• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Tiekoties ar Latvijas universitāšu rektoriem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.11.2011., Nr. 175 https://www.vestnesis.lv/ta/id/238993

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

04.11.2011., Nr. 175

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Tiekoties ar Latvijas universitāšu rektoriem

Latvijas Valsts prezidents Andris Bērziņš kopā ar Latvijas universitāšu vadību Foto: V.P.K.

3.novembrī Valsts prezidents Andris Bērziņš pēc Latvijas universitāšu asociācijas ierosinājuma tikās ar Latvijas universitāšu vadītājiem, lai pārrunātu universitātēm aktuālos jautājumus Latvijas izglītības sistēmā.

Universitāšu rektori aicināja Valsts prezidentu īpašu uzmanību pievērst likumprojektiem, kas saistīti ar augstskolu likumā ietverto normu iedzīvināšanu saistībā ar mantas atsavināšanas jautājumiem privātpersonām. A.Bērziņš izteica gatavību šim jautājumam pievērst uzmanību arī nākamās sarunas laikā ar Ministru prezidentu un aktualizēt Valsts prezidenta Saeimā iepriekš iesniegto iniciatīvu.

Kā būtisks jautājums tika minēta arī universitāšu vēlme studentu mācību procesā vairāk lietot angļu valodu, lai veidotu starptautisku mācību programmu, kas piesaistītu ārvalstu studentus. Valsts prezidents atbalstīja Latvijas augstskolu rektoru lūgumu noteikt saistošu likumu regulējumu, lai tiesiski sakārtotu minēto jautājumu.

Universitāšu rektori uzsvēra, ka doktorantūras programmas būtu jākoncentrē universitātēs, jo tajās ir augsts zinātniskais potenciāls un pasniedzēju koncentrācija.

Tikšanās laikā tika aktualizēts arī jautājums par augstskolu finansēšanas modeli nākotnē, jo šobrīd tajā varētu tikt konsolidēti 1,5 miljoni latu, taču jau iepriekš finansējums kopumā ir ticis samazināts līdz pat 40%. Šobrīd izskan doma, ka šis samazinājums varētu attiekties uz budžeta vietām. Pēc universitāšu rektoru domām, sliktākais scenārijs veidotos, ja budžeta vietu skaitu samazinātu visām augstskolām vienādi, taču būtu jāņem vērā kvalitātes rādītāji, ko šobrīd jau izvērtē starptautiskie eksperti. Rektori uzsvēra, ka būtu jāsagaida rezultāti no starptautiskajiem ekspertiem, lai saprastu, kurām augstskolām samazināt budžeta vietas, ja nav sasniegti nepieciešamie rezultāti.

Valsts prezidents atzina, ka finansēt noteiktas jomas ir līdzeklis, kā panākt valsts virzību. Studentiem un universitātēm kopā ar Izglītības un zinātnes ministriju ir jāpanāk labākā risinājuma atrašana. Rektori aicināja veidot likumu augstākajai izglītībai un zinātnei kā vienotu kopīgu projektu, lai zinātni integrētu augstākās izglītības sistēmā, kas ļautu panākt labākus rezultātus.

Valsts prezidents A.Bērziņš klātesošos aicināja konceptuāli vienoties par to, kādi ieguvumi ir iespējami un kādi ir pamati, lai to panāktu.

Valsts prezidents arī izteica apņēmību piedalīties sarunās, kurās rektori tiktos ar Izglītības un zinātnes ministrijas un Saeimas atbildīgās komisijas pārstāvjiem, lai pārrunātu apspriesto jautājumu redzējumu šajās institūcijās. Tikšanās reizē ar Valsts prezidentu piedalījās Rīgas Tehniskās universitātes rektors Leonīds Ribickis, Latvijas Universitātes rektors Mārcis Auziņš, Daugavpils Universitātes rektors Arvīds Barševskis, Latvijas Lauksaimniecība universitātes rektors Juris Skujāns, Rīgas Stradiņa universitātes rektors Jānis Gardovskis, Liepājas Universitātes rektors Jānis Rimšāns un Latvijas universitāšu asociācijas sekretārs Artūrs Zeps.

Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!