• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Novados un pilsētās: Daugavpilī, 27.10.2011.. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.11.2011., Nr. 172 https://www.vestnesis.lv/ta/id/238707

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

01.11.2011., Nr. 172

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Novados un pilsētās: Daugavpilī, 27.10.2011.

27.oktobrī Daugavpils Universitātē Valsts prezidents Andris Bērziņš un Daugavpils domes priekšsēdētāja Žanna Kulakova atklāja pirmo reģionālo forumu Valsts prezidenta un Stratēģiskās attīstības komisijas koordinētajā forumu ciklā “Stratēģisko investīciju piesaiste darba vietu radīšanai Latvijā”; pēc tam Valsts prezidents piedalījās jaunā Daugavpils ceļu pārvada atklāšanā Foto: VPK

Valsts prezidents Andris Bērziņš 27.oktobrī darba vizītē apmeklēja Daugavpils pilsētu un novadu, lai iepazītos ar pašvaldības aktualitātēm izglītības, uzņēmējdarbības un infrastruktūras attīstības jomā, kā arī atklātu pirmo reģionālo forumu “Stratēģisko investīciju piesaiste darba vietu radīšanai Latvijā”.

Sākot darba vizīti Daugavpilī, Valsts prezidents apmeklēja Daugavpils Universitāti (DU), kur iepazinās ar augstskolas vēsturi, pašreizējo situāciju un attīstības plāniem. Gunta Liberta inovatīvās mikroskopijas centrā Valsts prezidents tika iepazīstināts ar pētījumiem hologrammu jomā, kuri jau šobrīd ir pasaules līmenī. Laboratorijas pārstāvji sarunas laikā uzsvēra, ka jau pašlaik Daugavpilī uz šīs laboratorijas bāzes varētu izveidot akcīzes preču marku hologrammu ražotni, kuras Latvija pasūta ārvalstīs par daudz dārgāku cenu.

Vēlāk Valsts prezidents ar uzrunu atklāja DU notiekošo pirmo reģionālo forumu Valsts prezidenta un Stratēģiskās attīstības komisijas koordinētajā forumu ciklā “Stratēģisko investīciju piesaiste darba vietu radīšanai Latvijā”. Valsts prezidents uzsvēra, ka “valsts attīstības un stabilitātes pamats ir ekonomika. Ja nav stabilas ekonomikas, nav arī stabilas politikas. Stabila ekonomika savukārt ir nodarbinātība”.

Uzrunājot klātesošos uzņēmējus, A.Bērziņš uzsvēra, ka šis pirmais reģionālais forums notiek Latgalē tieši tādēļ, ka Daugavpilī ir vairāk nekā 150 gadu sena industriālā pieredze, kas nav pieejama visur Latvijā. Kā piemēru viņš minēja Austrumvācijas attīstību pēc Vācijas apvienošanās, kas liecina, ka reģioni, kuri attīstās veiksmīgi, ir tie, kam jau ir bijusi vēsturiska bāze, pieredze un pārmantojamība. Līdz ar to Daugavpils kā pilsēta, kurā ir bijušas un arī šobrīd darbojas lielas un attīstītas ražotnes, ir analogs piemērs veiksmīgai izaugsmei. Kā otru, ne mazāk būtisku šā reģiona attīstības aspektu Valsts prezidents minēja Eiropas Savienības austrumu robežu, uzsverot, ka Eiropas Savienības robežpunkti ir visatīstītākie un tās nevar saukt par nomalēm.

Reģionālais forums Daugavpilī tika rīkots praktisku piedāvājumu radīšanai investoriem, lai kvalitatīvi pārstāvētu Latvijas ekonomiskās intereses, veidojot starptautiskās attiecības. Tajā piedalījās nozaru asociācijas un uzņēmēji, Daugavpils, Rēzeknes un Jēkabpils pilsētas pārstāvji, izglītības eksperti un Stratēģiskās attīstības komisijas Augsta līmeņa grupas investīciju piesaistei dalībnieki.

Turpinot vizīti, Valsts prezidents tikās ar Daugavpils pilsētas domes deputātiem, Daugavpils novada domes vadību, pašvaldības, izglītības iestāžu un sabiedrisko organizāciju vadītājiem.

Tā kā Valsts prezidents atzinīgi novērtēja DU redzēto un augstskolas attīstības perspektīvas, kā arī atsaucoties uz Daugavpils domes priekšsēdētājas Žannas Kulakovas uzņēmēju forumā sacīto, ka Daugavpils ir vārti uz austrumiem, Valsts prezidents teica: “Man nav nekādu šaubu, ka Daugavpilij un visai Latgalei ir iespēja kļūt par vienu no attīstītākajiem reģioniem Eiropā un pat pasaulē. Esmu par to pilnīgi pārliecināts.”

Sarunas laikā Valsts prezidents, atbildot uz jautājumu par sociālās politikas nākotni Latvijā, uzsvēra, ka, viņaprāt, sociālā atbalsta funkcija un arī šai funkcijai paredzētā nauda loģiskāk būtu nododama pašvaldībām. Savukārt, jautāts par iedzīvotāju un īpaši jauniešu emigrācijas apturēšanu, A.Bērziņš teica, ka vienīgā atbilde ir nodarbinātības veicināšana.

Pēc Daugavpils novada Medumu vidusskolas apmeklējuma, kura laikā Valsts prezidents Andris Bērziņš iepazinās ar skolas bibliotēku un muzeju, kā arī noklausījās dažādu vecumu grupu skolēnu priekšnesumus, Valsts prezidents pateicās skolēniem un skolotājiem par iespēju apmeklēt vienu no lauku mazajām skolām un paziņoja, ka savu septembra algu nolēmis ziedot Medumu vidusskolai.

“Es pats esmu nācis no mazas lauku skolas un zinu, ka tas pamats, ko cilvēkā ieliek pirmā skola, ir visnozīmīgākais. Jūsu skolā es saredzu stiprus cilvēkus un bērnus, kam ir nākotne, tādēļ mans lēmums ir ziedot savu nopelnīto algu jūsu skoliņai,” koncerta noslēgumā teica Valsts prezidents.

Vizītes turpinājumā Valsts prezidents piedalījās jaunā ceļu pārvada atklāšanas ceremonijā, apmeklēja “Ditton pievadķēžu rūpnīcu” un iepazinās ar Daugavpils cietokšņa restaurācijas un attīstības plāniem .

Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!