• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ar SVF un EK analizējot Latvijas 2012.gada ekonomiskās prognozes un fiskālās konsolidācijas iespējas. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.11.2011., Nr. 175 https://www.vestnesis.lv/ta/id/238981

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Kultūras ministre: Par budžeta dotācijām kultūras nozarei

Vēl šajā numurā

04.11.2011., Nr. 175

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ar SVF un EK analizējot Latvijas 2012.gada ekonomiskās prognozes un fiskālās konsolidācijas iespējas

Vakar, 3.novembrī, Ministru prezidents Valdis Dombrovskis un valdības un Saeimas pārstāvji tikās ar Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) misijas Latvijā vadītāju Marku Grifitu un Eiropas Komisijas (EK) misijas Latvijā vadītāju Gabrielu Gudiči, tostarp EK misijas vadītājs (attēlā pa kreisi) tikās ar Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētāju Vjačeslavu Dombrovski.

Ar vakardienas tikšanos aizsākās sarunas ar starptautiskajiem aizdevējiem par 2012.gada valsts budžetu un fiskālās konsolidācijas apmēru. Kā ziņots iepriekš, Latvija plāno noslēgt starptautiskā aizdevuma programmu šā gada 22.decembrī. Starptautisko aizdevēju misija Latvijā uzturēsies līdz pirmdienai, 7.novembrim, kad notiks noslēguma tikšanās ar Ministru prezidentu.

Vakar ar starptautiskajiem aizdevējiem tika panāktas pirmās vienošanās par 2012.gada valsts budžetu, un principā ir panākta gala vienošanās par nākamā gada makroscenāriju, kas paredz ekonomikas izaugsmi 2,5% apmērā, 2,4% inflāciju un budžetu ar deficītu ne lielāku par 2,5% no iekšzemes kopprodukta.

Tāpat sāktas arī pārrunas par budžeta konsolidācijas virzieniem, tomēr tā bijusi tikai pirmā tikšanās un sarunas vēl turpināsies.

Savukārt jau šodien, 4.novembrī, pulksten 14 notiks ārkārtas slēgtā Ministru kabineta sēde, kurā valdība kopā ar sociālajiem partneriem turpinās darbu ar 2012.gada valsts budžeta likumprojektu un saistītajiem jautājumiem.

Sēdes darba kārtībā iekļauti jautājumi par papildu budžeta līdzekļu pieprasījumiem, priekšlikumiem Sociālās drošības tīkla stratēģijas pasākumiem 2012.gadā, kā arī par valsts budžeta konsolidācijas pasākumiem 2012.–2014.gadā.

1.novembrī notikušajā pirmajā jaunās valdības darba sēdē valdība sāka darbu pie 2012.gada valsts budžeta, nosakot nākamgad gaidāmo ekonomikas izaugsmes tempu 2,5% apmērā ko IKP, lai tādējādi papildus nodrošinātos pret iespējamiem ekonomikas satricinājumiem, precizējot inflācijas prognozes 2012.gadam 2,4% apmērā jeb par 2% mazāk nekā šogad, kā arī nosakot valsts pamatbudžeta bāzes izdevumus 2012.gadam 3,2 miljardu latu apmērā un sociālā budžeta izdevumus 1,4 miljardu latu apmērā. Uz šā pamata tiks veikta izdevumu konsolidācija, par kuras apjomu valdība turpina sarunas ar starptautisko aizdevēju misiju.

Jau vēstīts, ka starptautisko aizdēvēju tehniskās misijas pārstāvji, kas Latvijā viesojās oktobrī, pauda gandarījumu par fiskālās konsolidācijas rezultātā sasniegtajiem ekonomikas rādītājiem.

No kopējiem 7,5 miljardiem eiro, kas Latvijai bija pieejami starptautisko aizdevumu programmas ietvaros, Latvija ir aizņēmusies 4,36 miljardus eiro jeb nedaudz vairāk kā pusi, un vēl aizņemties nav plānots. Šā gada jūnijā Latvija veiksmīgi atgriezās starptautiskajos finanšu tirgos, veicot obligāciju emisiju 500 miljonu dolāru apmērā un pierādot savas spējas patstāvīgi finansēt savas budžeta vajadzības.

“LV” informācija

Foto: Toms Norde, Valsts kanceleja

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!