• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Zviedrijas palīdzības mērķis - Latvijas tuvināšana Eiropai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.04.1999., Nr. 127/128 https://www.vestnesis.lv/ta/id/23853

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Daidžests. Citu rakstītais. 22. - 26. aprīlis

Vēl šajā numurā

27.04.1999., Nr. 127/128

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Zviedrijas palīdzības mērķis — Latvijas tuvināšana Eiropai

Vakar, 26. aprīlī, Rīgā viesojās Zviedrijas valdības delegācija

Zviedrijas valdības delegācijas vizīti vadīja Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Svens Ēriks Soders. Šīs vizītes mērķis — apspriest un pieņemt vienošanos par Latvijas un Zviedrijas sadarbību līdz 2001. gada beigām. No Latvijas puses apspriedē piedalījās Finansu un Ārlietu ministrijas, kā arī Eiropas integrācijas biroja pārstāvji, sarunas vadīja īpašu uzdevumu ministrs sadarbībai ar starptautiskajām finansu institūcijām Roberts Zīle.

Jau kopš 1992. gada Zviedrija atbalstījusi dažādu projektu realizāciju Latvijā, svarīgākie no tiem bijuši vides, sociālajā, aizsardzības un satiksmes jomā. Septiņu gadu laikā Latvija no Zviedrijas, kas ir viena no lielākajām palīdzības donorvalstīm, saņēmusi gandrīz 50 miljonu latu jeb 800 miljonu Zviedrijas kronu lielu atbalstu.

Tūlīt pēc apspriedes tiekoties ar žurnālistiem, Zviedrijas delegācijas vadītājs Svens Ēriks Soders atzina, ka Latvijas un Zviedrijas sadarbība iegājusi kvalitatīvi jaunā stadijā. Pirms septiņiem gadiem, kad Zviedrija sākusi savu atbalstu Latvijai, tas bijis vērsts uz tikko iegūtās neatkarības atgūšanu, pēc tam sniegta palīdzība Latvijas sabiedrības konsolidācijai un jaunu institūciju veidošanai. Bet pašlaik, joprojām turpinot atbalstu iepriekš sāktiem projektiem, ar Zviedrijas valdības līdzfinansējumu sākts realizēt jaunus projektus, kuru nepieciešamību jau nosaka līdzvērtīgas kaimiņattiecības un abu valstu kopīgās intereses Baltijas un visā Eiropas reģionā. Turklāt, kā atzina abi delegāciju vadītāji, visus jaunos projektus vieno kopīgs mērķis — tuvināt Latviju iestājai Eiropas Savienībā.

Šie apsvērumi bijuši noteicošie, abu valstu delegācijām vienojoties par 1999. un nākamajos divos gados ar Zviedrijas atbalstu īstenojamajiem projektiem. Tie būs vērsti uz kopīgās drošības un demokrātiskas sabiedrības nostiprināšanu Latvijā, kā arī uz ekonomisko reformu neatgriezeniskuma nodrošināšanu un vides un enerģijas sektora attīstību. Kaut arī tie nav kritēriji uzņemšanai Eiropas Savienībā, Zviedrijas valdība lēmusi par atbalstu arī Latvijas izglītības sistēmas un veselības aprūpes reformas projektiem.

Jau kopš šī gada 1. janvāra no Zviedrijas budžetā Viduseiropas un Austrumeiropas valstu palīdzībai paredzētajiem aptuveni 750 miljoniem kronu Latvijai iedalīts finansējums iepriekš uzsāktajam zemes reformas un Valsts zemes dienesta atbalsta projektam, intelektuālā īpašuma aizsardzības attīstībai, darba drošībai, bērnu aizsardzībai un sieviešu uzņēmēju atbalstam.

Dina Gailīte,

"LV" Saeimas un valdības lietu redaktore

Z3.JPG (18917 BYTES)Z2.JPG (25369 BYTES) Latvijas īpašo uzdevumu ministrs sadarbībai ar starptautiskajām finansu institūcijām Roberts Zīle, sasveicinoties ar Zviedrijas Ārlietu ministrijas valsts sekretāru Svenu Ēriku Soderu

Zviedrijas vēstnieks Latvijā Hanss Magnusons un Zviedrijas Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Svens Ēriks Soders

Foto: Māris Kaparkalējs, "LV"

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!