• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Centrālās vēlēšanu komisijas 1994. gada 1. marta lēmums Nr. 9 "Par "Instrukcijas par pilsētas, rajona un pagasta vēlēšanu komisijas darbību" apstiprināšanu". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.03.1994., Nr. 34 https://www.vestnesis.lv/ta/id/237108

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Sestdiena, 19.03.1994.

Laidiena Nr. 35, OP 1994/35

Vēl šajā numurā

18.03.1994., Nr. 34

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Centrālā vēlēšanu komisija

Veids: lēmums

Numurs: 9

Pieņemts: 01.03.1994.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvijas Republikas Centrālā vēlēšanu komisija

Lēmums nr.9

Par "Instrukcijas par pilsētas, rajona un pagasta vēlēšanu komisijas darbību" apstiprināšanu

Centrālā vēlēšanu komisija n o l e m j:

Apstiprināt "Instrukciju par pilsētas, rajona un pagasta vēlēšanu komisijas darbību".

Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs A. Kramiņš

Centrālās vēlēšanu komisijas sekretāre Dz.Ceihnere

Rīgā 1994. gada 1. martā

INSTRUKCIJA
par pilsētas, rajona un pagasta vēlēšanu komisijas darbību

I. Vispārīgie noteikumi

1. Pilsētas, rajona un pagasta vēlēšanu komisiju (turpmāk — vēlēšanu komisija) uz pirmo sēdi ne vēlāk kā 1994.gada 30.martā sasauc attiecīgās domes, padomes vai pagasta valdes priekšsēdētājs. Vēlēšanu komisija pirmajā sēdē ievēlē komisijas priekšsēdētāju un sekretāru.

2. Pilsētas, rajons un pagasta vēlēšanu komisijas sēdes notiek atklāti.

Sēdēs ir tiesības piedalīties Centrālās vēlēšanu komisijas pārstāvjiem.

Sēdēs ir tiesības būt klāt masu informācijas līdzekļu pārstāvjiem, kā arī vēlētājiem, ja viņi ir saņēmuši vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja atļauju. Bez īpaša pilnvarojuma sēdēs var būt klāt viens no pirmajiem trim iesniegtā kandidātu saraksta parakstītājiem.

3. Vēlēšanu komisija pilda pienākumus, kas tai noteikti Pilsētas domes, rajona padomes un pagasts padomes vēlēšanu likumā un Centrālās vēlēšanu komisijas instrukcijā, kā arī veic uzdevumus, ko tai sakarā ar vēlēšanām uzdod Centrālā vēlēšanu komisija.

4. Vēlēšanu komisijai ir savs zīmogs, kuru tā saņem no Centrālās vēlēšanu komisijai.

II. Vēlēšanu komisijas darbība

1.nodaļa. Kontrole pār vēlēšanu iecirkņu un iecirkņu komisiju izveidošanu

5. Pagasta un pilsētas vēlēšanu komisija raugās, lai attiecīgā pašvaldība, ievērojot kārtību, kāda noteikta Centrālās vēlēšanu komisijas instrukcijā par iecirkņu vēlēšanu komisiju izveidošanu, līdz 1994.gada 16.maijam izveidotu iecirkņu vēlēšanu komisijas. Rajona pilsētu un pagastu vēlēšanu komisijas par iecirkņu vēlēšanu komisiju izveidošanu līdz 1994.gada 18.maijam paziņo rajona pašvaldībai, bet tā līdz 1994.gada 19.maijam informē par to Centrālo vēlēšanu komisiju. Republikas pilsētu pašvaldības par iecirkņu vēlēšanu komisiju izveidošanu līdz 1994.gada l9. maijam informē Centrālo vēlēšanu komisiju.

6. Ja rajona pilsētā vai pagastā nolemts izveidot tikai vienu vēlēšanu iecirkni, iecirkņa vēlēšanu komisijas pienākumus pilda attiecīgās rajona pilsētas vai pagasta vēlēšanu komisija.

Ja rajona pilsētā vai pagastā izveidoti vairāki vēlēšanu iecirkņi, viena iecirkņa vēlēšanu komisijas pienākumus var pildīt attiecīgās rajona pilsētas vai pagasta vēlēšanu komisija.

7. Šīs instrukcijas 6.punktā paredzētajos gadījumos rajona pilsētu un pagastu vēlēšanu komisijas vienlaikus ir arī iecirkņa vēlēšanu komisijas rajona padomes vēlēšanās, un tām ir saistoši rajona vēlēšanu komisijas norādījumi jautājumos, kas attiecas uz rajona padomes deputātu vēlēšanu nodrošināšanu.

8. Pilsētas un pagasta vēlēšanu komisija rūpējas, lai visos vēlēšanu iecirkņos pašvaldības ierādītu vēlēšanām nepieciešamās telpas.

2.nodaļa. Darbības organizācija

9. Vēlēšanu komisijas sēdes sasauc tās priekšsēdētājs. Komisijas sēdes tiek protokolētas. Protokolu paraksta komisijas priekšsēdētājs un sekretārs. Komisijas priekšsēdētāja prombūtnē viņa pienākumus veic komisijas sekretārs, bet sekretāra pienākumus šādā gadījumā komisija uzdod veikt vienam no komisijas locekļiem.

