• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par vienotas patentu tiesas izveidi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.10.2011., Nr. 156 https://www.vestnesis.lv/ta/id/237153

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

04.10.2011., Nr. 156

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par vienotas patentu tiesas izveidi

29.septembrī ES Konkurētspējas ministru padomes sanāksmē dalībvalstis diskutēja par ES Padomes sagatavoto līguma projektu vienotās patentu tiesas izveidei. Diskusijā prezidentūru aicināja turpināt iesākto darbu, lai līdz gada beigām panāktu politisko vienošanos par vienota spēka – Eiropas patenta sistēmas – izveidi.

Padomes sanāksmē galvenais uzsvars tika likts uz nepieciešamību izveidot tādu līgumu, kurš būtu saderīgs ar līgumu par ES un par tās darbību un ES Tiesas konkrētu atzinumu. Vairākums dalībvalstu atbalstīja izmaksu ziņā pieejamu un tiesiski noteiktu sistēmu, kas nodrošinātu šādus nosacījumus: līgums būs saistošs ES dalībvalstīm, trešās valstis nebūs līguma dalībvalstis, izveidotā ES patentu tiesa piemēros ES tiesības un ievēros ES normatīvo aktu pārākumu attiecībā pret dalībvalstu nacionālajiem normatīvajiem aktiem. Līgums ietvers arī indivīdu aizsardzību garantiju gadījumos, kad Patentu tiesas darbības rezultātā tiktu pārkāptas ES tiesības.

Patentu tiesvedības sistēma plānota kā ekskluzīva ES vienotās Patentu tiesas sistēma, kurā skatītu lietas par patenta anulēšanu patentspējas trūkuma dēļ, patentu pārkāpumus un citus ar patentiem saistītus strīdus. Patentu tiesas spriedumiem būtu spēks visās līguma projektā iesaistīto dalībvalstu teritorijās.

Latvija atbalsta nepieciešamību risināt patentu tiesvedības jautājumus, uzsverot, ka ir svarīgi nodrošināt jaunās Patentu tiesas sistēmas pieejamību mazajiem un vidējiem uzņēmumiem. To var panākt, nodrošinot pieejamas tiesvedības izmaksas. Tāpat Latvija uzskata, ka šāda tiesa jāveido atbilstoši Eiropas Savienības un nacionālo tiesību prasībām.

Latvija uzskata, ka būtu jānodrošina līguma projekta saderība ar spēkā esošajiem ES tiesību instrumentiem, lai novērstu neskaidrības, nodrošinātu tiesisko noteiktību un skaidri nošķirtu attiecīgo tiesību aktu piemērošanas jomu.

Tāpat Latvijai svarīgi jautājumi, par kuriem jāturpina diskusijas, ir valodu lietojums tiesas procesā, tiesvedības izmaksas, Latvijas kompetento institūciju iesaistīšana tiesas nolēmumu izpildē, kā arī solidāra dalībvalstu finansiālā atbildība.

Tieslietu ministrijas
Administratīvais departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!