• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Jēkabpils pilsētas domes 2011. gada 18. augusta saistošie noteikumi Nr. 21 "Jēkabpils sabiedriskā transporta (autobuss) lietošanas noteikumi". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.10.2011., Nr. 169 https://www.vestnesis.lv/ta/id/238396

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Rīgas domes saistošie noteikumi Nr.140

Grozījumi Rīgas domes 2000.gada 28.decembra saistošajos noteikumos Nr.106 "Rīgas transporta būvju aizsardzības noteikumi"

Vēl šajā numurā

26.10.2011., Nr. 169

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Jēkabpils pilsētas dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 21

Pieņemts: 18.08.2011.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Jēkabpils pilsētas domes saistošie noteikumi Nr.21

Jēkabpilī 2011.gada 18.augustā

Jēkabpils sabiedriskā transporta (autobuss) lietošanas noteikumi

Apstiprināti ar Jēkabpils pilsētas domes 18.08.2011. lēmumu Nr.355 (prot. Nr.19, 14.§)

Izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām"
15.panta pirmās daļas 19.punktu un 43.panta pirmās daļas 8.punktu un
Ministru kabineta 2007.gada 11.decembra noteikumu Nr.843
"Sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanas un
izmantošanas kārtība" 34., 58., 62. un 66.punktu

I.Vispārīgie noteikumi

1. Saistošie noteikumi (turpmāk – noteikumi) nosaka kārtību, kādā notiek pasažieru braukšana un bagāžas pārvadāšana Jēkabpils pilsētas pašvaldības organizētajos pilsētas vietējas nozīmes maršrutos autobusos.

2. Noteikumi nosaka personas, kas veic šo noteikumu ievērošanas kontroli, sastāda administratīvos pārkāpumu protokolus un uzliek administratīvos sodus.

II. Braukšanas un bagāžas pārvadāšanas kārtība

3. Iekāpt un izkāpt no autobusa (turpmāk tekstā – transportlīdzeklis) pasažieriem atļauts tikai pieturās, pēc transportlīdzekļa pilnīgas apstāšanās.

4. Priekšējās vietas transportlīdzekļa salonā paredzētas invalīdiem un gados vecākiem pasažieriem, pasažieriem ar bērniem līdz 7 gadu vecumam un grūtniecēm. Citu pasažieru pienākums ir atbrīvot transportlīdzekļa salonā vietas, kas paredzētas invalīdiem un gados vecākiem pasažieriem, pasažieriem ar bērniem līdz 7 gadu vecumam un grūtniecēm, pēc minēto personu, vadītāja vai kontroliera pirmā pieprasījuma.

5. Pasažieru braukšanas tiesības apliecina pārvadātāja (sabiedriskā transporta pakalpojuma sniedzēja) noteikta parauga derīgas vienreizējās braukšanas biļetes, abonementa biļetes vai vienreizējās braukšanas bezmaksas biļetes, kuras ir jākompostrē.

6. Ja pasažieris neizmanto abonementa biļeti, pasažiera pienākums ir nekavējoties pēc iekāpšanas transportlīdzeklī sagatavot pēc iespējas precīzu naudu un iegādāties pie vadītāja vienreizējo braukšanas biļeti vai saņemt vienreizējo braukšanas bezmaksas biļeti. 

7. Vienreizējo braukšanas bezmaksas biļeti pie vadītāja saņem un kompostrē tie pasažieri, kam ir braukšanas maksas atvieglojumi normatīvajos aktos noteiktajos gadījumos, uzrādot braukšanas atvieglojumu apliecinošus dokumentus.

8. Dzīvnieka un bagāžas pārvadāšanas tiesības apliecina kompostrēta derīga vienreizējā braukšanas biļete.

9. Abonementa biļeti var izmantot kārtējā mēnesī. Skolēniem klāt abonementa biļetei ir jābūt derīgai skolēna apliecībai.

10. Kompostrēta vienreizējā braukšanas biļete (kā arī bezmaksas biļete) no tās iegādes brīža ir derīga braukšanai vienā jebkura maršruta transportlīdzeklī vienā virzienā līdz maršruta galapunktam (gala pieturai).

11. Pasažieru pienākums ir saglabāt iegādātās biļetes līdz brauciena beigām un uzrādīt tās pēc vadītāja vai kontroliera pirmā pieprasījuma.

12. Pasažieru pienākums ir visus braukšanas tiesības apliecinošos dokumentus uzrādīt kontrolierim, iedodot minētos dokumentus kontrolierim rokās.

13. Pasažieriem ir savlaicīgi jāsamaksā par braukšanu, bagāžas un dzīvnieku pārvadāšanu, pretējā gadījumā pasažieris ir uzskatāms par pasažieri bez biļetes.

