• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Veselības ministrija: Par apmaksātām zālēm leikēmijas un limfomas pacientiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.10.2011., Nr. 159 https://www.vestnesis.lv/ta/id/237359

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta sēdē: 2011.gada 4.oktobrī

Vēl šajā numurā

07.10.2011., Nr. 159

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Veselības ministrija: Par apmaksātām zālēm leikēmijas un limfomas pacientiem

Veselības ministrija norāda, ka, neskatoties uz ierobežoto finansējumu un pretēji publiskajā telpā izskanējušajam viedoklim, ārstēšanu saņem visi leikēmijas un limfomas pacienti. Valsts apmaksātu zāļu nodrošināšanai limfoīdo, asisnrades un radniecīgo audu ļaundabīgu audzēju diagnožu grupā pacientu ārstēšanai pagājušajā gadā izlietoti 2,4 miljoni latu (ārstēti 2318 pacienti), savukārt šā gada piecos mēnešos – 1,1 miljons latu (ārstēti 1748 pacienti).

Šogad medikamentu apmaksāšanai, tai skaitā īpaši dārgo zāļu apmaksai (C saraksta medikamentiem), valsts ir piešķīrusi papildu līdzekļus (kompensējamo zāļu budžets 2011.gadā Latvijā ir 75,3 miljoni latu, 2010.gadā – 71,6 miljoni latu), un šobrīd visi pacienti, kuri gaidīja rindā šo zāļu apmaksai, nepieciešamo ārstēšanu saņems.

Veselības ministrija norāda, ka valsts dara visu iespējamo, lai esošajā budžeta situācijā nepieciešamo ārstēšanu pacienti saņemtu, bet vienlaikus nepieciešama arī korekta sadarbība no visu iesaistīto zāļu ražotāju puses, kas rezultējas ar praktisku palīdzību pacientiem, nevis tikai publiskām mārketinga akcijām, kas liek domāt, ka aktivitātes veiktas biznesa un peļņas, nevis pacientu veselības interesēs. Piemēram, viens no iemesliem, kādēļ nevar tikt palielināts leikēmijas un limfomas pacientu skaits, kas saņem dārgos medikamentus, ir tas, ka to ražotāja Novartis Pharma services Inc. pārstāvniecības vadītājs joprojām nav parakstījis līgumu ar Veselības norēķinu centru, atbilstoši kuram saskaņā ar likumdošanu ražotājs iesaistās daļējā dārgo medikamentu apmaksā, pacientiem sedzot 10% no zāļu izmaksām vai kompensējot zāles noteiktam pacientu skaitam.

Lai visi pacienti saņemtu nepieciešamo ārstēšanu ar īpaši dārgajiem C saraksta medikamentiem, Veselības ministrija aicina visdrīzākajā laikā ražotāju pārstāvniecību vadītājus no Novartis Pharma services Inc., PharmaSwiss Latvia un Pfizer parakstīt līgumu ar Veselības norēķinu centru.

Turklāt, lai sabiedrībai būtu pieejama informācija par farmācijas firmu mārketinga izdevumiem, kas vienlaikus ietekmē arī zāļu cenas, šobrīd Veselības ministrija gatavo papildinājumus normatīvos dokumentos, kas paredzēs farmācijas firmu mārketinga aktivitātēm novirzīto līdzekļu publiskošanu.

Ministrijas Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!