• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Iekšlietu ministrijas 1994. gada 17. janvāra instrukcija Nr. 10 "Instrukcija par policijas iestādēm nodoto atrasto lietu pieņemšanas, uzskaites, saglabāšanas un realizācijas kārtību". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.03.1994., Nr. 36 https://www.vestnesis.lv/ta/id/238748

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Finansu ministrijas paziņojums

Par Latvijas valsts īstermiņa iekšējā aizņēmuma parādzīmju izlaišanu

Vēl šajā numurā

23.03.1994., Nr. 36

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Iekšlietu ministrija

Veids: instrukcija

Numurs: 10

Pieņemts: 17.01.1994.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Instrukcija par policijas iestādēm nodoto atrasto lietu pieņemšanas, uzskaites, saglabāšanas un realizācijas kārtību

Apstiprināta ar
Latvijas Republikas iekšlietu ministra
1994.gada 17.janvāra pavēli Nr.10

I.Vispārīgie noteikumi

1. Šī instrukciju reglamenti kārtību, kādā saskaņā ar LR likuma "Parpoliciju" 10.panta 10.punktu policijas iestādes veic atrasto un policijas iestādēm nodoto dokumentu, lietu, vērtspapīru un cita īpašuma pieņemšanu, uzskaiti, saglabāšanu, nodošanu īpašniekam vai realizāciju.

2. Atrastās lietas, dokumentus un citu īpašumu policijas iestādes pieņem no iedzīvotājiem, organizācijām, uzņēmumiem un iestādēm saskaņā ar Latvijas Republikas Civillikuma 945.pantu.

3. Atrastās lietas, dokumentus, vērtspapīrus un citu īpašumu Latvijas Republikas pilsētu un rajonu un transporta policijas pārvaldēs, nodaļās un iecirkņos pieņem policijas iestādes dežūrdaļas darbinieks. Atrasto lietu uzglabāšanai dežūrdaļās jāierīko seifs vai aizslēdzams metāla skapis. Policijas iestāžu dežurantiem, maiņu sākot un beidzot, par atrasto lietu, dokumentu, vērtspapīru un cita īpašuma pieņemšanu un nodošanu jāparakstās atrasto lietu uzskaites žurnālā.

Atrastās lietas, dokumentus, vērtspapīrus un citu īpašumu Rīgas Galvenajā policijas pārvaldē pieņem glabātuves pārzinis, bet viņa prombūtnes laikā — dežūrdaļas darbinieks.

4. Rīgas pilsētas rajonu un priekšpilsētu policijas pārvalžu, Rīgas rajona policijas pārvaldes un nodaļu, Rīgas transporta policijas nodaļu dežūrdaļām atrastās lietas, dokumentus, vērtspapīrus un citu īpašumu, kuru tā īpašnieks nav pieprasījis 3 darba dienu laikā, jānodod Rīgas Galvenās policijas pārvaldes atrasto lietu glabātuvē.

Pārējās republikas policijas pārvaldēs un nodaļās pēc minētā 3 dienu termiņa iztecēšanas dežūrdaļa atrastās lietas nodod darbiniekam, kuru policijas iestādes prieki nieks nozīmējis kā atbildīgo par atrasto lietu turpmāko glabāšanu.

5. Policijas iecirkņos, kuros nav dežūrdaļas, atrastās lietas, dokumentus, vērtspapīrus un citu īpašumu no iedzīvotājiem, organizācijām, uzņēmumiem un iestādēm jāpieņem jebkuram policijas iecirkņa darbiniekam, jānoformē protokols šīs instrukcijas 7.—10. punktā noteiktajā kārtībā un 24 stundu laikā atrastās lietas jānodod tās policijas iestādes, kuras struktūrvienība ir iecirknis, dežūrdaļā.

6. Nepieprasītās lietas, vērtspapīri, dokumenti un cits īpašums policijas iestādēm jāglabā 6 mēneši no tā pieņemšanas dienas.

