• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropadome: Par ekonomikas politikas jautājumu risināšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.10.2011., Nr. 168 https://www.vestnesis.lv/ta/id/238353

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latviešu zinātniskie prāti — vienkop, mājās, Latvijā

Vēl šajā numurā

25.10.2011., Nr. 168

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropadome: Par ekonomikas politikas jautājumu risināšanu

23.oktobrī Briselē notika Eiropadomes sanāksme, kurā Latviju pārstāvēja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis. Eiropadome koncentrējās uz ekonomikas politikas jautājumiem, īpašu uzmanību pievēršot izaugsmi veicinošiem pasākumiem, ekonomikas pārvaldībai un ekonomiskās politikas iekšējām prioritātēm un ārējiem aspektiem – samitiem ar ES stratēģiskajiem partneriem; šā gada novembra G20 samita sagatavošanu, kā arī starptautisko ANO klimata konferenci Durbānā. Tāpat tika apspriesta Austrumu partnerības nosprausto mērķu izpilde un situācija ES dienvidu kaimiņu reģionā un Irānā. Pozitīvi tika novērtēts teroristu grupējuma ETA 20.oktobra paziņojums par bruņotas cīņas izbeigšanu.

ES līderi samitā pievērsa uzmanību ekonomikas stimulēšanas pasākumiem un Eiropas reģiona konkurētspējas veicināšanai pasaulē. Eiropadome deva skaidru signālu, ka ES dalībvalstīm ir jāturpina "ES 2020" stratēģijas īstenošana, it īpaši tajās jomās, kurām ir vistiešākā ietekme uz izaugsmi un tās veicināšanu.

Valstu un valdību vadītāji novērtēja arī progresu attiecībā uz ekonomikas pārvaldības un finanšu sektora regulējuma stiprināšanu. Savukārt attiecībā uz ekonomikas politikas ārējiem aspektiem Eiropadomē tika apspriests, kā veicināt ārējo tirdzniecību un investīciju piesaisti izaugsmes sekmēšanai un jaunu darbavietu radīšanai.

Šī diskusija par ES ekonomikas politikas ārējiem aspektiem notika ar skatu uz ES un trešo valstu, tostarp Austrumu partnerības, Krievijas, Ukrainas un Brazīlijas samitiem, kā arī novērtējot 2010.gada septembra Eiropadomes secinājumu īstenošanas progresu.

Kā iekšējās ekonomikas politikas prioritātes, uz kurām būtu jākoncentrējas īstermiņā, Eiropadome identificēja: vienotā tirgus aktu, digitālo vienoto tirgu, administratīvā sloga mazināšanu un valstu specifisko rekomendāciju īstenošanu dalībvalstīs, īpašu uzmanību pievēršot nodarbinātības veicināšanai un izaugsmei.

Eiropadomē tika panākta vienošanās, ka ir jāsaskaņo rīcība starp eirozonu un Eiropas Savienību, pilnībā ievērojot ES kopējo integritāti un tās darbību 27 dalībvalstu sastāvā. Tāpēc dalībvalstis, kas nav eirozonas dalībnieces, tiks laikus un regulāri informētas par gatavošanos samitiem un to rezultātiem. Tāpat Eiropadomes ietvaros notika diskusija par nepieciešamajiem grozījumiem Lisabonas līgumā, lai stiprinātu eirozonas pārvaldību. Valstu un valdību vadītāji turpinās iesākto diskusiju 26.oktobrī.

 

Par Eiropadomi

Eiropadome izveidota 1974.gadā, lai nodibinātu ES valstu un valdību vadītāju neoficiālu diskusiju forumu. Oficiālu statusu Eiropadome ieguva 1992.gadā ar Māstrihtas līgumu. Kopš tā laika Eiropadome visās ES darbības jomās nosaka vispārējos politikas virzienus un prioritātes. Eiropadomes sastāvā ir ES dalībvalstu un valdību vadītāji, tās priekšsēdētājs un Komisijas priekšsēdētājs. Tā sanāk divreiz pusgadā, un to sasauc Eiropadomes priekšsēdētājs.

LR Pastāvīgā pārstāvniecība ES

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!