14. Pasažieri, kuri kontrolierim transportlīdzeklī nevar uzrādīt derīgu kompostrētu vienreizējo braukšanas biļeti (arī bezmaksas) vai abonementa biļeti, uzskatāmi par pasažieriem bez biļetes un saucami pie atbildības tiesību aktos noteiktajā kārtībā. Soda uzlikšana neatbrīvo pasažieri no vienreizējās braukšanas biļetes iegādes.

15. Ja ceļā radies negaidīts satiksmes pārtraukums vai ja transportlīdzeklis nevar turpināt ceļu tehnisku bojājumu dēļ, šī transportlīdzekļa vadītājs organizē pasažieru pārsēšanos citā maršruta autobusā un pasažierim ir tiesības turpināt ceļu ar iepriekš iegādāto un kompostrēto biļeti.

16. Pasažierim ir tiesības autobusa salonā bez maksas pārvadāt rokas bagāžu, kas ir viegli pārnēsājama un kuras veids un iesaiņojums atļauj to bez grūtībām novietot paredzētajā vietā. Rokas bagāžas izmērs (garums, augstums, platums) nepārsniedz 60 x 40 x 20 cm un svars nedrīkst pārsniegt 20 kilogramus. Transportlīdzeklī bez maksas drīkst pārvadāt kruķus, bērnu un invalīdu ratiņus, kā arī rokas bagāžu, kurai viens no šo rokas bagāžas izmēriem pārsniedz noteikto izmēru (piemēram, saliekamā makšķere, slēpes, ragaviņas), ja autobusa tehniskās iespējas to pieļauj.

17. Pasažieris, kuram ir tiesības uz braukšanas maksas atvieglojumiem, rokas bagāžas pārvadāšanai iegādājas vienreizējo braukšanas biļeti.

18. Vienreizējā braukšanas biļete jāiegādājas par suņa pārvadāšanu, izņemot gadījumus, ja suns tiek pārvadāts piemērotā somā, kastē vai citā dzīvnieku pārvadāšanai atbilstošā veidā, kā rokas bagāža vai kā vājredzīgā pavadonis (pasažierim uzrādot attiecīgu dokumentu).

19.  Pasažierim aizliegts pārvadāt:

19.1. ugunsnedrošas, sprāgstošas, indīgas vai kodīgas vielas;

19.2. asus priekšmetus bez pārvalkiem;

19.3. šaujamieročus bez apvalka;

19.4. smērējošus vai smakojošus priekšmetus;

19.5. dzīvniekus (izņemot suņus, kas pārvadājami atbilstoši 18.punktā noteiktajai kārtībai, kā arī izņemot kaķus un citus mazus dzīvniekus, kas pārvadājami krātiņā vai citā atbilstošā veidā saskaņā ar vispārējiem bagāžas pārvadāšanas noteikumiem).

20. 16. punktā noteiktie ierobežojumi neattiecas uz tehniskajiem palīglīdzekļiem, personām ar funkcionāliem traucējumiem, grūtniecēm un personām ar maziem bērniem un gados veciem cilvēkiem, kas nodrošina to pārvietošanos, un vienas sporta inventāra vienības vai mūzikas instrumenta pārvadāšanu, ja transportlīdzekļa tehniskās iespējas to pieļauj.

21. Pasažierim aizliegts:

21.1. iekāpt vai izkāpt no autobusa tā kustības laikā;

21.2. braukt uz kāpnēm un citām izvirzītajām autobusa daļām;

21.3. atvērt autobusa durvis pirms tā pilnīgas apstāšanās, kavēt transportlīdzekļa durvju atvēršanu vai aizvēršanu;

21.4. bojāt autobusa salonā esošās iekārtas un inventāru;

21.5. ļaut bērniem uz sēdekļiem stāvēt kājās vai tupēt uz ceļiem;

21.6. smēķēt, aizdedzināt sērkociņus vai šķiltavas, lietot alkoholu, piegružot salonu;

21.7. trokšņot, dziedāt, spēlēt mūzikas instrumentus vai lietot skaņu atskaņošanas aparatūru;

21.8. braukt smērējošā apģērbā;

21.9. braukt reibuma stāvoklī, traucējot pārējos pasažierus, vadītāju;

21.10.  traucēt vadītāju ar nepamatotām sarunām;

21.11. izvietot salonos reklāmas un paziņojumus;

21.12. iekāpt un braukt autobusā ar skrituļslidām;

21.13. braukšanas biļeti nodot citam pasažierim, lai šo biļeti izmantotu braucienam minētajā maršruta autobusā.