Saskaņā ar Latvijas republikas Civillikuma 946.pantu policijas iestādei nekavējoties jāpārdod tāda atrastā lieta, kas ilgāk glabājot var maitāties vai kļūt nevērtīgāka un ieņemtā nauda jāuzglabā, lai izdotu nozaudētajam.

II. Atrasto lietu, vērtspapīru, dokumentu un cita īpašuma pieņemšanas, uzskaites un saglabāšanas kārtība

7. Par glabātuvē vai policijas iestādes dežūrdaļā pieņemtajiem dokumentiem un lietām jāsastāda protokols 3 eksemplāros (protokola veidlapa instrukcijas 1 .pielikumā). Noformētā protokola pirmais eksemplārs jānodod policijas iestādes grāmatvedībā, trešais eksemplārs —personai (fiziskai vai juridiskai), no kuras saņemti dokumenti vai lietas, bet otrais eksemplārs kopā ar atrastām lietām, dokumentiem, vērtspapīriem un citu īpašumu ir jānodod glabātuves pārzinim vai darbiniekam, kurš ar policijas iestādes priekšnieka pavēli ir nozīmēts par atbildīgo atrasto lietu saglabāšanai. Tiem, savukārt, ir jāpārbauda šīs lietas, jāsalīdzina to raksturīgās pazīmes ar protokolā uzrādītajām un jāparakstās protokola 1. un 2. eksemplāros un atrasto lietu uzskaites žurnālā (žurnāla forma instrukcijas 2.pielikumā) par atrasto lietu pieņemšanu.

8. Pieņemot dārgmetālus , dārgakmeņus un to izstrādājumus, jānoformē protokols 4 eksemplāros. Dokumentā jānorāda katra priekšmeta nosaukums, dārgmetāla un dārgakmeņa krāsa, iespiestie zīmogi un prove, atsevišķas raksturīgās pazīmes (gravējumi, priekšmeta izmēri un forma, monētu nomināls, to izlaišanas gads un valsts, pulksteņa korpusa numurs u.c.).

Dokumenta pirmais eksemplārs jānodod policijas iestādes grāmatvedībā, trešais eksemplārs —Valsts finansu inspekcijā, ceturtais eksemplārs—personai (fiziskai vai juridiskai), no kuras saņemti dārgmetāli, dārgakmeņi un to izstrādājumi. Dokumenta otro eksemplāru pievieno priekšmetiem, kurus iesaiņo papīra paciņā, uz kuras jānorāda dokumenta numurs, datums, priekšmetu skaits. Paciņa jāaizzīmogo ar iestādes zīmogu un jānodod grāmatvedībai uzglabāšanai seifa. Protokols jānoformē tā, lai visi tā eksemplāri ir skaidri salasāmi. īpaša uzmanība jāpievērš salasāmi vai dokumenta eksemplārā, kuru saņem persona (fiziska vai juridiska), kura atrastās lietas nodevusi policijas iestādei.

Visus dārgmetālu, dārgakmeņu un to izstrādājumu uzskaites dokumentus to sastādīšanas secībā jāreģistrē cauršņorētā un apzīmogotā uzskaites žurnālā, norādot visus uzskaites datus un paredzot aili vēlākam ierakstam — kam lieta nodota un uz kāda rīkojuma pamata.

9. Pieņemot naudu un vērtspapīrus (sertifikātus, akcijas) protokolā jāuzrāda to nosaukums, sērija, numurs, skaits, nominālvērtība, kopējā summa, kā arī īpašas pazīmes (uzraksti, atzīmes u.c.), ja tādas ir.

10. Pieņemot kredītiestāžu grāmatiņas, Čekus, akreditīvus protokolā jāuzrāda to īpašnieka vārds, uzvārds, rēķina numurs, dokumenta izdošanas datums un numurs, krājbankas nosaukums, tās adrese un noguldītā naudas summa.

