• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Finanšu ministrija: Par patēriņa cenu izmaiņām septembrī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.10.2011., Nr. 167 https://www.vestnesis.lv/ta/id/238238

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Labklājības ministrija: Par nereģistrētās nodarbinātības mazināšanu

Vēl šajā numurā

21.10.2011., Nr. 167

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Finanšu ministrija: Par patēriņa cenu izmaiņām septembrī

Patēriņa cenu izmaiņas septembrī ir noteikuši tikai jau iepriekš paredzētie sezonālie faktori, kuru ietekmē cenu līmenis 2011.gada septembrī salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi pieauga par 0,4%, patēriņa cenas precēm pieauga par 0,6%, bet pakalpojumiem tās samazinājās – par 0,2%.

Finanšu ministrs Andris Vilks norāda: “Šī noteikti ir pozitīva ziņa, jo mēneša inflācija ir pagājušā gada līmenī, bet ekonomiskā izaugsme pašreiz ir daudz straujāka.”

“Jāpiezīmē, ka šogad pirmo reizi jaunajiem studentiem mācību maksa ir mazāka salīdzinājumā ar jau šobrīd studējošajiem jauniešiem. Līdz šim pat krīzes gados šis rādītājs bija nemitīgi audzis,” atzīmē ministrs.

Nozīmīgākais faktors, kas ietekmēja patēriņa cenu līmeni septembrī, bija cenu kāpums apģērbiem un apaviem – par attiecīgi 2,8% un 10,3%. To izskaidro preču klāsta nomaiņa, noslēdzoties vasaras preču sezonas atlaidēm un sākoties jaunajai rudens sezonai.

Pastāvot labvēlīgām tendencēm pasaules naftas produktu tirgū, pēc vairāku mēnešu kāpuma ir apstājies siltumenerģijas tarifu kāpums. Tuvojoties jaunajai apkures sezonai, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, siltumenerģijas tarifi ir pieauguši vidēji par 1,5%.

Pārtikas izejvielu cenas pasaulē pārliecinoši turpina samazināties, pēc ANO Pārtikas un lauksaimniecības organizācijas (Food and Agriculture Organization of United Nations) datiem, septembrī, salīdzinot ar augustu, tās samazinājās par 2,2%. Tūlītējs efekts Latvijā gan nav gaidāms, jo šābrīža cenas nosaka esošie attiecīgo produktu krājumi, tomēr turpmāk ir gaidāma būtiski zemāka pārtikas produktu cenu inflācija, nekā tas bija novērojams šogad. Gada izteiksmē pārtikas izejvielu cenu indeksam vēl arvien ir novērojams pieaugums – salīdzinot ar iepriekšējā gada septembri tas pieauga par 16%, kas daļēji atspoguļo tendences, kas šobrīd ir novērojamas Latvijā – pārtikas produktu cenas gada laikā pieauga vidēji par 7,9%.

2011.gada septembrī, salīdzinot ar iepriekšējā gada atbilstošo periodu, patēriņa cenas pieauga par 4,6%, precēm cenas pieauga par 6,1%, bet pakalpojumiem – par 0,8%.

Finanšu ministrija ir atjaunojusi prognozes patēriņa cenām – 2011.gada vidējā inflācija sasniegs 4,4%, bet 2012.gadā tā samazināsies līdz 2,4%.

Ministrijas Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!