• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par brīvprātīgā darba veicināšanu Eiropas Savienībā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.09.2011., Nr. 153 https://www.vestnesis.lv/ta/id/236780

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Eiropas Pētniecības telpas sabiedrisko apspriešanu

Vēl šajā numurā

28.09.2011., Nr. 153

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Komisija: Par brīvprātīgā darba veicināšanu Eiropas Savienībā

20.septembrī Eiropas Komisija paziņoja par plāniem uzlabot brīvprātīgā darba atzīšanu un veicināšanu Eiropas Savienībā. 2011.gads ir pasludināts par Eiropas Brīvprātīgā darba gadu, un šajā kontekstā Komisijas Paziņojumā par ES politiku un brīvprātīgo darbu ir ieskicēti vairāki pasākumi, kas palīdzēs veicināt brīvprātīgo darbu Eiropas Savienībā. Pasākumu vidū ir Eiropas Brīvprātīgo humānās palīdzības korpusa izveide un “Eiropas kvalifikāciju apliecības” ieviešana. Jāatzīmē, ka šī ir pirmā reize, kad Eiropas Komisija ir pieņēmusi politikas dokumentu, kas pilnībā veltīts brīvprātīgajam darbam.

Eiropas Komisijas priekšsēdētāja vietniece un tiesiskuma, pamattiesību un pilsonības komisāre Viviena Redinga uzskata: “Pašlaik Eiropas Savienībā ir 100 miljoni brīvprātīgo, kas ar savu darbu cenšas uzlabot dzīvi Eiropā un pasaulē. Eiropas Brīvprātīgā darba gads dod iespēju izcelt brīvprātīgo ieguldījumu, mudināt citus pievienoties un uzlabot pašu brīvprātīgo un brīvprātīgā darba organizāciju sniegumu.”

Konteksts

Brīvprātīgais darbs dod tiešu ieguldījumu galveno mērķu sasniegšanā tādās ES politikas jomās kā sociālā integrācija, nodarbinātība, izglītība, prasmju attīstīšana un pilsoniskas nostājas veicināšana. Tomēr brīvprātīgo darbam nav skaidra tiesiskā regulējuma un brīvprātīgo iegūtās prasmes bieži vien netiek pienācīgi atzītas. Komisija ir apņēmusies novērst šos trūkumus, jo īpaši pārrobežu brīvprātīgā darba kontekstā.

Pasākumi brīvprātīgā darba veicināšanai ES līmenī

Komisija ir ierosinājusi līdz 2012.gadam izveidot Eiropas Brīvprātīgo humānās palīdzības korpusu. Pašlaik tiek izstrādāts regulējums attiecībā uz Eiropas brīvprātīgo iesaisti ES humānās palīdzības operācijās.

Komisija arī vēlas veicināt brīvprātīgā darba ietvaros gūto prasmju atzīšanu un šajā nolūkā strādā pie Eiropas kvalifikāciju apliecības ieviešanas. Šī apliecība nodrošinās profesionālās kvalifikācijas pārrobežu atzīšanu un dos arī iespēju uzrādīt prasmes un iemaņas, kas iegūtas, strādājot kā brīvprātīgajam. Apliecības pamatā būs Europass (Eiropas tiešsaistes CV), lai dotu iespēju prasmes reģistrēt pārredzamā un salīdzināmā veidā.

Patlaban jau darbojas vairākas brīvprātīgā darba ES līmeņa finansējuma shēmas, no kurām visplašāk pazīstamā noteikti ir Eiropas brīvprātīgo dienests, kas šogad atzīmē 15 gadus kopš tā izveides. Komisija vēlas uz šīs pozitīvās pieredzes pamata izvērst brīvprātīgā darba iespējas citās politikas jomās.

Komisija ir ieskicējusi arī konkrētus paņēmienus, kā dalībvalstis varētu efektīvāk izmantot brīvprātīgā darba potenciālu, un aicina dalībvalstis atvērt valsts līmeņa shēmas, tādējādi veicinot pārrobežu brīvprātīgo darbu.

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!