiskajā vidē kopumā.

Iepriekšējais memorands noslēgts 2008.gada 31.martā uz trim gadiem. Tas paplašināja Latvijas Republikas valdības sadarbības līgumā par programmu “Franču valoda un apmācība Eiropas Savienības jautājumos Latvijā 2005.–2008.gadā” noteikto franču valodas apmācību Latvijas ierēdņiem.

Latvija, kļūstot par Starptautiskās Frankofonijas organizācijas dalībvalsti ar novērotāja statusu, 2008.gada 19.oktobrī Frankofonijas valstu un valdību vadītāju samitā Kvebekā, Kanādā, ir apņēmusies stiprināt franču valodas kā oficiālās un darba valodas lomu starptautiskajās un reģionālajās organizācijās.

Ārlietu ministrijas Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!