• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Vakar, 2011.gada 25.oktobrī, jaunā Ministru kabineta pirmajā, svinīgajā sēdē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.10.2011., Nr. 169 https://www.vestnesis.lv/ta/id/238431

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Deklarācija par Valda Dombrovska vadītā Ministru kabineta iecerēto darbību

Vēl šajā numurā

26.10.2011., Nr. 169

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Vakar, 2011.gada 25.oktobrī, jaunā Ministru kabineta pirmajā, svinīgajā sēdē

Vakar, 25.oktobrī, pēc Saeimas balsojuma par uzticības izteikšanu Ministru kabinetam notika jaunā Ministru kabineta pirmā sēde, kurā uzrunu teica Valsts prezidents Andris Bērziņš (skat. zemāk). Savukārt pēc sēdes Valdības ēkas foajē kopīgā foto tika iemūžināti Latvijas Republikas Valsts prezidents Andris Bērziņš un Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (attēlā centrā) kopā ar (1.rindā no kreisās) Valsts kancelejas direktori Elitu Dreimani, labklājības ministri Ilzi Viņķeli, kultūras ministri Žanetu Jaunzemi-Grendi; (2.rindā no kreisās) ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču,  zemkopības ministri Laimdotu Straujumu, (3.rindā no kreisās) veselības ministri Ingrīdu Circeni, satiksmes ministru Aivi Roni, aizsardzības ministru Arti Pabriku, izglītības un zinātnes ministru Robertu Ķīli, (4.rindā no kreisās) vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru Edmundu Sprūdžu, ekonomikas ministru Danielu Pavļutu, iekšlietu ministru Rihardu Kozlovski, finanšu ministru Andri Vilku un tieslietu ministru Gaidi Bērziņu. Līdz ar to Valdis Dombrovskis ir kļuvis par pirmo premjeru, kurš vadījis trīs valdības pēc kārtas. V.Dombrovskis Ministru prezidenta pienākumus pilda kopš 2009.gada 12.marta. Viņš arī saglabāja savu amatu pēc 2010.gada Saeimas vēlēšanām. V.Dombrovska trešā valdība ir 17.Ministru kabinets kopš Latvijas neatkarības Foto: Valsts kanceleja

 

Valsts prezidents  Andris  Bērziņš:

Labdien! Godātais Ministru prezidenta kungs [Valdis Dombrovskis]! Ministri! Dāmas un kungi!

Piecas nedēļas – tieši tik daudz laika ir prasījušas partiju sarunas, lai panāktu vienošanos par 11.Saeimas apstiprinātu valdības modeli. Nebūt ne vieglas, brīžiem pat neizprotamas, dažādiem pārsteigumiem, minējumiem un pavērsieniem apvītas. Tādas ir bijušas Saeimā iekļuvušo partiju savstarpējās attiecības, līdz beidzot valdība var sākt strādāt.

Jūsu priekšā ir neatliekami un smagi darbi, tai skaitā starptautiskā aizdevuma programmas noslēgšana un konsolidētais valsts budžets. Tikai no tā, cik profesionāli, saliedēti un organizēti ritēs jaunās valdības darbs, būs atkarīgs rezultāts, ko paveiksit.

Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim ir liela pieredze valdības vadīšanā, tomēr viens nav karotājs, jo tikai saliedētā komandā ir spēks. Daudzi no jums izpildvarā strādās pirmo reizi. Ikviens sākums prasa papildu iedziļināšanos un atdevi, turklāt šoreiz iesildīšanās distancei laika faktiski nav. Šodien ir izskanējis starta šāviens, un tikai no jums pašiem būs atkarīgs, kādā sastāvā, kad un ar kādiem rezultātiem nonāksit finišā.

Mūsu priekšā ir daudz izaicinājumu, jo laiks, kurā dzīvojam, nav no mierīgajiem nedz Latvijā, nedz pasaulē. Šis nav īstais brīdis, lai individuāli pašapliecinātos. Šobrīd valdībai jābūt tik spēcīgai kā vēl nekad. Un tas ir tikai jūsu pašu rokās.

Valdības veidošanas procesā sarunās ar visiem Saeimā ievēlētajiem spēkiem esmu vairākkārt uzsvēris, ka manā skatījumā stiprākais un stabilākais valdības modelis šobrīd būtu tāds, kādu manis aicinātais Ministru prezidents varētu izveidot, tikai un vienīgi balstoties uz ministru profesionalitātes kritērijiem. Turklāt izraugoties savu komandu pēc paša ieskatiem no visiem Saeimā ievēlētajiem politiskajiem spēkiem. Realitāte ir diktējusi savu notikumu kārtību. Šobrīd mūsu priekšā ir valdība, ko Saeimā atbalstījušas 57 balsis. Vairākums. Tomēr – neliels un cik ilgi?

Jāatceras, ka valdības darbs nav neko vērts, ja tai nav pietiekama atbalsta Saeimā. Tādēļ tai jābūt ministru darba prioritātei – nodrošināt vairākuma atbalstu Saeimā savām iecerēm.

Protams, arī šīs ieceres, kas ir izteiktas deklarācijā, derētu pilnībā saskaņot ar esošo likumdošanu un it sevišķi ar Latvijas Satversmi. To es lūgtu attiecīgi pieskaņot, lai neradītu liekus pārpratumus un gala rezultātā arī liekus zaudējumus valstij. Valdības deklarācija ir pamats turpmākajam valdības darbam Ministru prezidenta amata kandidāta izraudzītajā un Saeimas apstiprinātajā sastāvā. Lai arī man bija piezīmes un cits viedoklis gan par deklarāciju, gan par ministru sarakstu, politiskie spēki ir uzņēmušies pilnu atbildību par sekmīgu valdības darbu, un to sabiedrība no jums arī gaida. Šī ir smagu kompromisu valdība. Ceru, darbos tai veiksies labāk, nekā to sastādot.

Veiksmi jums!

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!