• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Zāļu valsts aģentūra: Par zāļu apdomīgu lietošanu slimošanas laikā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.10.2011., Nr. 165 https://www.vestnesis.lv/ta/id/238054

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

19.10.2011., Nr. 165

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Zāļu valsts aģentūra: Par zāļu apdomīgu lietošanu slimošanas laikā

Sākoties slimošanas sezonai ar augšējo elpceļu vīrusu slimībām, Zāļu valsts aģentūra (ZVA) atgādina, ka, lietojot vienlaikus vairākus pretsaaukstēšanās līdzekļus (gan recepšu, gan bezrecepšu), kuru sastāvā ir viena un tā pati aktīvā viela, iespējama zāļu pārdozēšana. Tāpēc būtiski, iegādājoties zāles, noskaidrot, vai to sastāvā nav tā pati aktīvā viela, ko satur zāles, kas jau tiek lietotas.

Piemēram, pretdrudža un pretsāpju līdzeklis paracetamols ir kombinētu pretsaaukstēšanās pulveru sastāvā (karstie dzērieni), bet pieejamas arī zāles, kas satur tikai paracetamolu vienu pašu. Pārsniedzot paracetamola lietošanas instrukcijā norādīto diennakts devu un kopējo ārstēšanās kursa devu, rodas smagu aknu darbības traucējumu risks, arī ar letālu iznākumu.

Lietojot vienlaikus vairākas vienas un tās pašas grupas zāles, piemēram, nesteroidālos pretiekaisuma līdzekļus (NPL), kas paredzēti gan ķermeņa temperatūras mazināšanai, gan sāpju mazināšanai, zāļu grupai raksturīgo blakņu risks var summēties. Šāda situācija var rasties, ja, piemēram, locītavu sāpju mazināšanai tiek lietots viens NPL, ko parakstījis ārsts, bet temperatūras mazināšanai cits NPL, kas aptiekā iegādāts bez receptes.

Savukārt analgīnu (metamizolu) sāpju un drudža gadījumā drīkst lietot, tikai tad, ja citas pretsāpju un pretdrudža zāles nav efektīvas vai arī gadījumos, kad nav citu zāļu izvēles. Iekšķīgi analgīnu nedrīkst lietot bērni līdz 15 gadu vecumam agranulocitozes riska dēļ.

Nimesulīdu saturošas zāles nedrīkst lietot drudža vai gripai līdzīgu simptomu gadījumā iespējamā aknu bojājumu riska dēļ. Nimesulīdu nedrīkst lietot arī bērni līdz 12 gadu vecumam.

Ne visas zāles, ko drīkst lietot pieaudzis cilvēks temperatūras mazināšanai, būs piemērotas arī bērnam vai pusaudzim. Piemēram, saskaņā ar zāļu lietošanas noteikumiem drudža un vīrusa infekcijas gadījumā bērni un pusaudži līdz 16 gadu vecumam acetilsalicilskābi lietot nedrīkst Reja sindroma iespējamības dēļ. Reja sindroms ir ļoti reta, bet bīstama blakne, par kuru var liecināt šādas pazīmes: letarģija, miegainība, sāpes vēderā, nemitīga vemšana, agresivitāte, krampji un koma. Lietošana bērniem pieļaujama tikai pēc ārsta norādījuma gadījumos, ja citi pasākumi bijuši neefektīvi, kā arī ārstējot reimatoidālo juvenīlo artrītu.

Visu bezrecepšu zāļu lietošanas gadījumā ieteicams konsultēties ar ārstu vai farmaceitu, īpaši blakusslimību gadījumā. Obligāti rūpīgi jāizlasa lietošanas instrukcijā norādītais zāļu sastāvs. Jāievēro ārsta noteiktā vai lietošanas instrukcijā norādītā zāļu deva, zāļu lietošanas ilgums, kā arī zāļu ieņemšanas norādījumi.

Galvenais dokuments pacientam par zālēm ir zāļu lietošanas instrukcija, kura pievienota katram zāļu iepakojumam. Tajā pieejama izsmeļoša, uz pierādījumiem balstīta un oficiāli apstiprināta informācija par zāļu lietošanas noteikumiem.

Ar zāļu lietošanas instrukcijām var iepazīties arī elektroniski ZVA tīmekļa vietnē www.zva.gov.lv sadaļā “Reģistrs”.

Sanita Skaidrā, ZVA sabiedrisko attiecību vadītāja

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!