• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Rīgas pilsētas digitālo karti. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.04.1999., Nr. 123/124 https://www.vestnesis.lv/ta/id/23771

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par tukumniekiem visā pasaulē

Vēl šajā numurā

22.04.1999., Nr. 123/124

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Rīgas pilsētas digitālo karti

Rīgas domes Finansu komiteja 14.aprīļa sēdē atbalstīja Rīgas domes Finansu departamenta ierosinājumu izgatavot Rīgas pilsētas digitālo karti. To veidos, veicot aerofotografēšanu.

Lai izvēlētos firmu, kas varētu veikt šo darbu, tika izsludināts konkurss. Uzaicinājumi piedalīties konkursā tika izsūtīti piecu Eiropas valstu fotogrammetrijas firmām — "Simmons Mapping" (Lielbritānija), "BlomInfo" (Dānija, Zviedrija), "Swedesurvey" (Zviedrija), "Malam Systems" (Izraēla) un "Aerowest Photogrammetrie" (Vācija). Pēdējā no dalības konkursā atteicās. Izvērtējot konkursa dalībnieku piedāvājumus, par izdevīgāko tika atzīta Dānijas un Zviedrijas kopuzņēmuma "BlomInfo" piedāvāta cena — aptuveni 600 000 latu. Pārējo firmu piedāvātās cenas bija ievērojami lielākas. "BlomInfo" jāsagatavo Rīgas pilsētas teritorijas (364 kvadrātkilometru) fotokopija.

Digitālā karte būs ļoti precīza. Maksimālās pieļaujamās nobīdes, salīdzinājumā ar objektu stāvokli dabā, ir 15 centimetri. Šādas kartes izveidošana ievērojami atvieglos pilsētas pašvaldības dienestu darbību, ļaujot pilnībā pārredzēt gan zemes gabalu robežas, objektu un komunikāciju izvietojumu pilsētā. Šobrīd nav pieejami aktuāli kartogrāfiskie dati ciparu formātā, pašreizējie kartogrāfiskie materiāli jau ilgāku laiku nav aktualizēti un daudzas kartes faktiski ir novecojušas. Pilsētas pilnīga topogrāfiskā uzmērīšana ir ļoti dārgs un ilglaicīgs pasākums, kas patlaban nav realizējams laika un finansu trūkuma dēļ. Viena hektāra uzmērīšana dabā maksā 400 latus, kas nozīmē, ka Rīgai būtu nepieciešams aptuveni 16 miljoni latu, lai izveidotu jaunas pilsētas kartes.

Pirms konkursa izsludināšanas Rīgas domes pārstāvji tikās ar vairākām institūcijām un uzņēmumiem, kas varētu būt ieinteresēti šajā projektā — Rīgas Tramvaju un trolejbusu pārvaldi, apvienību "Rīgas ūdens", "Rīgas tīkli", "Rīgas siltums", Latvijas Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests, SIA "Lattelekom", "Latvijas gāze" u.c. Visi uzņēmumi izteikuši gatavību sadarboties, tādēļ Rīgas domes Finansu departamentam uzdots izvērtēt iespējamās sadarbības formas un veidu, kādā varētu notikt datu apmaiņa. Paralēli tiek uzsākts darbs, lai nodrošinātu digitālās kartes aktualizāciju.

Aerofotografēšanu lai varētu veidot digitālo karti var veikt tikai pavasaros (periodā no 15.marta līdz 5.maijam), kad ir nokusis sniegs, bet vēl nav izplaukušas lapas, un tikai tad, ja ir saulains laiks un saule atrodas pietiekami augstu. Lidojuma augstumu un ātrumu izvēlas firma, kas veic darbu, saskaņojot to ar pasūtītāju. Ņemot vērā to, plānots, ka aerofotografēšanu veiks 25.aprīlī. Rīdziniekiem šajā laikā nevajadzētu uztraukties, redzot zemu lidojošu helikopteru.

 

Rīgas domes komitejām izskatīšanai nodots lēmuma projekts par Rīgas pilsētas apstādījumu apsaimniekošanas un aizsardzības noteikumu apstiprināšanu. Noteikumi nosaka kārtību, kādi ir pilsētas zemju īpašnieku un lietotāju pienākumi apstādījumu saglabāšanā un apsaimniekošanā, proti:

• nepazemināt augsnes auglību apstādījumos,

• veicot būvniecības un remonta darbus, nepieļaut koku apbēršanu un atrakšanu, pēc darbu nobeiguma atjaunot bojātos apstādījumus,

• nepieļaut apstādījumu piegružošanu ar ražošanas, būvniecības un sadzīves atkritumiem, notekūdeņiem un augiem kaitīgām vielām.

Lai nodrošinātu apstādījumu apsaimniekošanu atbilstoši to nozīmībai, konkrētiem apstādījumiem var tikt piešķirtas vairākas dažādas kvalifikācijas. Kvalifikācijas pakāpes piešķir un pārvērtē Rīgas galvenais dārznieks. Noteikumi nosaka arī institūcijas, kas ir atbildīgas par apstādījumu apsaimniekošanu teritorijās, kas nav nodotas apsaimniekošanā specializētiem uzņēmumiem.

Noteikumi reglamentē arī kārtību, kādā saņemama atļauja veikt koku vai apstādījumu izciršanu Rīgas pilsētā. Lai veiktu dekoratīvu koku vai krūmu novākšanu, pārstādīšanu vai vainagošanu, ir nepieciešama Apstādījumu inspekcijas rakstiska atļauja. Apstādījumu inspekcija šādu atļauju izsniedz, pamatojoties uz Apstādījumu saglabāšanas komisijas lēmumu. Par patvaļīgu apstādījumu iznīcināšanu vai bojāšanu vainīgās personas var tikt sauktas pie administratīvās vai kriminālās atbildības.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!