• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts ieņēmumu dienests: Par budžeta ieņēmumiem šā gada deviņos mēnešos. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.10.2011., Nr. 167 https://www.vestnesis.lv/ta/id/238235

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

21.10.2011., Nr. 167

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts ieņēmumu dienests: Par budžeta ieņēmumiem šā gada deviņos mēnešos

Neraugoties uz grozījumiem likumā “Par valsts budžetu 2011.gadam”, kas stājās spēkā 2011.gada 30.aprīlī, saskaņā ar kuriem Valsts ieņēmumu dienesta (VID) administrēto budžeta ieņēmumu gada plāns tika palielināts par 103,95 miljoniem latu jeb 2,7%, tai skaitā deviņu mēnešu plāns palielināts par 88,72 miljoniem latu jeb 3,1%, VID šā gada deviņos mēnešos nodrošinājis VID administrēto budžeta ieņēmumus trīs miljardu latu apmērā, kas par 3,2% jeb 94,37 miljoniem latu pārsniedz plānotos budžeta ieņēmumus. Salīdzinot ar 2010.gada deviņu mēnešu rezultātiem, VID šā gada deviņos mēnešos iekasējis par 10,6% jeb 287,85 miljoniem latu vairāk.

Īstenojot gan preventīvos, gan kontroles pasākumus saskaņā ar pasākumu plānu ēnu ekonomikas apkarošanai un godīgas konkurences nodrošināšanai, kā arī VID nodokļu saistību izpildes stratēģijas īstenošanas plānu un VID darbības un attīstības stratēģijas īstenošanas plānu, VID šā gada deviņos mēnešos nodrošinājis nodokļu ieņēmumu plāna izpildi pārsvarā visās nodokļu ieņēmumu pozīcijās. Visbūtiskākais nodokļu ieņēmumu pieaugums šā gada deviņos mēnešos sasniegts uzņēmumu ienākumu nodoklī, kas iekasēts par 45,82 miljoniem latu jeb 49,7% vairāk nekā plānots. Tāpat arī nodrošināta iedzīvotāju ienākuma nodokļa plāna pārpilde par 31,26 miljoniem latu, sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu plāna pārpilde par 16,16 miljoniem latu un pievienotās vērtības nodokļa ieņēmumu plāna pārpilde par 5,14 miljoniem latu.

Plānoto VID administrēto budžeta ieņēmumu pārpildi veicināja vairāki VID īstenotie pasākumi. Lai veicinātu pilnīgu nodokļu saistību izpildi, atklājot un novēršot ienākumu un darījumu nedeklarēšanu, kā arī krāpšanu saistībā ar PVN, VID veic gan preventīvus, gan uzraudzības, gan kontroles pasākumus. Sākot ar 2010.gada 1.jūliju, VID ir ieviesta jauna PVN pārmaksas izvērtēšanas kārtība, kas balstīta uz informācijas sistēmā iestrādātiem riska kritērijiem un ļauj operatīvi izvērtēt PVN pārmaksas pamatotību, tādējādi novēršot PVN izkrāpšanu, savukārt godprātīgiem nodokļu maksātājiem – ātrāk veikt PVN pārmaksu izvērtēšanu. Vidēji 2011.gadā PVN pārmaksas tiek atmaksātas 19 dienu laikā, savukārt godprātīgiem nodokļu maksātājiem – 3 līdz 5 dienu laikā.

2011.gada deviņos mēnešos atteiktas nepamatoti pieprasītās PVN pārmaksu atmaksas 47,75 miljonu latu apjomā, kas ir 1,65 reizes jeb par 29,26 miljoniem latu vairāk nekā 2010.gada deviņos mēnešos. Tas ir ievērojams nodokļu ieņēmumu zuduma novērsums, kas izskaidrojams gan ar nodokļu administrēšanas pasākumu efektivitātes paaugstināšanos, gan ar izmaiņām nodokļa atmaksas kārtībā PVN pārmaksām, kuras ir izveidojušās, sākot ar 2010.gada 1.jūliju.

2011.gada deviņos mēnešos veikti 1024 nodokļu auditi, kas ir par 139 vairāk nekā iepriekšējā gada attiecīgajā periodā. Kopumā šā gada deviņos mēnešos nodokļu auditos papildus aprēķināti 167,6 miljoni latu, kas ir par 68,5 miljoniem latu vairāk nekā pērnā gada attiecīgajā laika periodā.

Salīdzinājumā ar 2010.gada deviņu mēnešu rezultātiem būtiski palielinājies arī nodokļu maksātāju pašu precizētās nodokļos maksājamās summas apjoms saskaņā ar datu atbilstības pārbaužu lēmumiem vai veicot labojumus deklarācijās tematisko pārbaužu laikā. Piemēram, 2011.gada deviņos mēnešos tematisko pārbaužu laikā nodokļu maksātāji paši precizējuši deklarācijās nodokļu summas 2,02 miljonu latu apmērā, kas ir par 738,8 tūkstošiem latu vairāk nekā pērnā gada deviņos mēnešos.

