• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts sekretāru sanāksmē: 2011.gada 20.oktobrī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.10.2011., Nr. 170 https://www.vestnesis.lv/ta/id/238527

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Akreditējot Itālijas, Kirgizstānas un Nikaragvas vēstniekus

Vēl šajā numurā

27.10.2011., Nr. 170

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts sekretāru sanāksmē: 2011.gada 20.oktobrī

LM: Par vecuma pensijas minimālajiem apmēriem

Labklājības ministrija (LM) rosina arī nākamajos gados saglabāt pašreiz noteiktos vecuma pensiju minimālos apmērus.

LM norāda, ka arī turpmāk vecuma pensiju minimālie apmēri nevar būt mazāki par valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu (2011.gadā – vispārīgā gadījumā 45 lati), kuram piemērots šāds koeficients:

• cilvēkiem, kuru apdrošināšanas stāžs ir no 10 gadiem līdz 20 gadiem, – 1,1;

• cilvēkiem, kuru apdrošināšanas stāžs ir no 21 gada līdz 30 gadiem, – 1,3;

• cilvēkiem, kuru apdrošināšanas stāžs ir no 31 gada līdz 40 gadiem, – 1,5;

• cilvēkiem, kuru apdrošināšanas stāžs ir 41 gads un vairāk gadu, – 1,7.

Vecuma pensijas minimālo apmēru nosaka pensijas piešķiršanas vai pārrēķināšanas dienā, kā arī mainoties valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmēram. Minimālo vecuma pensiju aprēķina, valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu reizinot ar noteikto koeficientu. 

Minimālā vecuma pensija, ja apdrošināšanas stāžs ir no 10 līdz 20 gadiem

49,5 lati

Minimālā vecuma pensija, ja apdrošināšanas stāžs ir no 21 līdz 30 gadiem

58,5 lati  

Minimālā vecuma pensija, ja apdrošināšanas stāžs ir no 31 līdz 40 gadiem

67,5 lati

Minimālā vecuma pensija, ja apdrošināšanas stāžs ir no 41 gada un vairāk

76,5 lati

LM uzsver, ka vecuma pensijas minimālais apmērs netiek piemērots, ja Latvijas Republikas vecuma pensija ir aprēķināta saskaņā ar Eiropas Parlamenta un Padomes 2004.gada 29.aprīļa Regulu (EK) Nr.883/2004 par sociālā nodrošinājuma sistēmu koordinēšanu vai starptautiskajiem līgumiem par Latvijas Republikā uzkrātu apdrošināšanas stāžu, kas ir mazāks par 10 gadiem.

To paredz Ministru kabineta noteikumu projekts "Vecuma pensiju minimālie apmēri", kas 20.oktobrī izsludināts valsts sekretāru sanāksmē. Projekts vēl jāsaskaņo ar ministrijām un jāapstiprina valdībā.

Pēc LM rīcībā esošiem statistikas datiem 2010.gadā vecuma pensijas piešķirtas 36 450 cilvēkiem. No tiem 11,4% ir garantētās minimālās pensijas. 2010.gadā vecuma pensija minimālā apmērā noteikta:

• ar apdrošināšanas stāžu līdz 20 gadiem – 1130 cilvēkiem,

• ar apdrošināšanas stāžu no 21 līdz 30 gadiem – 2712 cilvēkiem,

• ar apdrošināšanas stāžu no 31 līdz 40 gadiem – 282 cilvēkiem,

• ar apdrošināšanas stāžu no 41 gada un vairāk – 34 cilvēkiem.

Likuma "Par valsts pensijām" pārejas noteikumos noteiktie vecuma pensiju minimālie apmēri ir spēkā līdz 2011.gada 31.decembrim.  

 

 

LM: Par sociālās rehabilitācijas pakalpojumu nodrošināšanu Sociālās integrācijas valsts aģentūrā

Plānots, ka no 2012.gada 1.janvāra valsts apmaksātos ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas pakalpojumus, t.sk. no cilvēku tirdzniecības cietušiem cilvēkiem, kā arī no psihoaktīvām vielām atkarīgiem bērniem un pilngadīgiem cilvēkiem, nodrošinās Sociālās integrācijas valsts aģentūra (SIVA).

