• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par daudzdzīvokļu māju siltināšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.09.2011., Nr. 151 https://www.vestnesis.lv/ta/id/236553

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par mājas (istabas) dzīvnieku reģistrāciju vienotā datubāzē

Vēl šajā numurā

23.09.2011., Nr. 151

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ekonomikas ministrija: Par daudzdzīvokļu māju siltināšanu

2011.gadā ievērojami palielinājusies dzīvokļu īpašnieku interese par atbalsta saņemšanu daudzdzīvokļu dzīvojamo māju renovācijai – līdz 20.septembrim ERAF aktivitātes “Daudzdzīvokļu dzīvojamo māju siltumnoturības uzlabošanas pasākumi” ietvaros Latvijas Investīciju un attīstības aģentūrā kopā ir saņemti 636 projektu iesniegumi, t.sk. šogad 349 projekti.

Visvairāk projekti iesniegti no mājām Kurzemes reģionā – 183 projekti; vismazāk no Latgales reģiona – 28 projekti. Izvērtējot pilsētas, no kurām saņemti vairāk projekti, jāatzīmē Liepāja, Valmiera, Rīga, Ventspils un Limbažu novads.

Lai vizuāli uzskatāmāk parādītu daudzdzīvokļu māju renovācijas progresu, Ekonomikas ministrija izstrādājusi daudzdzīvokļu māju renovācijas e-karti, kurā šobrīd atzīmēts vairāk nekā 300 ēku. Atzīmētas gan ēkas, kurās renovācija jau pabeigta (zaļā krāsā), par katru ēku publicējot tās aprakstu, informāciju par veiktajiem būvdarbiem, sasniegto (vai plānoto) siltumenerģijas ietaupījumu, kā arī projekta kopējām izmaksām; kā arī ēkas, par kuru renovāciju ir noslēgti līgumi ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru (zilā krāsā).

Ekonomikas ministrs Artis Kampars uzskata: “Iniciatīva par daudzdzīvokļu māju siltināšanu ir sevi attaisnojusi, un acīmredzams ieguvums no tās ir visām iesaistītajām pusēm – māju iedzīvotājiem samazinās rēķini par apkuri un palielinās īpašuma vērtība, ir darbs būvniecības nozares dalībniekiem, bet visi kopā mēs iegūstam sakoptu vidi. Katra renovētā māja ir apliecinājums, ka esam rūpīgi saimnieki, spējam mācīties no kaimiņu labā piemēra un vienoties kopīgam ieguldījumam savā nākotnē.”

Pēc ministra domām, jaunā e-karte ir iespēja ikvienam novērtēt renovācijas intensitāti reģionā, pilsētā un pat pagastā, kā arī, atrodot līdzīgu māju, uzzināt pieredzēto renovācijas procesā, salīdzināt izmaksas un siltumenerģijas ietaupījumu. “Ceru, ka karte regulāri tiks papildināta ar informāciju par renovētām mājām, kā arī jauniem pieteiktiem projektiem,” norāda A.Kampars.

2010.gada 25.februārī Ekonomikas ministrija parakstīja Sadarbības memorandu ar vairākām nevalstiskajām organizācijām ar mērķi sekmēt efektīvas un atklātas sadarbības veidošanu un informācijas pieejamības nodrošināšanu par mājokļu renovācijas procesu. Turpinot ministrijas, nevalstisko organizāciju un uzņēmumu līdzšinējo veiksmīgo sadarbību sabiedrības informēšanā, 2011.gada 22.septembrī tika parakstīts Sadarbības memoranda trešais papildinājums ar piecām jaunām organizācijām – Latvijas Inženierkonsultantu asociāciju, Kurzemes reģionālo enerģētikas un attīstības aģentūru, “Nordea” banku, Latvijas Energoauditru asociāciju un Austrumeiropas mājokļu iniciatīvu “IWO” (Vācija).

Turpinot informatīvo kampaņu par māju renovācijas procesu “DzīvoSiltāk”, rudenī Ekonomikas ministrija plāno īstenot vairākus informatīvus pasākumus.

Sadarbībā ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru, reģionālajiem ES struktūrfondu informācijas centriem un Latvijas Pašvaldību savienību tiks organizētas reģionālās daudzdzīvokļu māju renovācijas dienas visos Latvijas reģionos – Latgalē (27.–30.septembrī), Kurzemē (12.–13.oktobrī), Zemgalē (26.–27.oktobrī), Vidzemē (9.–10.novembrī) un Rīgas reģionā (23.–30.novembrī).

Reģionos dažādās pilsētās notiks semināri par atbalsta saņemšanas nosacījumiem daudzdzīvokļu dzīvojamo māju renovācijai ERAF aktivitātes “Daudzdzīvokļu dzīvojamo māju siltumnoturības uzlabošanas pasākumi” ietvaros.

Vienlaikus katrā reģionā tiks rīkota konference – kontaktbirža “Daudzdzīvokļu māju renovācijas pamatnosacījumi un īstenošana”, uz kuru tiks aicināti dzīvokļu īpašnieki un to biedrību pārstāvji, apsaimniekotāji, būvnieki, būvmateriālu ražotāji un tirgotāji, energoauditori un citi renovācijas procesā iesaistītie. Konferencē plānots informēt par atbalsta programmas nosacījumiem, daudzdzīvokļu māju renovācijas organizāciju, finanšu piesaisti, energoaudita veikšanu, kā arī par logu, siltumapgādes sistēmu un zemapmetuma fasādes tehniskajiem aspektiem. Konferences noslēgumā plānota kontaktbirža, kurā ikvienam interesantam būs iespēja konsultēties ar jebkuru no klātesošajiem speciālistiem.

Tāpat rudenī notiks semināri profesionāļiem sadarbībā ar Rīgas Tehnisko universitāti, to skaitā 20.oktobrī notiks starptautisks seminārs par ventilācijas un siltumapgādes sistēmām daudzdzīvokļu mājās, prezentējot Vācijas, Somijas un Latvijas pieredzi.

Rudenī tiks izsludināti arī divi konkursi. Rīgas Tehniskā universitāte un AS “SEB banka” organizēs pētniecisko darbu konkursu “Energoefektivitāte un daudzdzīvokļu māju apsaimniekošana”, kurā 12.klašu skolēniem būs iespēja divus gadus saņemt 50% līdzfinansējumu mācību maksai Rīgas Tehniskajā universitātē. Sadarbībā ar žurnālu “Latvijas Būvniecība” jau otro reizi tiks rīkots konkurss “Energoefektīvākā ēka Latvijā 2011”.

Ekonomikas ministrija un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra piedalīsies arī izstādē “Māja. Dzīvoklis”, kas notiks no 20. līdz 23.oktobrim.

ERAF aktivitātes “Daudzdzīvokļu māju siltumnoturības uzlabošanas pasākumi” mērķis ir paaugstināt daudzdzīvokļu dzīvojamo māju energoefektivitāti, lai nodrošinātu dzīvojamā fonda ilgtspēju un energoresursu efektīvu izmantošanu. Aktivitātes īstenošanai piešķirtais finansējums ir 47 759 948 lati.

Ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!