• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par efektīvāku un drošāku vīzu informācijas sistēmu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.11.2011., Nr. 174 https://www.vestnesis.lv/ta/id/238898

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par elektroenerģijas un gāzes vairumtirdzniecības noteikumiem

Vēl šajā numurā

03.11.2011., Nr. 174

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par efektīvāku un drošāku vīzu informācijas sistēmu

11.oktobrī sāka darboties Vīzu informācijas sistēma (VIS). Tagad vīzas pieteikumi tiks apstrādāti daudz ātrāk, pateicoties biometrisko datu (pirkstu nospiedumu un digitālo sejas attēlu) izmantošanai, kas atvieglos vīzas turētāju identifikāciju un palīdzēs novērst identitātes zādzību. Pateicoties šai jaunajai sistēmai, datu apmaiņu par īstermiņa vīzām starp Šengenas valstīm varēs veikt ātrāk un efektīvāk. VIS arī stiprinās sistēmas integritāti un veicinās uzticību dalībvalstu starpā. Pirmie sistēmai tiks pieslēgti konsulāti Ziemeļāfrikā (Alžīrijā, Ēģiptē, Lībijā, Marokā, Mauritānijā un Tunisijā).

ES iekšlietu komisāre Sesīlja Malmstrēma teica: “Turpmāk uz ārvalstniekiem, kas vēlas apmeklēt ES, tiks attiecināti skaidrāki, precīzāki, pārskatāmāki un taisnīgāki noteikumi par vīzas pieteikumiem. Jaunā sistēma nodrošinās arī efektīvāku un drošāku vīzu izsniegšanu un pārbaudi. Tas ir būtisks solis, lai uzlabotu kopīgo ES vīzu politiku.”

Jauna, tehnoloģiski pilnveidota sistēma

Pašlaik Šengenas zonas 25 valstis ik gadu izsniedz aptuveni 13 miljonus Šengenas vīzu, un paredzams, ka turpmāk šis skaits vēl pieaugs. Tik liels skaits rada grūtības pašreizējai vīzu izsniegšanas, uzraudzības un pārbaudes sistēmai. Ne vienmēr viegli izdodas novērst krāpšanu un ļaunprātīgu rīcību, turklāt pieteikuma iesniegšanas process var būt neērts tiem, kuri likumīgi pieprasa īstermiņa vīzu ceļošanai ES.

Jaunā, tehnoloģiski pilnveidotā Vīzu informācijas sistēma palīdz risināt šīs problēmas, ieviešot digitālos sejas attēlus un pirkstu nospiedumus. VIS ne vien paātrinās vīzas pieteikumu apstrādi, bet arī uzlabos pārbaudes pie ārējām robežām un stiprinās robežu vispārējo drošību.

Pateicoties jaunajai sistēmai, pietiks ar pāris datorā veiktām darbībām, lai pārbaudītu vīzas turētāja īsto identitāti, tādējādi novēršot un apkarojot vīzu krāpniecisku izmantošanu. Savukārt vīzas pieteikuma iesniedzēji pārliecināsies, ka viņu pieteikumi tiek apstrādāti daudz ātrāk.

Vīzu iestādes visās Šengenas valstīs varēs aplūkot VIS datus, piemēram, gadījumos, kad persona, kas jau iepriekš iesniegusi vīzas pieteikumu, lūgs jaunu vīzu. VIS tiks iekļauti visi Šengenas vīzu pieteikumi un visi lēmumi, kādus par tiem pieņēmušas vīzu iestādes. Tas ļaus vīzas pieteikuma iesniedzējiem jaunas vīzas saņemt ātrāk un vienkāršāk, jo iestādes varēs pārbaudīt pieteikuma iesniedzēja līdzšinējo atbilstīgo rīcību un viņa uzticamību.

VIS nesāks darboties uzreiz visos Šengenas valstu konsulātos visā pasaulē. Tā tiks ieviesta pakāpeniski pa reģioniem. Ziemeļāfrikas reģionam drīz sekos Tuvie Austrumi (Izraēla, Jordānija, Libāna un Sīrija) un Līča reģions (Afganistāna, Apvienotie Arābu Emirāti, Bahreina, Irāna, Irāka, Jemena, Katara, Kuveita, Omāna un Saūda Arābija). Visi Šengenas valstu konsulāti visā pasaulē būtu jāpieslēdz VIS divu gadu laikā.

Ātra, taisnīga un droša pieteikumu procedūra

Pirkstu nospiedumu iegūšanas procedūra ir vienkārša, ātra un diskrēta. Pieteikuma iesniedzējam būs tikai jāuzliek pirksti uz digitālā skenera virsmas. Iesniedzot turpmākus pieteikumus piecu gadu laikā, pirkstu nospiedumi nebūs jāiegūst no jauna, bet gan tos nokopēs no iepriekšējā pieteikuma VIS. Pēc pieciem gadiem pirkstu nospiedumu dati tiks dzēsti.

Vīzas turētājam ierodoties pie ārējās robežas, Šengenas valstu robežsargi pārbaudīs viņa identitāti un pārliecināsies par vīzas autentiskumu VIS. Pateicoties iespējai ātri, nekaitīgi un droši veikt biometrisko datu pārbaudi, varēs labāk novērst iespējamas krāpnieciskas darbības ar vīzām (piemēram, mēģinājumu izmantot citas personas vīzu). Vienlaikus procedūra kļūs ātrāka bona fide jeb labticīgiem pieteikuma iesniedzējiem, kādi ir ceļotāju pārliecinošs vairākums.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!