Šādas izmaiņas nepieciešamas, jo SIVA līdzšinējā pieredze valsts apmaksāto sociālās rehabilitācijas pakalpojumu koordinēšanā bija pamats, lai nodotu tai arī ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas pakalpojumu, t.sk. no cilvēku tirdzniecības cietušiem cilvēkiem, kā arī no psihoaktīvām vielām atkarīgiem bērniem un pilngadīgiem cilvēkiem, koordinēšanu. Vienlaikus aģentūrai minētās funkcijas izpildei ir pietiekama arī administratīvā kapacitāte, telpu resursi un infrastruktūra.

To paredz grozījumi divos Ministru kabineta noteikumos "Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības saņemšanas kārtība" un "Noteikumi par kārtību, kādā cilvēku tirdzniecības upuri saņem sociālās rehabilitācijas pakalpojumus, un kritērijiem personas atzīšanai par cilvēku tirdzniecības upuri". Abi projekti 20.oktobrī izsludināti valsts sekretāru sanāksmē. Tie vēl jāsaskaņo ar ministrijām un jāapstiprina valdībā.

Kopš 2009.gada 1.jūlija Labklājības ministrija koordinē valsts finansēto ilgstošās sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas pakalpojumu sniegšanu, t.sk. no cilvēku tirdzniecības cietušiem cilvēkiem, kā arī no psihoaktīvām vielām atkarīgiem bērniem un pilngadīgiem cilvēkiem, bet SIVA koordinē valsts apmaksāto sociālās rehabilitācijas pakalpojumu institūcijā un profesionālās rehabilitācijas sniegšanu.

Labklājības ministrijas Komunikācijas nodaļa

 

 

TM: Par izmaiņām starptautisku privāttiesisku līgumu noslēgšanas kārtībā

20.oktobrī valsts sekretāru sanāksmē izsludināti grozījumus likumā "Par Eiropas konvenciju par Starptautisko komercšķīrējtiesu". Grozījumi paredz, ka turpmāk Latvijas valsts un pašvaldību iestādes līgumos ar ārvalstu fiziskām un juridiskām personām varēs ietvert īpašus noteikumus par strīda izskatīšanu ārvalstu šķīrējtiesās. Taču pašvaldību iestādēm līgumā ietvertie īpašie noteikumi par strīda izskatīšanu ārvalstu šķīrējtiesās būs jāsaskaņo ar Valsts kanceleju.

Valsts kanceleja, kura nodrošina valsts pārstāvību tiesvedības procesos, turpmāk izvērtēs līgumā iekļauto īpašo noteikumu par strīda izskatīšanu ārvalstu šķīrējtiesās atbilstību valsts interesēm.

Likuma grozījumi vēl jāatbalsta valdībai un jāpieņem Saeimā.

Ksenija Novikova, Tieslietu ministrijas preses sekretāre

 

 

VM: Par veselīga un sabalansēta uztura normām skolās, sociālās aprūpes un rehabilitācijas iestādēs un slimnīcās

20.oktobrī valsts sekretāru sanāksmē tālākai apspriešanai tika virzīts Veselības ministrijas izstrādātais noteikumu projekts par veselīga un sabalansēta uztura normām skolās, sociālās aprūpes un rehabilitācijās iestādēs, kā arī slimnīcās.

Noteikumu projekts paredz precīzi noteikt enerģijas un uzturvielu normas, uzturā pievienojamā sāls un cukura daudzumu, kā arī ikdienas ēdienkartē iekļaujamos un neiekļaujamos pārtikas produktus skolās un pirmsskolās. Turkļat arī enerģijas un uzturvielu dienas normas pamatdiētai ārstniecības iestāžu pacientiem un ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūciju klientiem.

Līdzšinējie noteikumi par higiēnas prasībām vispārējās pamatizglītības, vispārējās vidējās izglītības un profesionālās izglītības iestādēm jau noteica, ka ēdināšana jāorganizē atbilstoši veselīga uztura principiem, bet šie principi nebija precīzi noteikti, un šādas uztura normas bija noteiktas tikai 1.klašu skolēniem, kuri saņēma valsts budžeta apmaksātās brīvpusdienas. Tā rezultātā šobrīd izglītības iestādēs un arī slimnīcās nereti nācās saskarties ar sūdzībām, ka ēdienreižu (brokastu, pusdienu, launaga) uzturvērtība ir pārāk maza vai pārāk liela, kas veicina nesabalansēta uztura (daudz tauku, maz olbaltumvielu) lietošanu. Un, ņemot vērā, ka šajās iestādēs skolēni vai arī pacienti pavada lielāko dienas daļu, tas var atstāt būtisku ietekmi arī uz viņu veselības stāvokli.

