• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par atļaujas došanu Vidzemes priekšpilsētas padomes deputāta Andreja Ruča saukšanai pie kriminālās atbildības. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.02.1994., Nr. 17 https://www.vestnesis.lv/ta/id/236938

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Saeimas Prezidija slēdziens

Par ģenerālprokurora protestu

Vēl šajā numurā

09.02.1994., Nr. 17

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

LATVIJAS REPUBLIKAS SAEIMAI

LATVIJAS REPUBLIKAS ĢENERĀLPROKURORA PROTESTS

Par atļaujas došanu Vidzemes priekšpilsētas padomes deputāta Andreja Ruča saukšanai pie kriminālās atbildības

1994.gada 10.janvārī Vidzemes prieks pil sētas pašvaldība, iesaistot 12.un 13,baialjona zemessargus, uzsāka iepriekš nesaskaņotu Latvijā atrodošos Krievijas federācijas karaspēka rīcībā esošo objektu pārņemšanu Rīgā, Krustbaznīcas ielā 9, veicot to bruņotu bloķēšanu. Uzzinājis, ka pastāvošo domstarpību risināšanai minētā objektā ieradīsies ZRKG vadošās amatpersonas, to skaitā ģenerālmajori Anatolijs Vodopjanovs un Nikolajs Tailakovs, Vidzemes priekšpilsētas padomes priekšsēdētājs Andrejs Ručs izlēma apzināti pārkāpt viņam ar likumu piešķirtās tiesības un pilnvaras un vardarbīgi izvest no Latvijas teritorijas ģenerāli Vodopjanovu, ja viņš nepiekritīs visiem viņa noteikumiem par objektu pārņemSanu. Sava nelikumīgā nodoma realizēšanai Ručs veica nepieciešamos sagatavošanās darbus: deva rīkojumu savam palīgam Mārtiņam Andersonam ierasties sarunu vietā ar pastiprinātu apsardzi, kā ari uzpildīt degvielu automašīnai braucienam līdz valsts robežai, kā ari izklāstīja savas ricības plānu intervijā NTV — 5 uzņemšanas grupai.

Pulksten 10.43 ieradās minētie ģenerāļi kopā ar viņus pavadošām personām un tika uzsāktas sarunas, kura laikā Ručs noliedza Latvijas un Krievijas Federācijas starpvalstu sarunu nozīmi un pasludināja, ka Vidzemes priekšpilsētā objektu pārņemšanas kārtību noteiks pašvaldība, vienlaikus brīdinot ZRKG pārstāvjus par to, ka objekta pārņemšanu uzsāks vienpusīgi, ja nekavējoties netiks izveidota nodošanas komisija.

Pulksten 11.27 Ručs, apzināti pārkāpjot savas pašvaldības priekšsēdētāja tiesības un pilnvaras, pasludināja, ka viņš izraida ģenerāļus Vodopjanovu un Tailakovu no Latvijas. Ručs sarunu telpā uzaicināja savu palīgu Andereonu kopā ar apbruņotiem municipālās policijas priekšpilsētas pašvaldība, iesaistot 12.un 13,bataljona zemessargus, uzsāka iepriekš nesaskaņotu Latvijā atrodošos Krievijas federācijas karaspēka rīcībā esošo objektu pārņemšanu Rīgā, Krustbaznīcas ielā 9, veicot to bruņotu bloķēšanu. Uzzinājis, ka pastāvošo domstarpību risināšanai minētā objektā ieradīsies ZRKG vadošās amatpersonas, to skaitā ģenerālmajori Anatolijs Vodopjanovs un Nikolajs Tailakovs, Vidzemes priekšpilsētas padomes priekšsēdētājs Andrejs Ručs izlēma apzināti pārkāpt viņam ar likumu piešķirtās tiesības un pilnvaras un vardarbīgi izvest no Latvijas teritorijas ģenerāli Vodopjanovu, ja viņš nepiekritīs visiem viņa noteikumiem par objektu pārņemšanu. Sava nelikumīgā nodoma realizēšanai Ručs veica nepieciešamos sagatavošanās darbus: deva rīkojumu savam palīgam Mārtiņam Andersonam ierasties sarunu vietā ar pastiprinātu apsardzi, kā ari uzpildīt degvielu automašīnai braucienam līdz valsts robežai, kā ari izklāstīja savas rīcības plānu intervijā NTV — 5 uzņemšanas grupai.

