• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ārlietu ministra darba vizīti Ņujorkā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.09.2011., Nr. 149 https://www.vestnesis.lv/ta/id/236371

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latvijas un Gruzijas ārlietu ministru tikšanos

Vēl šajā numurā

21.09.2011., Nr. 149

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ārlietu ministra darba vizīti Ņujorkā

19.septembrī ārlietu ministrs Ģirts Valdis Kristovskis Ņujorkā uzstājās ANO ģenerālsekretāra rīkotajā simpozijā par sadarbību cīņā pret terorismu. “Terorisms nepazīst valstu robežas, tāpēc cīņa pret terorismu ir globāls mūsu uzdevums. Vienlaikus jānodrošina cilvēktiesību ievērošana,” norādīja ārlietu ministrs.

Ģ.V.Kristovskis īpaši uzsvēra Afganistānas nozīmi terorisma apkarošanas kontekstā: “Starptautiskā sabiedrība ir ieguldījusi milzīgus resursus un pūliņus, lai stabilizētu situāciju Afganistānā. Lai šo uzdevumu paveiktu, tikpat svarīgi ir veicināt arī stabilitāti plašākā reģionā ap Afganistānu, tostarp Centrālāzijas valstīs. Šīm valstīm jāsniedz atbalsts iekšējās drošības uzlabošanā, likuma varas un tiesiskās kārtības nodrošināšanā, kā arī reģionālās sadarbības veicināšanā starp pašām Centrālāzijas valstīm, tai skaitā veicinot kontaktus starp attiecīgo valstu tiesību aizsardzības iestādēm.”

Ģ.V.Kristovskis arī pieminēja 11.septembra terora aktu ASV upurus un pauda solidaritāti ar partnervalstīm pasaulē, kas cietušas no šīs 21.gadsimta sērgas.

Simpoziju par sadarbību terorisma apkarošanā rīkoja ANO ģenerālsekretārs Bans Kimūns ANO Ģenerālās asamblejas 66.sesijas ietvaros. Tā bija pirmā reize, kad ANO ietvaros notika šāda augsta līmeņa tikšanās par pretterorisma jautājumiem.

19.septembrī Latvijas ārlietu ministrs Ģirts Valdis Kristovskis Ņujorkā tikās ar Jordānijas ārlietu ministru Naseru Džaudu un Pakistānas ārlietu ministri Hinu Rabanī Haru, lai stiprinātu dialogu un sadarbību ar šīm valstīm.

Tiekoties ar Jordānijas kolēģi, Ģ.V.Kristovskis ielūdza N.Džaudu apmeklēt Latviju, un Jordānijas ārlietu ministrs ar prieku pieņēma šo ielūgumu. Ģ.V.Kristovskis lūdza Jordānijas atbalstu, Latvijai nākotnē kandidējot uz ANO Drošības padomi. Jordānijas ārlietu ministrs pauda interesi par ciešākām attiecībām ar Latviju un uzsvēra jaunu starpvalstu līgumu nozīmi, minot 2009.gadā noslēgto līgumu par abu valstu ārlietu ministriju konsultācijām, sagatavošanā esošo līgumu par gaisa satiksmi un citas vienošanās, kas nāktu par labu abu valstu uzņēmējiem.

Latvijas ārlietu ministrs ar interesi uzklausīja Jordānijas kolēģa viedokli par norisēm arābu pasaulē un Tuvajos Austrumos. Jordānijas ārlietu ministrs saskatīja līdzības starp Atmodu Latvijā 90.gadu sākumā un arābu pavasari. Ministri bija vienisprātis par nepieciešamību atjaunot Tuvo Austrumu miera procesa sarunas un virzīties uz konflikta noregulējumu.

Sarunā ar Pakistānas ārlietu ministri Ģ.V.Kristovskis pauda ieinteresētību stiprināt gan Latvijas, gan ES kopumā sadarbību ar Pakistānu. No Latvijas viedokļa svarīgs ir gan politiskais dialogs ar Pakistānu, gan jaunu divpusējo līgumu noslēgšana, gan arī ekonomiskās sadarbības paplašināšana, jo jaunu tirgu apgūšana no Latvijas uzņēmēju puses ļaus veicināt mūsu valsts ekonomisko izaugsmi, akcentēja Ģ.V.Kristovskis. Arī Hina Rabanī Hara atzina nepieciešamību pilnīgāk izmantot ekonomiskās sadarbības un tirdzniecības potenciālu, piemēram, apsverot kopējas ekonomiskās sadarbības komisijas izveidi un piedaloties starptautiskajās tirdzniecības izstādēs.

Latvijas ārlietu ministrs arī norādīja, ka Pakistānai ir ārkārtīgi liela nozīme stabilitātes nodrošināšanā attiecīgajā reģionā un veiksmīgā Afganistānas valsts atjaunotnes procesā, kā arī drošības situācijas uzlabošanā. Šī tematika Latvijai kā valstij, kuras karavīri piedalās starptautiskajā ISAF misijā Afganistānā, ir ļoti svarīga, pauda Ģ.V.Kristovskis.

19.septembra pievakarē Ģ.V.Kristovskis ar delegāciju apmeklēja 11.septembra terora aktu memoriālu, kas izveidots vietā, kur atradās bijušā pasaules tirdzniecības centra dvīņu torņi. Ministrs nolieca galvu, pieminot gandrīz trīs tūkstošus 2001.gada 11.septembra terora aktu upurus. Ģ.V.Kristovskis atgādina, ka cīņa ar terorismu ir viens no visasākajiem mūsdienu izaicinājumiem, pret kuru jācīnās visu valstu kopējiem spēkiem.

Ģ.V.Kristovskis uzturēsies Ņujorkā līdz 25.septembrim un kopā ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu piedalīsies ANO Ģenerālās asamblejas 66.sesijas pasākumos.

Ārlietu ministrijas Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!