• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2011. gada 11. oktobra noteikumi Nr. 780 "Oglekļa dioksīda plūsmas transportēšanas kārtība". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.10.2011., Nr. 162 https://www.vestnesis.lv/ta/id/237548

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta rīkojums Nr.522

Grozījums darbības programmas "Infrastruktūra un pakalpojumi" papildinājumā

Vēl šajā numurā

13.10.2011., Nr. 162

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 780

Pieņemts: 11.10.2011.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta noteikumi Nr.780

Rīgā 2011.gada 11.oktobrī (prot. Nr.58 11.§)

Oglekļa dioksīda plūsmas transportēšanas kārtība

Izdoti saskaņā ar likuma "Par piesārņojumu" 11.panta otrās daļas 18.punktu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumi nosaka kārtību, kādā nodrošināma uztvertās oglekļa dioksīda (CO2) plūsmas transportēšana pa cauruļvadiem uz uzglabāšanas vietām ģeoloģiskās struktūrās, oglekļa dioksīda plūsmas tīrības kritērijus un kārtību, kādā izskatāmi strīdi par piekļuvi transporta tīkliem un uzglabāšanas vietām.

2. Šo noteikumu izpratnē transporta tīkls ir cauruļvadu tīkls (arī ar to saistītās kompresijas stacijas), ko izmanto uztvertā oglekļa dioksīda plūsmastransportēšanai uz uzglabāšanas vietu.

II. Oglekļa dioksīda plūsmas transportēšana

3. Transporta tīkla operators nodrošina potenciālā transporta tīkla lietotāja piekļuvi transporta tīklam oglekļa dioksīda plūsmas transportēšanai pa cauruļvadiem uz vietām, kur atļauta oglekļa dioksīda uzglabāšana.

4. Transporta tīkla operators, nodrošinot potenciālā transporta tīkla lietotāja piekļuvi transporta tīklam, ņem vērā:

4.1. transporta tīklam pieejamo uzglabāšanas vietu ietilpību;

4.2. transporta tīkla transportēšanas kapacitāti;

4.3. transporta tīkla operatora pienākumu pieņemt noteiktus oglekļa dioksīda apjomus atbilstoši piemērojamiem tiesību aktiem;

4.4. vajadzību liegt piekļuvi, ja pastāv tehnisko specifikāciju nesakritība, kuru pamatoti nav iespējams novērst;

4.5. savas vajadzības (ja tās ir pietiekami pamatotas) un to personu intereses, kas izmanto uzglabāšanas tīklu;

4.6. ražotnes, kas varētu tikt ietekmētas.

5. Transporta tīkla operators piekļuvi transporta tīklam var liegt jaudas vai savienojuma trūkuma dēļ.

6. Liedzot pieeju transporta tīklam, transporta tīkla operators pamato atteikumu un veic nepieciešamos tehniskos uzlabojumus, ja tas ir ekonomiski izdevīgi vai potenciālais transporta tīkla lietotājs ir apstiprinājis gatavību apmaksāt nepieciešamo tehnisko uzlabojumu veikšanu, lai nodrošinātu piekļuvi transporta tīklam, un tas neatstāj nelabvēlīgu ietekmi uz videi drošu oglekļa dioksīda transportēšanu un ģeoloģisko uzglabāšanu.

7. Ja oglekļa dioksīda plūsmu transportē pāri valsts robežai, Valsts vides dienests sadarbojas ar iesaistīto valstu kompetentajām iestādēm savstarpējai vides prasību nodrošināšanai.

III. Transportējamā oglekļa dioksīda plūsmas tīrības kritēriji

8. Oglekļa dioksīda plūsma sastāv no vismaz 96 tilpumprocentiem oglekļa dioksīda. Aizliegts pievienot atkritumus vai citas vielas, lai tās transportētu un uzglabātu ģeoloģiskajās struktūrās.

9. Ja oglekļa dioksīda plūsmā iekļuvušas vielas, kas radušās oglekļa dioksīda avotā, uztveršanas vai iesūknēšanas procesā, un kontrastvielas, kas pievienotas, lai veiktu monitoringu un pārbaudītu oglekļa dioksīda migrāciju, minēto vielu koncentrācijai jābūt zemākai par līmeni, kas:

9.1. apdraud attiecīgo transporta infrastruktūru un uzglabāšanas vietas integritāti;

9.2. var pārsniegt robežvērtības, kas noteiktas emisijām gaisā, un radīt risku videi vai cilvēku veselībai;

9.3. noteikts citos vides jomu regulējošos normatīvajos aktos.

10. Valsts vides dienests, izsniedzot transporta tīkla operatoram likumā "Par piesārņojumu" noteiktās piesārņojošās darbības atļaujas, nosaka prasības plūsmas sastāvam atbilstoši šo noteikumu 8. un 9.punktā minētajiem tīrības kritērijiem.

11. Transporta tīkla operators ir atbildīgs par oglekļa dioksīda plūsmas sastāva atbilstību noteiktajiem tīrības kritērijiem. Transporta tīkla operatoram ir pienākums kontrolēt transportējamās oglekļa dioksīda plūsmas sastāvu (tai skaitā lai nodrošinātu plūsmas atbilstību šo noteikumu 8. un 9.punktā minētajiem tīrības kritērijiem).

12. Transporta tīkla lietotājs iesniedz transporta tīkla operatoram akreditētas laboratorijas izsniegtu dokumentu, kas apliecina oglekļa dioksīda plūsmas atbilstību šo noteikumu 8. un 9.punktā minētajiem tīrības kritērijiem.

IV. Strīdu izskatīšanas kārtība

13. Strīdus, kas radušies starp transporta tīkla operatoru un potenciālo transporta tīkla lietotāju par piekļuvi transporta tīkliem un uzglabāšanas vietām, izskata vispārējās jurisdikcijas tiesa normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

14. Ja transporta tīkls vai uzglabāšanas vieta ir Latvijas Republikas un vienas vai vairāku citu Eiropas Savienības dalībvalstu jurisdikcijā, Latvijas Republikas atbildīgā iestāde saistībā ar pārrobežu strīdu apspriežas ar attiecīgo Eiropas Savienības dalībvalstu atbildīgajām iestādēm, lai nodrošinātu Eiropas Savienības tiesību aktu par oglekļa dioksīda ģeoloģisko uzglabāšanu vienādu piemērošanu.

15. Latvijas Republikas atbildīgā iestāde šo noteikumu 14.punkta izpratnē ir Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija. Jurisdikcijas noteikšanas jautājumos Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija sadarbojas ar Tieslietu ministriju.

Informatīva atsauce uz Eiropas Savienības direktīvu

Noteikumos iekļautas tiesību normas, kas izriet no Eiropas Parlamenta un Padomes 2009.gada 23.aprīļa Direktīvas 2009/31/EK par oglekļa dioksīda ģeoloģisko uzglabāšanu un grozījumiem Padomes Direktīvā 85/337/EEK, Eiropas Parlamenta un Padomes Direktīvās 2000/60/EK, 2001/80/EK, 2004/35/EK, 2006/12/EK, 2008/1/EK un Regulā (EK) Nr.1013/2006.

Ministru prezidents V.Dombrovskis

Vides aizsardzības un
reģionālās attīstības ministra vietā –
labklājības ministre I.Jurševska

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!