• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Finanšu ministrija: Par starptautisko aizdevēju pēdējo pārskatu Latvijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.11.2011., Nr. 172 https://www.vestnesis.lv/ta/id/238688

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Zemkopības ministrija: Par vienoto platību maksājumu un citiem maksājumiem

Vēl šajā numurā

01.11.2011., Nr. 172

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Finanšu ministrija: Par starptautisko aizdevēju pēdējo pārskatu Latvijā

No 28.oktobra līdz 7.novembrim Latvijā darbojas pēdējā starptautisko aizdevēju (Starptautiskais Valūtas fonds, Eiropas Komisija) pārskata misija, kuras mērķis ir abām pusēm panākt vienošanos par starptautiskā aizdevuma programmas Latvijai slēgšanu.

Misijas ietvaros notiek aizdevēju tikšanās ar valdības pārstāvjiem, nozaru ministriju ekspertiem, kā arī nevalstisko organizāciju pārstāvjiem. Svarīgākais uzdevums starptautisko aizdevēju pārskata misijas laikā ir vienoties par 2012.gada valsts budžetu un tā ietvaros veicamās fiskālās konsolidācijas apmēru.

Misijas noslēgumā tiks sagatavota un parakstīta Nodomu vēstule Starptautiskajam Valūtas fondam un Saprašanās memorands ar Eiropas Komisiju.

Pārskata misijas laikā par pieņemtajiem lēmumiem tiks informēta arī sabiedrība.

Finanšu ministrija atgādina, ka saskaņā ar vienošanos ar starptautiskajiem partneriem 22.decembrī plānots slēgt starptautisko aizdevumu programmu Latvijai.

Noslēdzoties starptautiskā aizdevuma programmai, Latvijas prioritārais uzdevums būs pakāpeniska un savlaicīga starptautiskās aizņēmumu programmas pārfinansēšana ārējos finanšu tirgos.

Jānorāda, ka programmas darbības laikā Latvijā ir uzlabojusies ekonomiskā situācija. Ņemot vērā nozīmīgās pārmaiņas Latvijas tautsaimniecībā un pakāpenisko globālās ekonomikas atlabšanu no straujās lejupslīdes, Latvijas ekonomikā, jau sākot no 2010.gada vidus, ir atsākusies izaugsme.

Iekšzemes kopprodukta struktūra kļuvusi sabalansētāka un ilgtspējīgāka – pieaudzis rūpniecības nozaru īpatsvars nozaru struktūrā, bet samazinājies importa pārsvars pār eksportu izlietojuma sadalījumā.

Ekonomikas attīstības pamatā šobrīd ir eksportējošā rūpniecība. Veiksmīgi izmantojot ārējo pieprasījumu un cenu pieaugumu, eksports jau sasniedzis pirmskrīzes apjomu, bet rūpniecības izlaides apjoms ir tuvu šim līmenim. Nozīmīgs nosacījums eksporta attīstībā bijis arī konkurētspējas pieaugums – produktivitāte arī 2011.gadā turpina augt straujāk nekā reālā darba samaksa.

Par starptautisko aizdevumu

Starptautiskā aizņēmuma programmas apjoms Latvijai tika plānots 7,5 miljardu eiro apmērā. Ņemot vērā, ka valsts ekonomiskā un finanšu situācija ir uzlabojusies, Latvijai nav nepieciešams pilnā apmērā saņemt aizdevuma pieejamo finansējumu. Līdz šim ir izmantoti 4,4 miljardi eiro. Starptautiskā aizdevuma programmu paredzēts noslēgt šā gada 22.decembrī.

Latvija saņemto finansējumu plāno atmaksāt, starptautiskajā finanšu tirgū pārfinansējot valsts parādu. Latvija šā gada jūnijā veiksmīgi atgriezās starptautiskajos finanšu tirgos, emitējot desmit gadu obligācijas 500 miljonu ASV dolāru vērtībā. Ar šo emisiju apliecināta Latvijas spēja patstāvīgi finansēt budžeta vajadzības un ir ielikts drošs pamats aizņēmumu sekmīgai pārfinansēšanai turpmākajos gados publiskajos finanšu un kapitāla tirgos. Arī turpmāk plānots organizēt ikgadējas publiskas valsts parāda vērtspapīru emisijas, prioritāri nodrošinot investoru bāzes diversificēšanu (Eiropā, ASV un Āzijā).

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!