22. Brauciena laikā pasažieriem jāturas pie autobusa salonā esošajiem atbalsta stieņiem vai siksnām, kā arī krēslu rokturiem.

23. Piebraucot maršruta galapunktam (gala pieturai), kur paredzēta autobusa stāvēšana, pasažieriem jāizkāpj no transportlīdzekļa.

24. Autobusa salonā atrastas nozaudētas lietas (dažādi priekšmeti, dokumenti, nauda u.c.) atradējam jānodod vadītājam vai kontrolierim.

25. Vadītājam vai kontrolierim ir tiesības neuzņemt autobusā, izsēdināt no tā vai arī nodot policijai pasažieri, kas pārkāpj šos noteikumus vai neievēro sabiedrisko kārtību, kā arī tiesības atteikties pārvadāt bagāžu, ja tā neatbilst šo noteikumu prasībām.

III. Administratīvā atbildība par noteikumu pārkāpšanu un sodu uzlikšanas kārtība

26. Par braukšanu bez vienreizējās braukšanas biļetes, abonementa biļetes vai cita braukšanas tiesības apliecinoša dokumenta (kas apliecina tiesības braukt transportlīdzeklī bez maksas vai ar braukšanas maksas atvieglojumiem), par bagāžas pārvadāšanu bez vienreizējās braukšanas biļetes, kā arī neatļautas bagāžas pārvadāšanu un citiem šo noteikumu pārkāpumiem var uzlikt naudas sodu saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 135.pantu, 136.panta pirmās daļas 1.punktu un 137.pantu.

27. Šo noteikumu ievērošanu kontrolē pārvadātājs un Jēkabpils pilsētas pašvaldības Ceļu, ielu fonda un pārvadājumu nodaļa.

28. Izskatot lietas par šo noteikumu pārkāpumiem, sastādīt administratīvos protokolus un uzlikt administratīvos sodus var:

28.1. pārvadātāja kontrolieri;

28.2. pašvaldības Ceļu, ielu fonda un pārvadājumu nodaļas darbinieki.

29. Ja pārkāpējs neapstrīd viņam uzlikto sodu, noteikumu 27.punktā minētās amatpersonas var uzlikt administratīvo sodu pārkāpuma izdarīšanas vietā, nesastādot protokolu par administratīvo pārkāpumu un izsniedzot noteikta parauga kvīti.

30. Šo noteikumu 27.punktā minēto amatpersonu pieņemtos administratīvos aktus vai faktisko rīcību persona var apstrīdēt, vēršoties Jēkabpils pilsētas domē.

Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētāja vietnieks J.Raščevskis



 

Jēkabpils pilsētas domes 18.08.2011. saistošo noteikumu Nr.21 "Jēkabpils sabiedriskā transporta (autobuss) lietošanas noteikumi"
paskaidrojuma raksts

Izstrādāts saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām" 43.1 pantu

Paskaidrojuma raksta sadaļas

Norādāmā informācija

1. Projekta nepieciešamības pamatojums

Likuma "Par pašvaldībām" 15.panta pirmās daļas 19.punktā ir noteikts, ka pašvaldības autonoma funkcija ir organizēt sabiedriskā transporta pakalpojumus.

Likuma "Par pašvaldībām" 43.panta pirmās daļas 8.punkts nosaka, ka Dome ir tiesīga izdot saistošus noteikumus, paredzot administratīvo atbildību par to pārkāpšanu, ja tas nav paredzēts likumos, par sabiedriskā transporta lietošanu.

Līdz šim sabiedriskā transporta lietošanas kārtība ar saistošajiem noteikumiem nav noteikta.

2. Īss projekta satura izklāsts

 Tiesiskais regulējums – likuma "Par pašvaldībām" 43.panta pirmās daļas 8.punkts.

Noteikumi nosaka kārtību, kādā notiek pasažieru braukšana un bagāžas pārvadāšana Jēkabpils pilsētas pašvaldības organizētajos pilsētas vietējas nozīmes maršrutos autobusos.

Noteikumi nosaka personas, kas veic šo noteikumu ievērošanas kontroli, sastāda administratīvos pārkāpumu protokolus un uzliek administratīvos sodus.

3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetu

 Nav tiešas ietekmes uz pašvaldības budžetu.

4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā

 Saistošie noteikumi nerada tiešu ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā.

5. Informācija par administratīvajām procedūrām

Personas var griezties saistošo noteikumu piemērošanā Jēkabpils pilsētas pašvaldībā.  

 

6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām

Konsultācijas nav notikušas.

Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētāja vietnieks J.Raščevskis

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!