• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Uzturoties vizītē Amerikas Savienotajās Valstīs. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.09.2011., Nr. 150 https://www.vestnesis.lv/ta/id/236439

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

22.09.2011., Nr. 150

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Uzturoties vizītē Amerikas Savienotajās Valstīs

Pirmā oficiālā tikšanās Valsts prezidenta Andra Bērziņa vizītes laikā ASV notika 20.septembrī Vašingtonā, Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) galvenajā mītnē, kur notika saruna ar SVF izpilddirektori Kristīni Legardu. Sarunā no Latvijas puses piedalījās arī finanšu ministrs Andris Vilks, bet no SVF puses – vairākas amatpersonas, tostarp arī Latvijā labi pazīstamais SVF misijas vadītājs Marks Grifits.

Sākot sarunu, K.Legarda izteica atzinību un apbrīnu Latvijai kā mazai valstij, kura ar izcilu apņēmību ir izpildījusi savas saistības pret starptautiskajiem aizdevējiem, veiksmīgi pārvarot ekonomisko krīzi un realizējot aizdevumu programmu. Šajā sakarā SVF ir iecerējis jau šā gada nogalē Latvijā organizēt daudzpusēju konferenci, kurā tiktu analizēta Latvijas pieredze. Valsts prezidents izteica atbalstu šāda pasākuma organizēšanai Latvijā, kas vienlaikus būtu arī publiska atzinība mūsu valsts paveiktajam.

Sarunas gaitā A.Bērziņš informēja SVF amatpersonas par Latvijas politisko situāciju gan saistībā ar Saeimas atlaišanu referendumā, gan saistībā ar tikko notikušajām Saeimas vēlēšanām. Valsts prezidents uzsvēra, ka neatkarīgi no tā, kāda būs nākamā koalīcija, viņa uzstādījums nākamajiem valdības veidotājiem ir un paliek nemainīgs – mērķtiecīga starptautisko saistību izpilde un aizdevuma programmas noslēgšana, kas notiks šā gada beigās, vienlaikus izstrādājot 2012.gada valsts budžetu ar deficītu 2,5% no IKP.

“Mūsu mērķi ir nemainīgi. Turklāt es nesaskatu nekādu apdraudējumu to īstenošanai saistībā ar tikko notikušajām Saeimas vēlēšanām,” uzsvēra Valsts prezidents. Vienlaikus A.Bērziņš apliecināja, ka Latvijas mērķis sasniegt bezdeficīta budžetu jau tuvākajā nākotnē un pievienoties eirozonai ir tikpat aktuāls kā līdz šim.

Par vienu no publiskā sektora darba kvalitātes uzlabošanai nozīmīgu nosacījumu Valsts prezidents nosauca publiskajā sektorā strādājošo atalgojuma pārskatīšanas nepieciešamību, dodot plašāku iespēju valsts iestāžu vadītājiem paaugstināt darbinieku algas, vienlaikus nepalielinot algu fonda apjomu. Mērķis šādai rīcībai – kvalificētāko darbinieku aizplūšanas uz privāto sektoru apturēšana, mazas un efektīvas valsts pārvaldes veidošana.

Sarunas beigās K.Legarda Latvijas amatpersonām uzdeva jautājumu par to, kur, viņuprāt, slēpjas Latvijas panākumu atslēga, uz ko saņēma atbildi, ka panākumu pamatā ir mērķtiecīgs un pastāvīgs valdības dialogs ar sabiedrību un sociālajiem partneriem, kā arī Latvijas sabiedrības tolerance un izpratne par reformu nepieciešamību valstī un finanšu sistēmas sakārtošanu.

20.septembrī, tiekoties ar starptautiskās reitingu aģentūras “Moody’s” pārstāvjiem, Valsts prezidents A.Bērziņš iepazīstināja aģentūru ar politisko situāciju Latvijā pēc Saeimas ārkārtas vēlēšanām, ekonomiskās attīstības prognozēm un nākamās valdības primāri veicamajiem uzdevumiem.

Valsts prezidents uzsvēra, ka iespējami īsākā laikā ir jāizveido jaunā valdība un tai jāuzsāk darbs, ņemot vērā, ka jaunajam parlamentam uz pirmo sēdi jāsanāk 17.oktobrī.

“Jaunajai vadībai būs jāstrādā kā vienotai komandai, nevis kā atsevišķu politisku grupu apvienojumam. Latvijai šobrīd visvairāk nepieciešama stabila un darbotiesspējīga valdība,” piebilda A.Bērziņš.

Vienlaikus Valsts prezidents atzina, ka vēlēšanu rezultāts un tajā uzvaru guvušie politiskie spēki pēc vēlēšanām ir pauduši apņēmību pildīt Latvijas starptautiskās saistības, kas attiecas gan uz aizdevuma programmas veiksmīgu noslēgšanu, gan uz nākamā gada budžeta izstrādes un pieņemšanas gaitu, samazinot tā deficītu līdz pat 2,5% no IKP, gan uz bezdeficīta budžeta sasniegšanu tuvāko gadu laikā.

“Moody’s” pārstāvji apliecināja, ka Latvijas paveiktais smagās krīzes pārvarēšanas laikā ir stingras valdības apņēmības rezultāts, kas vienlaikus balstās arī atklātā un uzticamā sadarbībā ar starptautiskajiem partneriem, tostarp reitingu aģentūru “Moody’s”, kura paaugstināja valsts kredītreitingu laikā, kad Latvijā tika atlaists parlaments un Latvijas reitingi starptautiskajos tirgos varēja pazemināties objektīvu apsvērumu dēļ.

“Šī krīze mums sniedza daudzas labas mācības. Latvijas eksports ir apliecinājis, ka var ne tikai atkopties no krīzes, bet arī uzrādīt izaugsmi. Tādēļ šobrīd ir svarīgi stimulēt un atbalstīt jaunu uzņēmumu veidošanos. Mums ir smagi jāstrādā, lai Latvijas izaugsme turpinātos,” piebilda Valsts prezidents.

Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!