Noteikumu izstrādes gaitā piedalījās pārstāvji no Izglītības iestāžu ēdinātāju asociācijas, Latvijas Diētas un uztura speciālistu asociācijas, Latvijas Diētas ārstu asociācijas, biedrības "Dzīve bez glutēna", Latvijas Uzturzinātnes speciālistu biedrības un Pārtikas un veterinārā dienesta.

Veselības ministrijas Komunikācijas nodaļa

 

 

VARAM: Par individuālajiem aizsardzības un izmantošanas noteikumiem dabas liegumiem "Jaunciems" un "Ventas un Šķerveļa ieleja"

20.oktobrī valsts sekretāru sanāksmē tika izsludināti Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas sagatavotie MK noteikumu projekti "Dabas lieguma "Jaunciems" individuālie aizsardzības un izmantošanas noteikumi" un "Dabas lieguma "Ventas un Šķerveļa ieleja" individuālie aizsardzības un izmantošanas noteikumi".

Sagatavotie noteikumi projekti nosaka dabas liegumu "Jaunciems" un "Ventas un Šķerveļa ieleja" individuālo aizsardzības un izmantošanas kārtību, kā arī to funkcionālo zonējumu. Abos šajos dabas liegumos tiek noteikta dabas lieguma un neitrālā zona.

Tāpat tiek noteikts dabas lieguma apzīmēšanai dabā lietojamās speciālās informatīvās zīmes paraugs, zīmes izveidošanas un lietošanas kārtība, kā arī dabas pieminekļu – aizsargājamo koku, ģeoloģisko un ģeomorfoloģisko dabas pieminekļu, t.sk. dižakmeņu – aizsardzības prasības.

Savukārt dabas liegumā "Jaunciems" papildus ir noteikts sezonas liegums Ķīšezera Pils kaktā no 15.marta līdz 1.jūlijam, lai novērstu traucējumus un nodrošinātu ūdensputnu aizsardzību to perēšanas sezonā.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas Sabiedrības informēšanas nodaļa

 

 

ZM: Par slieku un no tām iegūto produktu aprites kārtību

Zemkopības ministrija (ZM) izstrādājusi grozījumus Ministru kabineta (MK) 2009.gada 20.oktobra noteikumos Nr.1204 "Dzīvnieku un no tiem iegūto produktu aprites kārtība, kas nav regulēta Eiropas Savienības tieši piemērojamos tiesību aktos par bioloģisko lauksaimniecību", ko 20.oktobrī izsludināja valsts sekretāru sanāksmē.

Šobrīd Latvijā ir kļuvusi aktuāla slieku un vermikomposta ražošana atbilstoši bioloģiskās lauksaimniecības prasībām, līdz ar to izmaiņas noteikumos paredz arī slieku un no tām iegūto produktu aprites kārtību. Grozījumi paredz, ka slieku un no tām iegūto produktu ražotājiem būs iespēja sertificēt šos produktus.

Ņemot vērā, ka dambriedis un muflons augumā ir ievērojami mazāks nekā staltbriedis, noteikumos plānots precizēt briežu dzimtas dzīvnieku un muflonu maksimālo skaitu uz hektāru. Paredzams, ka turpmāk uz hektāru ganībās drīkstēs būt līdz 10 dambriežiem vai līdz 13 mufloniem. Līdz šim bija noteikts vienāds muflonu un visu briežu dzimtas dzīvnieku skaits uz hektāru neatkarīgi no sugas.

Tāpat grozījumi noteikumos paredz precizēt bioloģiskās lauksaimniecības kontroles institūciju, nosakot, ka tā ir valsts sabiedrības ar ierobežotu atbildību "Sertifikācijas un testēšanas centrs" Atbilstības novērtēšanas nodaļas Bioloģiskās lauksaimniecības sektors.

Noteikumu projekts stāsies spēkā pēc tā apstiprināšanas valdībā un publicēšanas laikrakstā "Latvijas Vēstnesis".

Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!