Veikto kontroles pasākumu rezultātā cīņā pret nelegālo nodarbinātību un algu izmaksām “aploksnēs” būtiski papildināti valsts budžeta ieņēmumi, piemēram, šā gada deviņos mēnešos nodokļu auditu rezultātā papildus aprēķinātas valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas un 1,58 miljonu latu soda nauda, kas ir par 626,6 tūkstošiem latu vairāk nekā pērnā gada attiecīgā laika periodā; nodokļu auditu rezultātā papildus aprēķināts iedzīvotāju ienākuma nodoklis un soda nauda 684,3 tūkstošu latu apmērā, kas ir par 424 tūkstošiem latu vairāk nekā pērn.

Par veiksmīgu VID uzraudzības darbu akcīzes preču kontrabandas un nelegālās tirdzniecības apkarošanas jomā liecina legālā akcīzes preču tirgus apjoma kāpums. Tā piemēram, legālo cigarešu aprites rādītāji šā gada deviņos mēnešos palielinājušies par 11% salīdzinājumā ar pērnā gada deviņu mēnešu rādītājiem, legālo alkoholisko dzērienu patēriņam nodotais daudzums palielinājies par 4%, savukārt legālo naftas produktu (degvielas) aprites rādītāji par šā gada astoņiem mēnešiem liecina par legālās degvielas patēriņa kāpumu par 3% salīdzinājumā ar 2010.gada attiecīgo periodu.

Lai novērstu kontrabandas preču ievešanu valstī, VID pastiprināti veic akcīzes preču nelikumīgas pārvietošanas un muitas noteikumu pārkāpumu kontroles pasākumus. 2011.gada deviņos mēnešos veiktas 36 093 muitas fiziskās pārbaudes, 679 muitas auditi, kā arī sākti 205 kriminālprocesi par noziedzīgiem nodarījumiem muitas lietās. Īstenoto kontroles pasākumu rezultātā kopumā šā gada deviņos mēnešos izņemti 78,3 miljoni cigarešu, kas ir par 31,8 miljoniem cigarešu vairāk nekā pērnā gada attiecīgajā periodā, 3,62 tonnas alkoholisko dzērienu, kas ir par 3,17 tonnām vairāk nekā pērn, kā arī 36,7 tonnas degvielas, kas ir 30,6 tonnas vairāk nekā pērn. Saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā paredzēto atbildību – kontrabandas preču pārvietošanai izmantotā transportlīdzekļa konfiskāciju, par nelikumīgu akcīzes preču pārvietošanu 2011.gada deviņos mēnešos konfiscēti 96 automobiļi un septiņas puspiekabes.

Veicot pasākumus cīņā pret organizēto noziedzību valsts ieņēmumu jomā, 2011.gada deviņos mēnešos VID apturējis deviņu organizētu noziedzīgu grupējumu darbību. 2011.gada deviņos mēnešos kriminālvajāšanas sākšanai nosūtīts 101 kriminālprocess par prioritārajiem noziedzīgajiem nodarījumiem, kas ir par 15% vairāk nekā 2010.gada deviņos mēnešos, un šajos kriminālprocesos konstatēto valstij nodarīto zaudējumu apmērs ir 11,28 miljoni latu.

Plānoto VID administrēto budžeta ieņēmumu pārpildi VID nodrošinājis esošo resursu ietvaros, īstenojot ēnu ekonomikas apkarošanas un godīgas konkurences veicināšanas plāna pasākumus, kā arī īstenojot savas funkcijas saskaņā ar riska vadības principiem un veicot resursu optimizēšanas pasākumus.

Saskaņā ar likuma “Par valsts budžetu” 52. un 54.pantā noteikto, ja, realizējot ēnu ekonomikas apkarošanas pasākumus, tiek būtiski uzlabota nodokļu iekasēšana, nodrošinot papildu ieņēmumu iekasēšanu 45 miljonu latu apmērā, Ministru kabinets, izskatot VID darbības rezultātus, lemj jautājumu par papildu finansējuma piešķiršanu VID darbinieku motivēšanai. Ņemot vērā, ka VID šā gada deviņos mēnešos nodrošinājis VID administrēto budžeta ieņēmumu plāna pārpildi par vairāk nekā 94 miljoniem latu, VID sagatavojis informatīvo ziņojumu izskatīšanai Ministru kabinetā par VID darbības rezultātiem šā gada sešos un deviņos mēnešos.

VID lūdz izskatīt Ministru kabinetu VID darba rezultātus un lemt jautājumu par darbinieku motivēšanu, piešķirot papildu finansējumu 2,27 miljonu latu apmērā, kas ir tikai 2% no summas, kas iekasēta virs budžeta ieņēmumu plāna. Papildu piešķirtais finansējums sniegtu iespēju saskaņā ar normatīvajiem aktiem vienu reizi izmaksāt VID darbiniekiem prēmiju 75% apmērā no vidējās VID nodarbināto mēnešalgas. VID darbinieku vidējā mēnešalga pēc nodokļu nomaksas šobrīd ir 390 lati.

VID Sabiedrisko attiecību daļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!