• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Finanšu ministrija: Par patēriņa cenu līmeni šā gada augustā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.09.2011., Nr. 151 https://www.vestnesis.lv/ta/id/236554

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Izglītības un zinātnes ministrija: Par pedagogu darba samaksas finansējumu

Vēl šajā numurā

23.09.2011., Nr. 151

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Finanšu ministrija: Par patēriņa cenu līmeni šā gada augustā

Patēriņa cenu līmenis 2011.gada augustā, salīdzinot ar 2011.gada jūliju, samazinājās par 0,3%, patēriņa cenas precēm samazinājās par 0,6%, bet pakalpojumiem pieauga par 0,2%.

Lielāko ietekmi uz patēriņa cenu izmaiņām augustā, salīdzinot ar jūliju, radīja izteikts sezonāls cenu kritums dārzeņiem (–27,5%) un kartupeļiem (–30,9%), savukārt pacienta līdzmaksājuma palielināšanās kompensējamajiem medikamentiem palielināja medicīnisko produktu cenas vidēji par 1,5%. Tāpat bija novērojams augustam neraksturīgs cenu kāpums apģērbiem (+2,4%), kas liecina par agrāku pāreju uz rudens sezonas precēm atsevišķos veikalos. Sakarā ar gāzes cenu izmaiņām turpināja kāpt arī siltumenerģijas tarifi – šomēnes par 1,3%.

Pēdējā gada laikā bija novērojamas būtiskas cenu izmaiņas izejvielām, it īpaši pārtikas produktiem un naftas produktiem. Latvijas salīdzinoši zemās pirktspējas apstākļos iedzīvotājus visbūtiskāk ietekmēja pārtikas cenu kāpums, jo pārtikas produkti Latvijas vidējam patērētājam veido vairāk nekā ceturtdaļu no patēriņa groza.

Kā liecina ANO Pārtikas un lauksaimniecības organizācijas dati, pārtikas cenu indekss pasaulē pēc straujā kāpuma 2010.gada otrajā pusē 2011.gadā uzrāda noturīgi stabilu līmeni, kas gan ir samērā augsts. Ir gaidāms, ka jaunā ražas sezona pasaulē būs veiksmīgāka nekā pagājušajā gadā, tādēļ turpmākam cenu kāpumam nav pamata.

Naftas produktu cenu tendences ir līdzīgas, tomēr ar mazāk skaidrām nākotnes perspektīvām. Pasaulē, it īpaši eirozonā, nākamgad ir gaidāma lēnāka ekonomikas izaugsme, līdz ar to, samazinoties pieprasījumam pēc naftas produktiem, ir iespējams arī pakāpenisks, iespējams, svārstīgs, naftas cenu kritums.

2011.gada augustā, salīdzinot ar iepriekšējā gada atbilstošo periodu, patēriņa cenas pieauga par 4,7%, precēm cenas pieauga par 6,1%, bet pakalpojumiem – par 1%. Finanšu ministrija prognozē, ka gada inflācija līdz gada beigām paliks noturīgi augsta – virs 4%, bet 2012.gada pirmajā pusē būs novērojams būtisks samazinājums, ko pārsvarā noteiks pasaules cenu stabilizācija un bāzes efekts, no cenu pieauguma izzūdot šā gada sākumā veiktajām nodokļu politikas izmaiņām.

Ministrijas Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!