• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Parlaments: Par darba tirgus atvēršanu Bulgārijas un Rumānijas iedzīvotājiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.11.2011., Nr. 174 https://www.vestnesis.lv/ta/id/238895

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par bargākiem sodiem par seksuālo vardarbību pret bērniem

Vēl šajā numurā

03.11.2011., Nr. 174

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Parlaments: Par darba tirgus atvēršanu Bulgārijas un Rumānijas iedzīvotājiem

25.oktobrī Eiropas Parlamenta deputāti nobalsoja par rezolūciju, kurā aicina ES dalībvalstis līdz 2011.gada beigām atvērt savus darba tirgus Rumānijai un Bulgārijai.

Dalībvalstis, kas atvēra savu darba tirgu pēc 2004. un 2007.gada paplašināšanās, nav ziņojušas par negatīvu ietekmi, tāpēc nav sociālekonomiska pamatojuma saglabāt ierobežojumus iekļūšanai ES darba tirgū Rumānijas un Bulgārijas pilsoņiem, teiks EP deputāta Trajana Ungurenu izstrādātajā rezolūcijā par darba ņēmēju pārvietošanās brīvības Eiropas Savienībā veicināšanu.

Kā debatēs norādīja T.Ungurenu, oficiālā statistika, tai skaitā Eiropas Komisijas apkopotā, liecina, ka darba ņēmēji no Austrumeiropas neradīja citās valstīs bezdarba pieaugumu vai papildu slodzi sociālai un labklājības sistēmai. Tieši pretēji, valstīs, kuras uzņēma darba ņēmējus, varēja novērot ekonomikas izaugsmi un IKP pieaugumu par apmēram 1%.

Deputāti aicina dalībvalstis pārskatīt to noteiktos pārejas posmu noteikumus par piekļuvi darba tirgum un mudina tās ES dalībvalstis, kuras joprojām piemēro ierobežojumus Bulgārijas un Rumānijas pilsoņiem, atcelt tos līdz 2011.gada beigām, nevis līdz 2013.gada beigām, kā to paredz ES pievienošanās līgums. EP deputāti norāda, ka ilgtermiņā šiem ierobežojumiem varētu būt negatīva ietekme uz tādām ES līgumos iekļautām pamatvērtībām un pamattiesībām kā pārvietošanās brīvība, diskriminācijas aizliegums, solidaritāte un līdztiesība.

Deputāti kritizē dažu dalībvalstu priekšlikumus piemērot darba tirgus ierobežojumus atsevišķu Eiropas Savienības valstu pilsoņiem un mudina Eiropas Komisiju izmeklēt, vai šādi ierobežojumi atbilst ES likumiem.

Deputāti pauda bažas par to, ka pašreizējie ES normatīvie akti par darba ņēmēju brīvu pārvietošanos netiek pilnībā iedzīvināti, proti, direktīva 2004/38/EK par Savienības pilsoņu un viņu ģimenes locekļu tiesībām brīvi pārvietoties un uzturēties dalībvalstu teritorijā. Tāpēc Komisijai, ja nepieciešams, būtu jāizmanto tās tiesības piemērot pārkāpuma procedūru pret valstīm, kas direktīvu nav atbilstoši ieviesušas.

Profesionālo kvalifikāciju atzīšanas procedūras ir vēl viens šķērslis darba ņēmēju mobilitātei Eiropas Savienībā, norādīts rezolūcijā, kurā tiek aicināts Komisiju izvērtēt nepieciešamās izmaiņas ES likumos šajā jomā.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!