• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
PBLA valdes sēdē 2011.gada 30.septembrī pieņemtās rezolūcijas. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.10.2011., Nr. 159 https://www.vestnesis.lv/ta/id/237349

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Tiesu administrācija: Par modernizēto Tiesu informatīvo sistēmu

Vēl šajā numurā

07.10.2011., Nr. 159

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

PBLA valdes sēdē 2011.gada 30.septembrī pieņemtās rezolūcijas

1. Pasaules brīvo latviešu apvienība atgādina par Latvijas dubultpilsonības jautājuma aktualitāti un aicina 11.Saeimu nekavēties ar attiecīgu grozījumu veikšanu Latvijas Pilsonības likumā, paverot iespējas Latvijas pilsonību saņemt ne tikai latviešu izcelsmes Eiropas Savienības un NATO valstu pilsoņiem, bet arī tautiešiem visā pasaulē.

Adresāts: Valsts prezidents, visas 11.Saeimā iekļuvušās partijas, valdība.

2. Ņemot vērā tautas emigrācijas apmērus no Latvijas un 2011.gada 6.janvārī parakstīto sadarbības memorandu starp PBLA un LR Ārlietu ministriju, PBLA aicina nākamo Latvijas valdību izveidot darba grupu ministru līmenī (ārlietu, kultūras, izglītības, ekonomikas u.c.) un īstenot visaptverošus pasākumus diasporas pilsoniskās saiknes un etniskās identitātes saglabāšanai, kā arī labvēlīgu apstākļu radīšanai tautiešu repatriācijai. PBLA atzinīgi novērtē nesen parakstīto sadarbības memorandu starp Ārlietu, Kultūras un Izglītības un zinātnes ministriju un aicina emigrācijas un diasporas jautājumu risināšanā iesaistītās institūcijas nodrošināt ar pienācīgu finansējumu.

Adresāts: Valsts prezidents, visas 11.Saeimā iekļuvušās partijas, valdība.

3. PBLA atbalsta Eiropas latviešu apvienības centienus panākt akreditētas latviskās izglītības pieejamību lielākajos latviešu centros ārpus Latvijas. Izglītības pasākumu lokam jāaptver bērni jebkurā vecumā: paredzot atbalstu gan tā dēvētajām sestdienas skoliņām, gan šo skoliņu pedagogu pedagoģisko zināšanu pilnveidošanai un labās pieredzes apmaiņai; latviešu valodas apmācības iekļaušanai regulāro skolu mācību programmās latviešu mītnes zemēs; emigrantu bērnu līdzdalībai vasaras nometnēs Latvijā.

Adresāts: Valsts prezidents, visas 11.Saeimā iekļuvušās partijas, valdība.

4. PBLA atzinīgi novērtē papildu vēlēšanu iecirkņu izveidi ārpus Latvijas 11.Saeimas vēlēšanās, kā rezultātā palielinājās nobalsojušo pilsoņu skaits ārpus Latvijas. PBLA aicina nākamajās Saeimas vēlēšanās ieviest Vēlētāju reģistru, sadalīt pastāvošos vēlēšanu apgabalus mazākos, kā arī radīt elektroniskās balsošanas iespēju interneta tiešsaistē.

Adresāts: Valsts prezidents, visas 11.Saeimā iekļuvušās partijas, valdība.

5. PBLA atzinīgi novērtē parakstīto sadarbības memorandu starp PBLA un LR Ārlietu ministriju. PBLA aicina visas Latvijas diplomātiskās pārstāvniecības pievērst pastiprinātu uzmanību latviešu diasporas attīstībai, atbalstīt tās darbību, kā arī veicināt diplomātisko pārstāvju aktīvu līdzdalību diasporas aktivitātēs.

Adresāts: Latvijas Ārlietu ministrija.

6. PBLA uzsver, ka Latvija ir vienīgā vieta pasaulē, kurā latviešu valoda un kultūra var netraucēti attīstīties. Lai arī emigrācijas latviešu vidū latviešu valodas zināšanas ir tikušas nodotas no paaudzes paaudzē, tomēr valodas izdzīvošanas izredzes nav iedomājamas bez Latvijas valsts aizsardzības. Tāpēc PBLA ir norūpējusies par krievu valodas pieaugošo dominanci Latvijā, kā arī centieniem panākt krievu valodai otras valsts valodas statusu, un akcentē, ka krievu valodas nezināšana ir būtisks šķērslis, lai emigrējušie tautieši varētu atgriezties un sekmīgi iedzīvoties Latvijā.

Adresāts: Valsts prezidents, visas politiskās partijas, valdība, Latvijas sabiedrība.

7. Lai saglabātu trimdas vēstures mantojumu, PBLA aicina visas trimdas un emigrācijas organizācijas un personas saglabāt grāmatas, dokumentus un muzejiem svarīgus materiālus. PBLA uzskata, ka vērtīgākajiem materiāliem principā ir jāpaliek savās mītņu zemēs, jo tie konstatē daļu no tās zemes vēstures un latviešu tautas lomas šīs zemes attīstībā. PBLA izpētīs iespējas noslēgt starpvaldību vienošanās ar mītņu zemēm, lai veicinātu arhīvu, bibliotēku un muzeju materiālu saglabāšanu un pieejamību.

Adresāts: Latviešu organizācijas pasaulē.

8. PBLA aicina nākamajos Vispārējos latviešu dziesmu un deju svētkos (2013.gadā) aktīvi iesaistīt latviešu diasporas mākslinieciskās kopas. PBLA aicina turpināt tradīciju dziesmu svētku virsdiriģentus izvēlēties arī no diasporas koru diriģentu vidus.

Adresāts: Latvijas Kultūras ministrija, Latvijas Kultūrizglītības un nemateriālā mantojuma centrs.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!