10. Vēlēšanu komisija lēmumus pieņem, atklāti balsojot. Lēmums ir pieņemts, ja par to nobalso vairāk nekā puse no komisijas locekļu kopskaita. Ja balsis sadalās līdzīgi, izšķirošā ir priekšsēdētaja balss.

11. Vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs:

1) vada komisijas sēdes;

2) pārstāv komisiju valsts un pašvaldības iestādēs un organizācijās;

3) informē Centrālo vēlēšanu komisiju par vēlēšanu sagatavošanas gaitu;

4) pieņem vēlētājus ar vēlēšanu sagatavošanu un norisi saistītajos jautājumos;

5) organizē komisijas locekļu darbu;

6) rīkojas ar vēlēšana komisijai iedalītajiem naudas līdzekļiem;

7) pilda citus ar vēlēšanām saistītus pienākumus.

12 Vēlēšanu komisijas locekļiem ir tiesības ierosināt jautājuma izskatīšanu komisijas sēdē, izteikties par izskatāmajiem jautājumiem, pēc savas iniciatīvas vai komisijai priekšsēdētāja uzdevumā pārbaudīt iecirkņu vēlēšanu komisiju darbību attiecīgajā pilsētā, rajonā vai pagastā.

13. Vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs, sekretārs un citi komisijas locekļi laikā, kad viņi pilda ar vēlēšanām saistītos pienākumus, atbrīvojami no pienākumiem savā darba vietā, saglabājot viņu amatu (darbavietu).

Par laiku, kurā vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs, sekretārs un citi komisijas locekļi pilda savus pienākumus vēlēšanu komisijā, viņi saņem Centrālās vēlēšanu komisijas noteikto atlīdzību.

Vēlēšanu komisijas locekļiem tiek apmaksāti tie izdevumi, kas viņiem radušies izpildot ar vēlēšanu sagatavošanu saistītos uzdevumus.

14. Vēlēšanu komisijas loceklis var izbeigt darbību komisijā, iesniedzot par to pieteikumu attiecīgajai pašvaldībai.

Ja vēlēšanu komisijas loceklis tiek pieteikts par deputāta kandidātu, viņa darbība komisijā izbeidzas ar attiecīgā kandidātu saraksta iesniegšanas dienu.

Ja komisijas loceklis nepilda savus pienākumus, viņu var atsaukt Rīgas Dome, attiecīgā padome vai pagaidu valde pēc pilsētas, rajona, pagasta valdes vai Centrālās vēlēšanu komisijas ierosinājuma.

Ja vēlēšanu komisijas locekļa darbība komisijā izbeigusies, Rīgas Dome, attiecīgā padome vai pagaidu valde var ievēlēt citu komisijas locekli kārtībā, kāda noteikta Centrālās vēlēšanu komisijas instrukcijā par pilsētu, rajonu un pagastu vēlēšanu komisiju izveidošanu.

15. Vēlēšanu komisijas darbība beidzas pēc vēlēšanu rezultātu paziņošanas, ja attiecīgā vēlēšanu komisija ir izpildījusi visas Centrālās vēlēšanu komisijas noteiktās saistības, bet ne vēlāk kā 1994.gada 10.jūnijā.

3.nodaļa. Finansēšana

16. Velēšana komisijai un attiecīgās pašvaldības teritorijā izveidotajām iecirkņu vēlēšanu komisijām paredzētos līdzekļus Centrālā vēlēšanu komisija pārskaita republikas pilsētas vai rajona valdi apkalpojošās bankas jaunā (vēlēšanu) kontā.

Republikas pilsētu un rajonu vēlēšanu komisijas nodrošina to teritorijā esošo vēlēšanu komisiju finansēšanu atbilstoši iedalītajiem līdzekļiem.

Attiecīgās valdes grāmatvedība veic rajona, pilsētas un pagasta velēšanu komisiju un iecirkņu vēlēšanu komisiju izdevumu uzskaiti, kārto norēķinus ar juridiskajām un fiziskajām personām atbilstoši vēlēšanu komisiju priekšsēdētāju norādījumiem, sastāda un līdz 1994.gada 30.jūnijam iesniedz Centrālajai vēlēšanu komisijai pārskatu par budžeta līdzekļu izlietojumu.

17. Darba telpas vēlēšanu komisijām nodrošina attiecīgās pašvaldības bez maksas.

4.nodaļa. Kandidātu saraksti un vēlēšanu zīmes

18. Centrālās vēlēšanu komisijas instrukcijā noteiktajā kārtībā vēlēšanu komisija pieņem kandidātu sarakstus, pārbauda to atbilstību Pilsētas domes, rajona padomes un pagasta padomes vēlēšanu likuma 15.— 22.pantam un lemj par to reģistrēšanu. Kandidātu saraksti jāpieņem laikā no 1994.gada 19.aprīļa līdz 28.aprīlim. Vēlēšanu komisija nosaka kandidātu sarakstu pieņemšanas dienas un stundas un līdz 1994.gada 15.aprīlim izliek par to paziņojumu komisijas atrašanās vietā.

