• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Finanšu ministrijas 1994. gada 22. aprīļa paziņojums "Par izmaiņām peļņas nodokļa maksāšanas kārtībā". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.04.1994., Nr. 50 https://www.vestnesis.lv/ta/id/237760

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ekonomikas ministrijas informācija

Par nacionālo standartu izstrādāšanu

Vēl šajā numurā

28.04.1994., Nr. 50

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Finanšu ministrija

Veids: paziņojums

Pieņemts: 22.04.1994.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Finansu ministrijas un
Valsts ieņēmumu dienesta paziņojums

1994.gada 22.aprīlī

Par izmaiņām peļņas nodokļa maksāšanas kārtībā

1. Grozījumi Latvijas Republikas Finansu ministrijas 1991.gada 31.janvāra instrukcijā Nr.6 "Par Latvijas Republikas likuma "Par peļņas nodokli" piemērošanas kārtību".

Latvijas Republikas Finansu ministrijas 1991.gada 31.janvāra instrukcijas Nr.6 "Par Latvijas Republikas likuma "Par peļņas nodokli" piemērošanas kārtību" 19.1.punkts tiek izteikts sekojošā redakcijā:

"19.1. Peļņas nodoklis par pārskata gadu tiek aprēķināts no pārskata gadā faktiski iegūtās peļņas atbilstoši likumam "Par peļņas nodokli" un kārtībā, kādu nosaka šī instrukcija. Atbilstoši Latvijas Republikas likuma "Par grāmatvedību" 14.pantam pārskata gadam ir jāaptver 12 mēneši, un parasti tam jāsakrīt ar kalendāro gadu, ja vien ar Latvijas Republikas Finansu ministrijas atļauju uzņēmumam nav noteikts citāds pārskata gada periods. Pārskata gada perioda beigām, tai skaitā pirmā gada pārskata gada perioda beigām jaunizveidotiem uzņēmumiem, parasti jāsakrīt ar kalendārā gada beigām.

Peļņas nodokļa summas, kas aprēķinātas, pamatojoties uz pārskata gadā faktiski iegūto peļņu un pārsniedz pārskata gadā budžetā iemaksātos peļņas nodokļa maksājumus, nomaksā budžetā paši maksātāji 5 dienu laikā pēc peļņas nodokļa aprēķina par pārskata gadu iesniegšanas termiņa, kam jāsakrīt ar gada pārskata iesniegšanas termiņu atbilstoši Latvijas Republikas likuma "Par uzņēmumu gada pārskatiem" 66.panta prasībām.

Gadījumos, ja nodokļa nomaksas termiņš ir izejamā (svētku) diena, šo termiņu pārnes uz pirmo darba dienu, kas seko pēc izejamās (svētku) dienas.

Ja aprēķina pārbaudes rezultātā nodokļu inspekcija noteikusi, ka peļņas nodokļa maksājumi jāieskaita budžetā lielākā summā nekā uzrādīts maksātāja aprēķinā, tad papildus aprēķināto nodokļa summu jāiemaksā budžetā 5 dienu laikā pēc nodokļu inspekcijas paziņojuma izsūtīšanas dienas, bet nokavējuma soda naudu aprēķina sākot ar 6.dienu pēc pārskata iesniegšanas termiņa līdz nomaksas dienai, to ieskaitot.

Lieki iemaksātās summas nodokļu inspekcija ieskaita kārtējos maksājumos vai atgriež pēc maksātāja rakstiska iesnieguma.

Pārskata gada laikā budžetā nomaksājamā peļņas nodokļa aprēķināšanu uzņēmumi izdara saskaņā ar šīs instrukcijas 19.1.1. vai 19.1.2.punktā noteikto kārtību.

19.1.1. Visi valsts un pašvaldību uzņēmumi un uzņēmējsabiedrības, kurās valsts (pašvaldību) kapitāla līdzdalības daļa pārsniedz 50 procentus un citi peļņas nodokļa maksātāji, kuru bilances aktīvu kopsumma 1993.gada 31.decembrī bija 500 tūkst. latu un vairāk vai neto apgrozījums 1993.gadā 1 miljons latu un vairāk, budžetā iemaksājamo peļņas nodokli aprēķina pamatojoties uz faktiski iegūto peļņu, kas tiek noteikta pēc grāmatvedības ceturkšņa pārskatiem, kuros ietverta uzņēmumu bilance un peļņas un zaudējumu aprēķins.

Peļņas nodokli aprēķina latos un santīmos pieaugošās summās no gada sākuma.

Grāmatvedības ceturkšņa pārskati minētā apjomā un peļņas nodokļa aprēķini jāiesniedz nodokļu inspekcijai pēc uzņēmuma atrašanās vietas līdz pārskata periodam sekojošā mēneša 30.datumam, izņemot pirmo ceturksni - termiņš 15.maijs.

Peļņas nodokļa summas, kas aprēķinātas pamatojoties uz faktiski iegūto peļņu un pārsniedz iepriekšējā ceturkšņa laikā ieskaitītos avansa maksājumus, nomaksā budžetā paši maksātāji pēc ceturkšņu aprēķiniem ne vēlāk kā 5 dienu laikā pēc ceturkšņu grāmatvedības pārskatu un peļņas nodokļu aprēķina iesniegšanas termiņa.

Avansa maksājumus jūnija mēnesim nosaka no 1.ceturkšņa faktiskā nodokļa summas, atņemot aprīlī un maijā noteiktās nodokļa avansa maksājumu summas.

