• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par starptautisko aizdevēju tehnisko misiju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.10.2011., Nr. 161 https://www.vestnesis.lv/ta/id/237510

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Akreditējot Lietuvas un Brazīlijas jaunos vēstniekus

Vēl šajā numurā

12.10.2011., Nr. 161

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par starptautisko aizdevēju tehnisko misiju

No 3. līdz 11.oktobrim Latvijā darbojās starptautisko aizdevēju (Starptautiskais Valūtas fonds (SVF), Eiropas Komisija (EK)) tehniskā misija, kuras mērķis bija sagatavoties pēdējai pārskata misijai, kas notiks no 26. oktobra līdz 7.novembrim. Šīs misijas ietvaros notika vairākas aizdevēju tikšanās ar valdības pārstāvjiem, kā arī nozaru ministriju ekspertiem.

Starptautisko aizdevēju tehniskās misijas pārstāvji pozitīvi novērtēja fiskālās konsolidācijas rezultātā sasniegtos ekonomikas rādītājus pēc šā gada budžeta grozījumiem, kā arī pauda pozitīvas Latvijas ekonomikas attīstības nākotnes prognozes.

Veicot sagatavošanās darbus, tehniskās misijas pārstāvji ar valdības un nozaru ministriju pārstāvjiem pārrunāja vidēja termiņa makroekonomiskās attīstības prognozes un tendences 2012.gadam, nākamā gada valsts budžeta izveidi, kā arī citus nozīmīgus jautājumus, piemēram, Fiskālās disciplīnas likumprojekta turpmāko virzību.

Jānorāda, ka konkrētus lēmumus šīs vizītes ietvaros nebija paredzēts pieņemt. Par Latvijai nozīmīgiem jautājumiem tiks lemts pārskata misijas laikā oktobra beigās un novembra sākumā. Svarīgākais uzdevums starptautisko aizdevēju pārskata misijas laikā būs vienoties par 2012.gada valsts budžetu un tā ietvaros veicamās fiskālās konsolidācijas apmēru.

Kā parasti, misijas noslēgumā tiks sagatavota un parakstīta Nodomu vēstule Starptautiskajam Valūtas fondam un Saprašanās memorands ar Eiropas Komisiju. Finanšu ministrija atgādina, ka saskaņā ar vienošanos ar starptautiskajiem partneriem šā gada 22.decembrī plānots slēgt starptautisko aizdevumu programmu Latvijai.

 

Par starptautisko aizdevumu

Starptautiskā aizņēmuma programmas apjoms Latvijai tika plānots 7,5 miljardu eiro apmērā. Ņemot vērā, ka valsts ekonomiskā un finanšu situācija ir uzlabojusies, Latvijai nav nepieciešams pilnā apmērā saņemt aizdevuma pieejamo finansējumu. Līdz šim ir izmantoti 4,4 miljardi eiro. Starptautiskā aizdevuma programmu paredzēts noslēgt 22.decembrī. Latvija saņemto finansējumu plāno atmaksāt, starptautiskajā finanšu tirgū pārfinansējot valsts parādu. Latvija šā gada jūnijā veiksmīgi atgriezās starptautiskajos finanšu tirgos, emitējot desmit gadu obligācijas 500 miljonu ASV dolāru vērtībā. Ar šo emisiju apliecināta Latvijas spēja patstāvīgi finansēt budžeta vajadzības un ir ielikts drošs pamats aizņēmumu sekmīgai pārfinansēšanai turpmākajos gados publiskajos finanšu un kapitāla tirgos.

 

Finanšu ministrijas Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!