• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Uzklausot valdības sociālo un sadarbības partneru pārstāvju viedokļus par nākamās valdības darbu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.10.2011., Nr. 157 https://www.vestnesis.lv/ta/id/237239

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

05.10.2011., Nr. 157

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Uzklausot valdības sociālo un sadarbības partneru pārstāvju viedokļus par nākamās valdības darbu

Pirmdienas pēcpusdienā, lai apspriestu nākamās valdības darba pamatprincipus, Valsts prezidents Andris Bērziņš (attēlā centrā) Rīgas pilī tikās ar valdības sociālajiem un sadarbības partneriem. Prezidents uzklausīja (attēlā no kreisās) Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras valdes priekšsēdētāja Jāņa Endziņa, Latvijas Darba devēju konfederācijas viceprezidenta Ivara Strautiņa, Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēža Andra Jaunsleiņa, Latvijas Darba devēju konfederācijas ģenerāldirektores Līgas Meņģelsones, Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības priekšsēdētāja Pētera Krīgera un Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidenta Jura Ekmaņa viedokļus Foto: VPK

3.oktobrī Valsts prezidents tikās ar valdības sociālajiem un sadarbības partneriem, lai uzklausītu viņu viedokli par pamatprincipiem nākamās valdības darbam. Sarunas gaitā Valsts prezidents aicināja partnerus arī turpmākajā valdības veidošanas un darbības laikā aktīvi sadarboties ar Valsts prezidenta kanceleju, lai panāktu iespējami efektīvāku un kvalitatīvāku valdības darbu, akcentējot būtiskākos uzdevumus.

Sociālie partneri piedāvāja septiņus principus, kas būtu jāiekļauj valdības darba programmā un pēc kuriem tai būtu jāstrādā. Valsts prezidentam sarunas gaitā tika izklāstīti šie principi, un tikšanās dalībnieki tos apsprieda.

Piedāvātais motivācijas princips paredz izveidot mazu un efektīvu pārvaldi, kuras darbinieki ir ieinteresēti rezultātu sasniegšanā, ko iespējams panākt daļu no ietaupījumiem novirzot darbinieku motivācijas un pakalpojumu kvalitātes uzlabošanai.

Piedāvātais tiesiskas reformas princips paredz normatīvā regulējuma samazinājumu, to panākot ar likumdošanas normu izvērtējumu un to kopapjoma samazināšanu.

Sociālo garantiju princips paredz sociālās drošības sistēmas stabilitāti un tās ilgtspējīgu attīstību, lai ievērotu sociālo taisnīgumu un saglabātu darbaspēka resursus. To, kā uzskata sociālie partneri, iespējams panākt, samazinot nodokļu slogu darbaspēkam un palielinot neapliekamo minimumu.

Sociālie partneri ieteica arī ieviest mērķtiecīgas attīstības principu, kas panākams, apvienojot politikas, budžeta un attīstības plānošanu, tos pielīdzinot Eiropas Parlamenta vēlēšanu periodam.

Savukārt fiskālās disciplīnas un attīstības interešu saskaņošanas princips paredz fiskālās un Latvijas tirgus atvērtības pasākumus saskaņot ar saņemto atbalstu Eiropas Savienības kohēzijas politikas ietvaros.

Salīdzinošo priekšrocību princips ietver ideju, nodrošinot kapitāla piesaisti, panākt Latvijai salīdzinošas priekšrocības Baltijas reģionā, ko var sasniegt, nodrošinot Latvijā mazāko nodokļu slogu un administratīvos šķēršļus investīcijām visā Baltijā.

Bet piedāvātais zinātnes un inovāciju veicināšanas princips paredz kompleksa atbalsta veidošanu augstākajai izglītībai, zinātniskajiem pētījumiem un kvalificēta darbaspēka piesaistei.

Sarunā piedalījās Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdis Andris Jaunsleinis, Latvijas Darba devēju konfederācijas ģenerāldirektore Līga Meņģelsone, Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības priekšsēdētājs Pēteris Krīgers, Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidents Juris Ekmanis, Latvijas Darba devēju konfederācijas viceprezidents Ivars Strautiņš un Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš.

Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!