• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par sadarbību ar Somiju muitas darbības uzlabošanā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.09.2011., Nr. 148 https://www.vestnesis.lv/ta/id/236328

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par starpvaldību vienošanos ar Kazahstānu

Vēl šajā numurā

20.09.2011., Nr. 148

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par sadarbību ar Somiju muitas darbības uzlabošanā

13.septembrī notika Somijas muitas un Latvijas Finanšu ministrijas, kā arī Valsts ieņēmumu dienesta (VID) pārstāvju tikšanās. Tās mērķis bija identificēt un izvērtēt savstarpējo sadarbību, kā arī tās īstenošanas iespējas starp VID Muitas pārvaldi, Muitas kriminālpārvaldi un Somijas Muitas pārvaldi, lai palielinātu Latvijas muitas dienesta kapacitāti kontroles un noziedzības apkarošanas jomā.

Somijas muitas administrāciju pārstāvēja Somijas muitas ģenerāldirektora padomnieks Juha Niskanens un Somijas muitas starptautisko attiecību speciālists Jusi Hulkonnens. Latvijas pusi sanāksmē pārstāvēja VID ģenerāldirektora vietnieks muitas jomā, Muitas pārvaldes direktors Tālis Kravalis, Muitas kriminālpārvaldes direktors Edijs Ceipe, finanšu ministra padomnieks Jānis Dambītis, VID Muitas pārvaldes direktora vietniece Sandra Kārkliņa-Ādmine un VID Muitas pārvaldes Muitas kontroles organizēšanas daļas vadītājs Gennādijs Maškovs.

Sanāksmes laikā tika identificētas jomas, kurās varētu notikt aktīva savstarpējā sadarbība, piesaistot Somijas muitas ekspertus. Turpmāka iespējamā sadarbība varētu notikt šādās jomās:

• muitas risku analīze un tās izmantošana kontroles pasākumu plānošanā;

• muitas kriminālizlūkošanas informācijas izmantošana noziedzīgu grupējumu darbības apturēšanai un noziedzīgu nodarījumu novēršanai;

• Somijas muitas pieredzes pārņemšana sadarbībā ar Krievijas Federālo muitas dienestu;

• muitas mobilo vienību uzdevumi un kompetences sadalījums muitas kontroles pasākumu īstenošanā un noziedzīgu nodarījumu novēršanā;

• Latvijas muitas struktūrvienību kompetences noteikšana muitas noteikumu pārkāpumu izmeklēšanā;

• preču plūsmas kontroles, pārbaudes un atlases metodika ostās un uz austrumu robežas.

Somijas muitas pieredze rāda, ka būtiska muitas kontroles rezultātu uzlabošana ir cieši saistīta ar riska analīzi, kriminālizlūkošanu un rezultatīvu darbu noziedzības apkarošanā valsts iekšienē.

Somijas muitas dienesta pārstāvji atzīmēja: lai ilgtermiņā sagaidītu pozitīvu rezultātu, ir jāveic Latvijas muitas dienesta iekšējo procesu pilnveidošana, jāmodernizē tehniskais aprīkojums un informācijas sistēmas, jāstiprina muitas amatpersonu (gan Muitas pārvaldes, gan Muitas kriminālpārvaldes) kompetence un profesionalitāte. Tāpat Somijas eksperti norādīja, ka Latvijai būtiski ir jāuzlabo savstarpējā sadarbība starp tiesībaizsardzības dienestiem – Valsts policiju un Valsts robežsardzi, nodrošinot, ka muita, policija un robežsardze strādā kopēju mērķu sasniegšanai, savstarpēji nevis konkurējot, bet gan sniedzot nepieciešamo atbalstu noziedzīgu nodarījumu novēršanā.

Plānots, ka finansējums savstarpējās sadarbības nodrošināšanai varētu tikt izmantots no “Customs 2013” programmas, finansējot muitas ekspertu vizītes Somijas muitas administrācijā un Latvijas muitas administrācijā.

Tiek plānots, ka jau šogad varētu notikt Latvijas ekspertu vizīte Somijas muitas administrācijā, lai realizētu savstarpējās sadarbības programmu.

Finanšu ministrijas Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!