• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Komisija: Par Eiropas Savienības literatūras balvas ieguvējiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.10.2011., Nr. 166 https://www.vestnesis.lv/ta/id/238148

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Eiropas Komisija: Par finanšu darījuma nodokli

Vēl šajā numurā

20.10.2011., Nr. 166

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Komisija: Par Eiropas Savienības literatūras balvas ieguvējiem

Frankfurtes grāmatu gadatirgū 11.oktobrī paziņoti 2011.gada Eiropas Savienības literatūras balvas ieguvēji. Balvas mērķis ir paust atzinību labākajiem jaunajiem autoriem Eiropas Savienībā. Šogad balvu saņem: Inga Žolude (Latvija), Kalin Terziyski (Bulgārija), Tomáš Zmeškal (Čehija), Kostas Hatziantoniou (Grieķija), Ófeigur Sigurðsson (Islande), Iren Nigg (Lihtenšteina), Immanuel Mifsud (Malta), Andrej Nikolaidis (Melnkalne), Rodaan Al Galidi (Nīderlande), Jelena Lengold (Serbija), Ciler Ilhan (Turcija) un Adam Foulds (Apvienotā Karaliste). Katrs uzvarētājs saņem 5000 eiro, un viņam tiek piedāvāta iespēja tulkot nominēto darbu citās valodās, lai grāmatu varētu lasīt arī citās valstīs.

Saistībā ar balvas pasniegšanu izglītības, kultūras, daudzvalodības un jaunatnes lietu komisāre Andrula Vasiliu sacīja: “Apsveicu šā gada balvas ieguvējus un ceru, ka tie izmantos mūsu atbalstu literatūras tulkošanai, lai šo autoru darbus varētu lasīt pēc iespējas vairāk lasītāju pēc iespējas vairāk valodās. Turklāt gribu pateikties arī apņēmīgajai Eiropas grāmatu izdevniecības nozarei, kas ir pasaules līdere šajā jomā, kas nodarbina 135 000 cilvēku un ik gadu pievieno 23 miljardus eiro Eiropas Savienības iekšzemes kopproduktam.”

Eiropas Savienības literatūras balvu organizē Eiropas Komisija, Eiropas Grāmattirgotāju federācija, Eiropas Rakstnieku padome un Eiropas Izdevēju federācija. Konkursā var piedalīties autori no 36 valstīm, kuras piedalās ES kultūras programmā (27 dalībvalstis, Bosnija un Hercegovina, Islande, Lihtenšteina, Norvēģija, Horvātija, bijusī Dienvidslāvijas Maķedonijas Republika, Melnkalne, Serbija, Turcija). Katru gadu valstu žūrijas 12 programmas dalībvalstīs izvirza uzvarējušos autorus, lai trīs gadu periodā būtu pārstāvētas visas programmas dalībvalstis.

Šā gada uzvarētājus apbalvos 28.novembrī balvu pasniegšanas ceremonijā Briselē, kurā piedalīsies arī komisāre A.Vasiliu un ievērojami literatūras, kultūras un politikas jomas pārstāvji. To vidū būs augsta līmeņa grupas rakstpratības jautājumos priekšsēdētāja Nīderlandes princese Laurentīna, Polijas kultūras un kultūras mantojuma ministrs Bogdans Zdrojevskis un Eiropas Parlamenta Kultūras un izglītības komitejas priekšsēdētāja Dorisa Paka.

Latvijas autore Inga Žolude balvu saņem par stāstu krājumu “Mierinājums Ādama kokam”. Šajā īsprozas krājumā daudzveidīgi atspoguļotas pilsētas un lauku dzīves ainas mūsdienu Latvijā. Dažkārt nav iespējams uzminēt vietu vai laiku, kurā risinās šie stāsti, kuru tematika ir cilvēces “lielie jautājumi”. Stāstos spēcīgi attēlota gaisotne 21.gadsimta Eiropā, tādēļ šis krājums uzskatāms par vienu no vissvarīgākajiem prozas darbiem, kuri pēdējos gados publicēti Latvijā.

I.Žolude norāda: “Es ceru, ka šī balva dos atzinību nevis konkrēti man, bet mūsdienu latviešu literatūrai kopumā, kas ir maz novērtēta ārpus mūsu valodas robežām.”

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!