11. Policijas iestādes pieņemtās numurē tās lietas, ja to īpašnieks nav pieteicies 3 dienu laikā, ir jāpārbauda LR Iekšlietu ministrijas Operatīvo uzskaišu un statistikas pārvaldes nozagto un pazaudēto lietu kartotēkā un jānodod glabāšanā saskaņā ar šīs instrukcijas 4. un 7. punkta noteikumiem.

12. Pieņemot dokumentus, kuri satur ziņas par valsts vai dienesta noslēpumu, glabātuves pārzinim vai policijas iestādes dežurantam par to nekavējoties jāziņo policijas iestādes priekšniekam, kurS pieņem lēmumu par rīcību ar šiem dokumentiem.

13. Aizliegts pieņemt glabātuvē un policijas iestādes dežūrdaļās sprāgstvielas un radioaktīvas vielas. Gadījumos, ja Šādas vielas ir nogādātas policijas iestādē, dežurantam nekavējoties par to jāziņo tuvākās Aizsardzības spēku apakšvienības vai Civilās aizsardzības centra atmīnēšanas (spridzināšanas) grupas vacfibai un jāizlemj jautājums par turpmāko rīcību ar šim vielām.

Ja tiek pieņemti Šaujamieroci, munīcija, gāzes pistoles un to patronas, policijas iestādes dežurantam pēc protokola noformēšanas par to jāziņo policijas iestādes priekšniekam un kriminālpolicijas nodaļas darbiniekiem. Šaujamierocis, munīcija, gāzes pistole un tās patronas kopā ar protokola 2.eksemplāru jānodod policijas iestādes darbiniekam, kuram policijas iestādes priekšnieks uzdevis veikt ieroča, munīcijas pārbaudi LR Iekšlietu ministrijas, Aizsardzības spēku, Drošības dienesta un Zemessardzes izšauto ložu un čaulīšu kontrolkolekcijās un meklēto ieroču uzskaitēs un izlemt jautājumu pēc būtības, ievērojot Latvijas Kriminālprocesa kodeksa prasības.

Ja policijas iestādes dežūrdaļā tiek pieņemti narkotiskie līdzekļi, stipri iedarbīgi medikamenti vai vielas, kuru sastāvs nav zināms, tās nododamas kriminālpolicijas nodaļā.

Ja lietas atradējs saskaņā ar Latvijas Republikas Civillikuma 945.panta prasībām par savu atradumu paziņo policijas iestādei, nenododams lietu policijā, tās dežūrdaļas darbiniekiem jānoskaidro atrastās lietas raksturīgās pazīmes un jāizdara attiecīgs ieraksts atrasto lietu uzskaites žurnālā.

14. Glabātuves pārzinim vai par atrasto lietu saglabāšanu atbildīgajam darbiniekam reizi mēnesī jāziņo par atrasto lietu saglabāšanu policijas iestādes priekšniekam. Ja tiek pieņemta liela, naudas summa vai atrastā lieta ir īpaši vērtīga, tad par to policijas iestādes priekšniekam jāziņo nekavējoties.

15. Ja policijas iestādes dežūrdaļā tiek nodoti atrastie dokumenti, pēc kuriem var spriest par to piederību, policijas iestādes dežūrdaļas darbiniekiem trīs dienu laikā ir jāinformē to īpašnieks par iespēju šos dokumentus saņemt. Ja dokumentā tā īpašnieka dati ir nepilnīgi, glabātuves pārzinim vai policijas iestādes darbiniekam, kurš ir atbildīgs par atrasto lietu saglabāšanu, ir jāveic pasākumi īpašnieka noskaidrošanai.

III. Atrasto lietu nodošana īpašniekam

16. Lai saņemtu policijas iestādes glabātuvē vai dežūrdaļā nodotās atrastās lietas, to īpašniekam (fiziskai personai) ar pasi vai citu personību apliecinošu dokumentu jāgriežas policijas iestāde ar rakstisku iesniegumu. Tajā jānorāda nozaudētās lietas pazīmes un citas ziņas, kas liecinātu par nozaudētās lietas piederību pieteicējam.

