• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Komisija: Par precīzu sistēmu recepšu zāļu reklamēšanai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.11.2011., Nr. 174 https://www.vestnesis.lv/ta/id/238896

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Eiropas Parlaments: Par darba tirgus atvēršanu Bulgārijas un Rumānijas iedzīvotājiem

Vēl šajā numurā

03.11.2011., Nr. 174

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Komisija: Par precīzu sistēmu recepšu zāļu reklamēšanai

11.oktobrī Eiropas Komisija pieņēma pārskatītos priekšlikumus, kuri nosaka skaidru sistēmu, kā uzņēmumi drīkst sniegt sabiedrībai kvalitatīvu un objektīvu informāciju par recepšu zālēm. Priekšlikumiem būtu jāpaplašina pacientu pilnvaras, jāstimulē racionālāka zāļu lietošana, vienlaikus saglabājot aizliegumu reklamēt zāles, kas pieejamas tikai ar ārsta recepti.

Pacienti arvien biežāk vēlas uzzināt vairāk par lietotajām zālēm un par izvēlēto ārstēšanu. Tajā pašā laikā pacienti arvien vairāk saskaras ar pieaugošu informācijas apjomu no dažādiem avotiem. Bieži ir grūti noteikt, vai informācija par zālēm ir uzticama. Vajadzību pēc lielākas skaidrības diktē arī aizvien biežāka interneta lietošana pēdējos gados. Tīmekļa informācijai par zālēm jābūt precīzai un uzticamai.

Kas jauns šajos grozītajos priekšlikumos?

Komisija grozījusi savus 2008.gada sākotnējos priekšlikumus, īpašu uzmanību pievēršot pacientu tiesībām un interesēm. Priekšlikumos iekļauti Eiropas Parlamenta grozījumi sākotnējos tiesību aktu priekšlikumos par pacientiem sniedzamo informāciju. Būtiskākie aspekti ir šādi:

• atļauts sniegt tikai konkrētu informāciju par zālēm, kuras pieejamas tikai ar ārsta recepti. Minētā informācija ietver, piemēram: informāciju uz etiķetes un lietošanas pamācībās, cenām, lietošanas norādēm;

• informācijas sniegšanai atļauti tikai ierobežoti saziņas kanāli. Piemēram, izmantojot oficiāli reģistrētas vietnes vai drukātu informāciju, ja sabiedrība to īpaši pieprasījusi;

• visai informācijai jāatbilst visaugstākajai kvalitātei. Piemēram, tai jābūt objektīvai, pierādītai, atjauninātai, uzticamai, ar pareiziem faktiem un tā nedrīkst būt maldinoša, informācijai jābūt skaidri saprotamai un tai jāatbilst pacientu vajadzībām un cerībām;

• vispārējs princips nosaka, ka iepriekš neapstiprināta informācija pirms izplatīšanas jāapstiprina kompetentajai iestādei.

Priekšlikumos vēl vairāk stiprinātas pacientu tiesības. Uzņēmumiem ar zāļu tirdzniecības atļaujām pirmo reizi būtu ne tikai tiesības, bet arī pienākums izplatīt konkrētu informāciju, piemēram, zāļu etiķeti vai lietošanas pamācību.

Turklāt ir risināti daži atlikušie trūkumi jaunajos noteikumos par zāļu drošuma uzraudzību, lai vēl vairāk stiprinātu zāļu drošuma uzraudzības sistēmu ES.

Pārskatītos priekšlikumus apspriedīs Eiropas Parlaments un Ministru padome.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!