19. Vēlēšanu komisijas gādā par reģistrēto deputātu kandidātu sarakstu tiražēšanu un izlikšanu redzamās vietās pie attiecīgās pašvaldības lēmējinstitūcijas ēkas un visos pašvaldības administratīvajā teritorijā izveidotajos vēlēšanu iecirkņos. Turklāt republikas pilsētas un rajona vēlēšanu komisijas pienākums ir publicēt tās reģistrēto kandidātu sarakstu oficiālā izdevumā.

Kandidātu saraksti publicējami un izliekami redzamās vietās līdz 1994.gada 19.maijam. Kandidātu sarakstos norādāms katra kandidāta vārds, uzvārds, dzimšanas gads, pieraksta vieta, izglītība, pamatdarba vieta un ieņemamais amats.

Ja līdz 28.aprīlim ieskaitot reģistrēto kandidātu skaits ir mazāks par domē (padomē) ievēlējamo deputātu skaitu, vēlēšanu komisija nekavējoties ziņo par to Centrālajai vēlēšanu komisijai.

Centrālā vēlēšanu komisija pagarina kandidātu sarakstu iesniegšanas termiņu par 10 dienām, tas ir, līdz 1994.gada 9.maijam.

Ja arī tad kandidātu skaits ir mazāks par domē (padomē) ievēlējamo skaitu, attiecīgā vēlēšanu komisija nekavējoties ziņo par to Centrālajai vēlēšanu komisijai.

20. Republikas pilsētu un rajonu pašvaldības nodrošina vēlēšanu zīmju izgatavošanu pēc Centrālās velēšanu komisijas noteiktā parauga un ar attiecīgās rajona, pilsētas, pagasta vēlēšanu komisijas apstiprinātu saturu. Vēlēšanu zīmēs kandidātu saraksti sakārtojami tādā secībā, kādā tie reģistrēti vēlēšanu komisijā. Vēlēšanu zīmē jānorāda kandidātu saraksta nosaukums un zem tā — sarakstā ietverto kandidātu vārdi un uzvārdi.

Rajona pilsētas un pagasta padomes vēlēšanu zīmju krāsai būtiski jāatšķiras no rajona padomes vēlēšanu zīmju krāsas.

Vēlēšanu zīmes nosūtāmas iecirkņu vēlēšanu komisijām līdz 1994.gada 24.maijam tādā skaitā, lai katrs vēlētājs attiecīgās domes (padomes) vēlēšanām varētu saņemt vienu vēlēšanu zīmi. Vēlēšanu komisijā atstājama vēlēšanu zīmju rezerve gadījumam, ja vēlēšanu dienā kādā iecirknī to nepietiktu.

Vēlēšanu zīmju izgatavošanas, transportēšanas un glabāšanas laikā komisija gādā par to apsardzi.

Vēlēšanu zīmju apsardzi nodrošina rajona (pilsētas) valsts policija, municipālā policija vai Zemessardze. Apsardzē iesaistāmi tikai Latvijas Republikas pilsoņi.

5. nodaļa. Vēlēšanu norises nodrošināšana un rezultātu publicēšana

21. Vēlēšanu dienā vēlēšanu komisija sniedz palīdzību iecirkņu vēlēšanu komisijām to nodrošināšanā ar transportu, sakaru un citiem tehniskajiem līdzekļiem un apsardzi.

22. Vēlēšanu komisija gādā par papildu vēlēšanu zīmju nogādāšanu atsevišķos vēlēšanu iecirkņos, ja to nepietiek.

23. Pēc balsu saskaitīšanas vēlēšanu iecirkņos vēlēšanu komisija saņem no iecirkņu vēlēšanu komisijām protokolus par balsu skaitīšanas rezultātiem un citus vēlēšanu materiālus.

24. Par vēlēšanu rezultātu saskaitīšanu tiek rakstīts protokols. Saskaņā ar Pilsētas domes, rajona padomes un pagasta padomes vēlēšanu likuma 41.-43.pantu un Centrālās vēlēšanu komisijas instrukcijā noteiktajā kārtībā vēlēšanu komisija apstiprina vēlēšanu rezultātus un nosaka ievēlētos deputātus.

25. Pēc vēlēšanu rezultātu apstiprināšanas vēlēšanu komisija savu lēmumu kopā ar sēžu protokoliem nekavējoties nosūta Centrālajai vēlēšanu komisijai. Pārējie vēlēšanu materiāli glabājami Centrālās vēlēšanu komisijas noteiktajā kārtībā.

Republikas pilsētas domes un rajons padomes vēlēšanu rezultātus attiecīgā vēlēšanu komisija līdz 1994. gada 6. jūnijam publicē oficiālā izdevumā.

Rajona pilsētas domes un pagasta padomes vēlēšanu rezultātus attiecīgā vēlēšanu komisija līdz 1994. gada 1. jūnijam izliek redzamā vietā pie pilsētas domes vai pagasta padomes ēkas.

Centrālās vēlēšanu komisijas sekretāre Dz.Ceihnere

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!