• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Pasaules brīvo latviešu apvienības rūpi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.10.2011., Nr. 159 https://www.vestnesis.lv/ta/id/237348

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

PBLA valdes sēdē 2011.gada 30.septembrī pieņemtās rezolūcijas

Vēl šajā numurā

07.10.2011., Nr. 159

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Pasaules brīvo latviešu apvienības rūpi

Šoruden apritēja 20 gadu, kopš 1991.gada rudenī Pasaules brīvo latviešu apvienība (PBLA) pulcējās uz savu pirmo valdes sēdi Rīgā, tikko atjaunotajā Latvijas valstī. To PBLA valdes sēdes atklāšanā Vecrīgā, Mazās ģildes Lielajā zālē, 28.septembrī atgādināja PBLA valdes priekšsēdis Ints Rupners. Turklāt šogad ir arī 55.gadskārta, kopš 1956.gadā ASV tika dibināta Pasaules brīvo latviešu apvienība.

Uz šīs PBLA valdes sēdes atklāšanu Mazajā ģildē bija pulcējušies daudzi Latvijā un ārzemju latviešu sabiedrībā pazīstami cilvēki, tostarp arī Latvijas valsts augstākās amatpersonas – Valsts prezidents Andris Bērziņš, Ministru prezidents Valdis Dombrovskis, ārlietu ministrs Ģirts Valdis Kristovskis un eksprezidents Valdis Zatlers.

Vispirms gan jāatzīst, ka visu triju PBLA valdes sēdes dienu laikā Rīgā, kad paralēli Latvijā starp politiskajām partijām noritēja pārrunas par iespējamo koalīcijas modeli, bija jaušams mītņu zemju vadītāju un citu ārzemju latviešu organizāciju darbinieku pamatotais satraukums par tālāko Latvijas nākotni un tās virzību.

Bet PBLA valdes priekšsēdis I.Rupners valdes sēdes atklāšanā pauda arī bažas par katastrofālo Latvijas demogrāfisko stāvokli, par latviešu valodas situāciju Latvijas valstī un augošo emigrāciju strādājošās paaudzes vidū. “Ārzemju latviešiem visvairāk rūp redzamu valdības programmu trūkums, lai šo emigrācijas plūsmu apturētu un aizbraukušos mēģinātu pārliecināt atgriezties,” valdes sēdes atklāšanā teica I.Rupners.

Viņš arī aicināja Latvijas valdību nākamajā Pilsonības likuma caurskatīšanas reizē, lemjot par dubultpavalstniecības statusa atjaunošanu, ņemt vērā iespējamos risinājumus tiem Krievijas un Brazīlijas latviešiem, kuru senči izceļoja pirms Latvijas valsts dibināšanas un kas nekad nav bijuši Latvijas pavalstnieki.

PBLA priekšsēdis aicināja Latvijas valdību nākamajās Saeimas vēlēšanās pāriet uz balsošanu ar vēlētāju reģistru, kas vairotu latviešu dalību vēlēšanās ārpus Latvijas.

Valsts prezidents A.Bērziņš savā uzrunā uzsvēra Eiropas Savienības nozīmi tālākajā Latvijas nākotnē, bet arī izteica bažas par turpmākas emigrācijas pieauguma ietekmi uz Latvijas saimniecisko un politisko neatkarību.

Okupācijas muzeja biedrības valdes priekšsēdis Valters Nollendorfs pateicās PBLA par ievērojamo atbalstu muzejam 18 gadu garumā. Viņš arī uzaicināja PBLA valdi savu sēdi 2014.gadā noturēt jaunbūvētajā Nākotnes namā.

PBLA valde apstiprināja pilnvaras jauniem tās locekļiem – Eiropas latviešu apvienības prezidija priekšsēdim Aldim Austeram, Latviešu apvienības Austrālijā un Jaunzēlandē pārstāvim Pēterim Strazdam, PBLA Izglītības padomes jaunajai priekšsēdei Dainai Grosai (Austrālija) un ALA vicepriekšsēdei un ALA Izglītības nozares vadītājai Anitai Bataragai.

No mītņu zemju centrālo organizāciju ziņojumiem varēja just, ka vislielākā attīstības dinamika pieaugošās emigrācijas dēļ bijusi vērojama Eiropas latviešu apvienībā. Tur arī veidojas jaunas latviešu biedrības, piemēram, šogad reģistrēti Spānijas latviešu apvienības statūti. Eiropas latviešu apvienība (ELA) aizvadītajā vasarā uzņēmās iniciatīvu, kopā ar LR Kultūras ministriju sarīkojot “prāta vētru” Rīgas Biržas namā, lai apspriestu diasporas vajadzību iekļaušanu topošajās Nacionālās identitātes un sabiedrības integrācijas pamatnostādnēs (2012–2018). ELA ir ieinteresēta strādāt, lai Eiropā skaidrotu sarežģītos Latvijas nesenās vēstures jautājumus.

Šajā valdes sēdē tika pārrunāta PBLA nākotnes darbības stratēģiskā plāna izstrādāšanas nepieciešamība, un daudzkārt valdes sēdes laikā tika uzsvērts, ka PBLA kā globālai organizācijai gan Latvijā, gan mītnes zemēs savā darbībā jākļūst redzamākai. PBLA valde kopā ar Ārlietu ministriju un tās īpašo uzdevumu vēstnieku sadarbībai ar tautiešiem ārzemēs Rolandu Lappuķi turpinās darbu pie kopēja ilgtermiņa stratēģiskā plāna izstrādes latviešu diasporas atbalstam ārzemēs.

PBLA valde, lemjot par 2012.gada budžetu, samazināja 2012.gada izdevumus, jo Latvijas Brīvības fondā pēdējos gados līdzekļi ir tikuši vairāk tērēti, nekā tie ienākuši. Jauna prioritāte, ko PBLA valde lēmusi 2012.gadā finansiāli atbalstīt, ir pirmā 3x3 nometne Īrijā, kuras tapšanā jau iesaistījusies 3x3 kustības pamatlicēja Dr. Līga Ruperte.

Jānis Andersons,
PBLA pārstāvniecības vadītājs Rīgā

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!