Pulksten 10.43 ieradās minētie ģenerāļi kopā ar viņus pavadošām personām un tika uzsāktas sarunas, kura laikā Ručs noliedza Latvijas un Krievijas Federācijas starpvalstu sarunu nozīmi un pasludināja, ka Vidzemes priekšpilsētā objektu pārņemšanas kārtību noteiks pašvaldība, vienlaikus brīdinot ZRKG pārstāvjus par to, ka objekta pārņemšanu uzsāks vienpusīgi, ja nekavējoties netiks izveidota nodošanas komisija.

Pulksten 11.27 Ručs, apzināti pārkāpjot savas pašvaldības priekšsēdētāja tiesības un pilnvaras, pasludināja, ka viņš izraida ģenerāļus Vodopjanovu un Tailakovu no Latvijas. Ručs sarunu telpā uzaicināja savu palīgu Andersonu kopā ar apbruņotiem municipālās policijas apsardzes dienesta darbiniekiem un deva rīkojumu pielietot pret Vodopjanovu un Tailakovu speciālos līdzekļus — roku dzelžus, viņus aizturēt, ievietot mašīnā un aizvest līdz Latvijas robežai. Izpildot Ruča acīmredzami nelikumīgās pavēles apsardzes darbinieki Jānis Valgers un Henriks Svirkovskis uzlika roku dzelžus personām, kuras tajā brīdī mierīgi atradās pie sarunu galda un kuru aizturēšanai vai apcietināšanai nebija nekāda likumīga pamata. Mārtiņš Andersons kopā ar viņam padotajiem apsardzes dienesta darbiniekiem, izpildot Ruča nelikumīgo pavēli, roku dzelžos saslēgtos Krievijas Federācijas ZRKG ģenerāļus Vodopjanovu un Tailakovu kopā ar bruņotu apsardzi iesēdināja pašvaldības automašīnā "Latvija".

No Krustbaznīcas ielas nelikumīgi aizturētās personas tika aizvestas uz Vidzemes priekšpilsētas pašvaldības transporta uzņēmumu Pakalnīšu ielā, kur Ručs atkārtoja komandu nogādāt Vodopjanovu un Tailakovu līdz Krievijas robežai un nepakļauties neviena prasībai par apstāšanos un ģenerāļu atbrīvošanu.

Pildot Ruča uzdevumu, viņa palīgs Mārtiņš Andersons brīdināja aizturētos par iespējamām traģiskām sekām, ja notiks mēģinājums viņus atbrīvot. Pēc tam Andersona vadītā bruņoto apsardzes darbinieku un zemessargu grupa divās automašīnās izbrauca uz šosejas Rīga — Pleskava.

Apzinoties tālākās virzīšanās bīstamību, Andersons izlēma iebraukt mežā Krievupes stacijas rajonā, no kurienes par savu atrašanās vietu paziņoja Valsts Drošības dienesta priekšniekam Jurim Vectirānam. Aptuveni pulksten 15.00 Vectirāns ģenerāļus atbrīvoja un nogādāja Rīgā.

Augsti stāvošo armijas virsnieku nelikumīga vardarbīga aizturēšana radīja nopietnus sarežģījumus Latvijas un Krievijas attiecībās, draudus Latvijas drošībai, kā ari pakļāva briesmām cilvēku dzīvības.

Ar savu rīcību Ručs pārsniedza savas varas un dienesta pilnvaras, izdarot to vardarbīgā veidā un lietojot ieročus, viņa darbību rezultātā Vodopjanovam un Tailakovam tika nelikumīgi atņemta brīvība. Lietā savāktie pierādījumi ir pietiekami Ruča saukšanai pie kriminālatbildības pēc Latvijas KK 162'.p.2.d. un 125.p.2.d.

Andrejs Ručs ir Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas padomes deputāts. Sakarā ar to 1994.gada 14.janvāri minētai padomei tika iesniegts LR ģenerālprokurora vietnieka iesniegums par atļaujas došanu Ruča saukšanai pie kriminālās atbildībai. Iesniegums tika izskatīts 1994.gada 27 .janvāri un pieņemts lēmums Nr.24/4 par prasības noraidīšanu.

Sakarā ar minēto un pamatojoties uz Latvijas Republikas likuma "Par rajona, pilsētas rajona un pagasta padomes tautas deputāta statusu 27.panta 4.daļu lūdzu:

1. Dot atļauju Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas padomes deputāta Andreja Ruča, Aleksandra d., dzimuša 1947.gada 3.februārī Rīgā, saukšanai pie kriminālās atbildības.

Latvijas Republikas Ģenerālprokurors J.Skrastiņš

1994.gada 3.februārī

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!