Avansa maksājumus sākot ar 1994.gada 3.ceturksni nosaka šādi: ceturkšņa pirmajā mēnesī iemaksā trešo daļu no iepriekšējam ceturksnim noteiktajiem avansa maksājumiem. Ceturkšņa otrajā un trešajā mēnesī - katrā pusi no iepriekšējā ceturkšņa faktiskā peļņas nodokļa summas, kas samazināta par pirmajā mēnesī noteikto avansa maksājumu summu.

Avansa maksājums jāizdara katra mēneša 15. un 25.datumā vienādās daļās.

Uzņēmumi, kuri norēķinus ar budžetu izdara šajā punktā noteiktajā kārtībā, tiek pakļauti peļņas nodokļa dokumentārajām pārbaudēm arī gada laikā.

Ikmēneša maksājumus nākošajā kalendārajā gadā ieskaitot mēnesi, kurā izdara norēķinu par iepriekšējo gadu, jāizdara vienas divpadsmitās daļas apmērā no 1994.gadā noteiktajiem maksājumiem.

19.1.2. Uzņēmumiem, uz kuriem neattiecas iepriekšējā punktā noteiktā kārtība par ceturkšņa pārskatu iesniegšanu, budžetā iemaksājamais peļņas nodoklis pārskata gadam tiek noteikts peļņas nodokļa, kāds aprēķināts pēc iepriekšējā pārskata gada apliekamās peļņas, apmērā, kas koriģēts ar Finansu ministrijas un Valsts ieņēmumu dienesta paziņoto inflācijas koeficientu, kāds prognozēts plānojot pārskata gada budžetu, kā arī ņemot vērā kārtējā pārskata gada iepriekšējos periodos noteiktās peļņas nodokļa summas.

Piemērs (skaitļi nosacīti).

1. Faktiski aprēķinātais peļņas nodoklis par 1993.gadu  - 2400

2. Aprēķināts 1994.gadā nomaksai budžetā (janvāris-maijs) - 794

3. FM un VID noteiktais inflācijas koeficients - 1,06

4. Par pārskata gadu 1994.gada budžetā jāiemaksā (1.rinda x 3.rinda) - 2544

5. Par pārskata gadu sākot ar 06.94 budžetā jāiemaksā līdz gada beigām katru mēnesi 4.r.-2.r./7  - 250

6. Ikmēneša maksājumi 1995.gadā ieskaitot kalendāro mēnesi, kad tiek izdarīti norēķini pēc pārrēķina par 1994.gada peļņu, ja FM un VID nav noteikuši citu inflācijas koeficientu (4.rinda : 12 mēn.) - 212

 

Lieki iemaksātās summas par janvāri-maiju nodokļu inspekcija ieskaita kārtējos maksājumos vai atgriež maksātājam pēc rakstiska iesnieguma.

Aprēķinātais peļņas nodoklis jāiemaksā budžetā ik mēnesi vienlīdzīgās daļās 15. un 25.datumā.

Šajā punktā minētie uzņēmumi var izvēlēties arī peļņas nodokļa maksājumu kārtību, kas noteikta instrukcijas 19.1.1.punktā. Par to jāpaziņo nodokļu inspekcijai līdz kārtējā gada 1.jūnijam. Ja tas netiek izdarīts, nodokļu inspekcija peļņas nodokli iekasē budžetā saskaņā ar 19.1.2.punktā noteikto kārtību visu gadu.

19.1.3. Rajona (pilsētas) nodokļu inspekcijas var noteikt avansa maksājumus sezonas rakstura uzņēmumiem atkarībā no biznesa plāna, ņemot vērā iepriekšējā gada ražošanas un finansiālo ciklu neatkarīgi no peļņas nodokļa maksāšanas kārtības.

Uzņēmumi, kuru darbības periods neaptver 12 mēnešus, peļņas nodokļa avansa maksājumu apmēru saskaņo ar rajona (pilsētas) nodokļu inspekciju pamatojoties uz prognozēto darbības apjomu (biznesa plānu)."

2. Par peļņas nodokļa nomaksu 1994.gadā.

Peļņas nodokļa maksājumu noteikšanai 1994.gadā atbilstoši Latvijas Republikas Finansu ministrijas 1991.gada 31.janvāra instrukcijas "Par Latvijas Republikas likuma "Par peļņas nodokli" 19.1.2.punktam tiek noteikts koeficients 1,06.

Līdz peļņas nodokļa aprēķināšanas un nomaksas budžetā, atbilstoši augstākminētās instrukcijas "Par peļņas nodokli" 19.1.punkta noteikumiem, uzņēmumiem 1994.gada aprīlī-maijā ik mēnesi budžetā jāiemaksā peļņas nodoklis summās, kas nav mazākas par vienu trešdaļu (1/3) no 1993.gada IV ceturksnim aprēķinātiem avansa maksājumiem, ieskaitot pārrēķinu rezultātus par 1993.gada 9 mēnešiem.

Jāņem vērā, ka peļņas nodokļa maksātājiem saskaņā ar Valsts ieņēmumu dienesta 1994.gada 7.marta vēstuli Nr.30-1.1.5/699 "Par peļņas nodokli" līdz š.g. 28.martam bija jāiemaksā budžetā peļņas nodoklis summās, kas nav mazākas par 1993.gada IV ceturksnī aprēķinātiem šī nodokļa maksājumiem, t.i. avansa maksājumiem, ieskaitot pārrēķinu rezultātus par 1993.gada 9 mēnešiem.

V.Andrējeva Finansu ministrijas valsts sekretāre

V.Krištopans Valsts ieņēmumu dienesta priekšnieks

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!