• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par grozījumiem transportlīdzekļu nodokļu likumā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.10.2011., Nr. 162 https://www.vestnesis.lv/ta/id/237579

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Izglītības kvalitātes valsts dienesta darbu

Vēl šajā numurā

13.10.2011., Nr. 162

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par grozījumiem transportlīdzekļu nodokļu likumā

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija 13.septembrī konceptuāli atbalstīja grozījumus Transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa un uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļa likumā, kas paredz vairākus atvieglojumus nodokļu nomaksā.

Likumprojekts paredz atbrīvot no transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa nomaksas personas, kuras vai kuras laulātā apgādībā ir bērns ar pārvietošanās traucējumiem. Atbrīvojumu plānots piemērot par vienu šādai personai turējumā vai valdījumā reģistrētu transportlīdzekli.

Izmaiņas likumā rosinātas, jo bērniem invalīdiem ar pārvietošanās traucējumiem ģimenes transportlīdzeklis bieži vien ir vienīgais pārvietošanās līdzeklis, lai nokļūtu skolā, veselības aprūpes, rehabilitācijas vai citā iestādē.

Bērni ar pārvietošanās traucējumiem atrodas līdzīgā situācijā kā pieaugušie, kuriem sabiedriskā transporta izmantošana ir apgrūtinoša vai pat neiespējama veselības stāvokļa dēļ, norāda likumprojekta autori Finanšu ministrijā. Patlaban atbrīvots no nodokļa nomaksas ir transportlīdzekļa īpašnieks, turētājs vai valdītājs, kas pats ir pirmās, otrās vai trešās grupas invalīds.

Tāpat transportlīdzekļa ekspluatācijas nodoklis nebūs jāmaksā par vēsturiskajiem spēkratiem un sporta automašīnām, jo to dalība ceļu satiksmē ir ierobežota un tie netiek lietoti kā ikdienas transportlīdzekļi.

Likumprojektā paredzēts arī transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa atvieglojums 20 procentu apmērā par vienu transportlīdzekli, ja ģimenē laulātajiem kopā apgādībā ir trīs vai vairāki nepilngadīgi bērni. Līdzšinējais regulējums atvieglojumu neparedz, ja, piemēram, vienam laulātajam apgādībā ir viens, bet otram laulātajam – divi bērni.

Likumprojekts paredz veikt arī citas izmaiņas likumā, tostarp noteikt, ka uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokli maksā transportlīdzekļa turētājs, ja konkrētajam transportlīdzeklim ir reģistrēts gan īpašnieks, gan turētājs.

Tāpat paredzēts pienākums maksāt nodokli arī komersantam, kas nav reģistrēts kā transportlīdzekļa turētājs, bet to lieto uz patapinājuma līguma pamata no personas, kas nav komersants.

Par likumprojektu "Grozījumi Trans­portlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa un uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļa likumā" trijos lasījumos vēl jālemj Saeimai.

 

Saeimas preses dienests

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!