17. Atrasto lietu glabātuves pārzinim vai policijas iestādes darbiniekam, kurš ir atbildīgs par atrasto lietu saglabāšanu, ar attiecīgu atzīmi un savu parakstu uz iesnieguma jāapliecina pieprasi tās lietas, dokumenta, vērtspapīra vai cita īpašuma esamība atrasto lietu glabātuvē vai policijas iestādes dežūrdaļā, to atbilstība pieteicēja iesniegumā uzrādītajām pazīmēm un jāsaņem policijas iestādes priekšnieka rakstiska piekrišana izsniegt atrastās lietas to īpašniekam.

18. Par atrastās lietas saņemšanu tās īpašnieks parakstās protokola otrajā eksemplārā, kurš kopā ar iesniegumu tiek ievietots lietā, kuras glabāšanas termiņš ir pastāvīgs. Ja policijas iestādei radās izdevumi, kas saistīti ar atrastās lietas saglabāšanu un tās īpašnieka meklēšanu, tie, kā ari atradēja alga tiek piedzīti no lietas īpašnieka Latvijas Republikas Civillikuma 947.panta noteiktajā kārtībā.

19. Iestāžu, organizāciju un uzņēmumu pazaudētās lietas izsniedz šo iestāžu, organizāciju un uzņēmumu pilnvarotiem pārstāvjiem.

Latvijas Republikas iestāžu, organizāciju un uzņēmumu nozaudētos dokumentus policijas iestādes drīkst nosūtīt īpašniekam pa pastu ierakstītā vēstulē.

20. Atrasto lietu neizsniedz, ja rodas pamatotas šaubas par tās piederību personai, kura pieteikusies to saņemt, vai uz to pieteikušās vairākas personas. Šajos gadījumos glabātuves pārzinis vai policijas iestādes darbinieks, kurš ir atbildīgs par atrasto lietu saglabāšanu, izskaidro atteikuma iemeslus un informē pieteikušās personas par viņu tiesībām policijas iestādes atteikumu pārsūdzēt tiesā.

IV. Nepieprasīto atrasto lietu realizācijas kārtība

21. Ja sešu mēnešu laikā no policijas sludinājuma dienas īpašnieks neierodas, tad atrastā lieta vai to pārdodot ieņemtā nauda (Civillikuma 946.pants) pāriet atradēja īpašumā, uzliekot viņam tomēr lietas uzglabāšanas un citus izdevumus.

22. Ja saskaņā ar Civillikuma 949.pantu atrastā manta pāriet valsts vai pašvaldības kā atradēja īpašumā, policijas iestādei ir jānoformē attiecīgs lēmums, par ko piecu dienu laikā jāpaziņo attiecīgai valsts finansu inspekcijai ņemšanai uzskaite, uzliekot ari lietas uzglabāšanas un citus izdevumus.

23. Ja atradējs, nododot lietu (Civillikuma 944.pants) vai paziņojot par atradumu policijai (Civillikuma945.pants), prasījis atradēja algu, tad tā noteicama pēc tiesas ieskata, bet ne augstāka par trešo daļu no atrastās lietas pēc izdevumu atvilkšanas, ja vien nozaudētājs nav atklāti izsolījis augstākā vai nav ar atradēju labprātīgi vienojies.

24. Citu valstu pilsoņu, iestāžu, organizāciju un uzņēmumu doka lietas, vērtspapīrus un citu īpašumu glabātuves pārzinim vai policijai darbiniekam, kurš ir atbildīgs par atrasto lietu saglabāšanu, jānogādā šo valstu vēstniecībās, pārstāvniecības, firmās, kopuzņēmumos, kuru pārstāvis par lietas saņemšanu parakstās protokola otrajā eksemplārā un uzskaites žurnālā.

IeM Tiesiskās nodrošināšanas dienests

Saskaņots
Latvijas Republikas Finansu ministrijas valsts sekretāre VAndrējeva

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!