• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Kultūras ministre: Par budžeta dotācijām kultūras nozarei. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.11.2011., Nr. 175 https://www.vestnesis.lv/ta/id/238991

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Piedaloties pirmajā atjaunotās Vēsturnieku komisijas sēdē

Vēl šajā numurā

04.11.2011., Nr. 175

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Kultūras ministre: Par budžeta dotācijām kultūras nozarei

Kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende 2.novembrī tikās ar kultūras nozares pārstāvjiem, lai informētu par savu pozīciju 2012.gada valsts budžeta veidošanas procesā.

Tiekoties ar Latvijas Kultūras darbinieku arodbiedrību federāciju, Latvijas Radošo savienību padomes vadību un biedrības “Laiks kultūrai” dalībniekiem, Ž.Jaunzeme-Grende atzina: “Kultūras nozare ir bijusi pacietīga un apzinīgi savilkusi jostu visus krīzes gadus, taču pašlaik esam citā situācijā – valsts ekonomiskie rādītāji uzlabojas un kultūras nozarei samazinājums nav pieļaujams ne par santīmu.

Ministre uzskata: lai arī cik konservatīvas būtu nākamā gada tautsaimniecības attīstības prognozes, nenoliedzams ir kultūras nozares pienesums valsts ekonomikai. “Objektīvi pētījumi pierāda, ka katrs kultūrā investēts lats ļauj nopelnīt papildus pusotru latu. Nozare ar tās tiešo un pastarpināto pienesumu nodrošina 150% peļņu, taču tā būs zaudēta, ja kultūras procesam netiks nodrošināts valsts finansējums vismaz līdzšinējā apjomā. Pašlaik ir sasniegts kritiski zemākais līmenis budžeta dotācijām un jebkādas izmaiņas tajā būs apdraudējums nācijai, tās pastāvēšanai un vērtībām,” uzsver Ž.Jaunzeme-Grende.

Ministre norāda, ka jau šobrīd ar lielu atbildību ir jāstrādā pie trīs lieliem, Latvijai nozīmīgiem notikumiem – 2013.gadā būs XXV Vispārējie latviešu dziesmu un deju svētki, 2014.gadā Rīga būs Eiropas kultūras galvaspilsēta, bet 2015.gadā Latvija pirmo reizi kļūs par Eiropas Savienības prezidējošo valsti. Ž.Jaunzeme-Grende uzskata: “Nepārtraukts kultūras process ir šo pasākumu veiksmes stūrakmens, savukārt no to izdošanās atkarīgs ilgtermiņa pienesums Latvijas ekonomikā un labklājībā.” Kultūras ministre savu nostāju valsts budžeta veidošanas procesā 3.novembrī izklāstīja arī Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim. “Kultūras iestāžu vadītāji un nevaldības sektors paļaujas uz valdības vadītāja iepriekš pausto izpratni par situāciju nozarē un neformālo apsolījumu 2012.gada budžetā kultūras jomas budžetu nepakļaut jauniem konsolidācijas pārbaudījumiem. Ja šāds solījums no politiķiem ir bijis, tad mans uzdevums ir panākt, ka tas tiek turēts un izpildīts,” uzsver ministre.

Elīna Bīviņa, ministres padomniece

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!