• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts sekretāru sanāksmē: 2011.gada 3.novembrī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.11.2011., Nr. 176 https://www.vestnesis.lv/ta/id/239073

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Pašvaldību savienība: Par 2012.gada valsts budžeta konsolidāciju

Vēl šajā numurā

08.11.2011., Nr. 176

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts sekretāru sanāksmē: 2011.gada 3.novembrī

AM: Par nekustamo īpašumu saglabāšanu valsts īpašumāun nodošanu Aizsardzības ministrijas valdījumā

3.novembrī Ministru kabineta (MK) valsts sekretāru sanāksmē izsludināts Aizsardzības ministrijas sagatavotais rīkojuma projekts "Par nekustamo īpašumu saglabāšanu valsts īpašumā un nodošanu Aizsardzības ministrijas valdījumā".

Rīkojums nepieciešams, lai nekustamos īpašumus Parādes ielā 38, Rīgā, saglabātu valsts īpašumā un nodotu Aizsardzības ministrijas valdījumā. Nekustamais īpašums sastāv no zemes vienības, uz kuras atrodas divas valstij piederošas un Aizsardzības ministrijas valdījumā nodotas būves. Tā kā nekustamais īpašums Parādes ielā 38, Rīgā, ir nepieciešams valsts aizsardzības funkciju veikšanai, Aizsardzības ministrija rosina Ministru kabinetu lemt par iespēju apvienot ēku un zemes īpašumu vienotā īpašumā, kā to paredz Civillikuma 968.pants.

 

Aizsardzības ministrijas Militāri publisko attiecību departaments

 

IeM: Par administratīvā pārkāpuma protokolaelektronisku veidlapu izmantošanu

3.novembrī valsts sekretāru sanāksmē izsludināts Ministru kabineta (MK) noteikumu grozījumu projekts, kas paredz izmaiņas administratīvā pārkāpuma protokola veidlapu un naudas soda kvīts veidlapu izgatavošanas un izmantošanas kārtībā.

Grozījumi Ministru kabineta 2005.gada 28.jūnija noteikumos Nr.484 "Administratīvā pārkāpuma protokola veidlapu un naudas soda kvīts veidlapu izgatavošanas un izmantošanas kārtība" paredz, ka paralēli tipogrāfiski iespiesto administratīvā pārkāpuma protokola veidlapu izgatavošanas un izmantošanas kārtībai iespējama arī elektroniski izveidotu administratīvo pārkāpumu protokola veidlapu izmantošana.

Šim nolūkam izstrādāta speciāla datorprogramma MobApp administratīvo pārkāpumu protokolu sastādīšanai tiešsaistes režīmā un informācijas par administratīviem pārkāpumiem ievadei Iekšlietu ministrijas Informācijas centra Integrētajā informācijas sistēmā (IeM IC IIS). Citām iestādēm, kam ir tiesības sastādīt administratīvo pārkāpumu protokolus, būs iespēja šim mērķim pielāgot jau esošu vai izstrādāt jaunu programmatūru, saskaņojot to ar IeM IC.

Šādu veidlapu izmantošanai būs vairāki ieguvumi tieši valsts pārvaldes iestādēm, piemēram, ievērojami tiks atslogoti darbinieki, kas veic administratīvo pārkāpumu protokolu datu ievadi IeM IC IIS, jo viņiem nevajadzēs atkārtoti ievadīt administratīvā pārkāpuma protokolā fiksētos datus.

 

IeM: Par Maķedonijas nelikumīgo imigrantuatpakaļuzņemšanu

3.novembrī valsts sekretāru sanāksmē izsludināts Ministru kabineta noteikumu projekts, kurš nosaka Latvijas un Maķedonijas kompetento iestāžu sadarbību, lai varētu efektīvi veikt to personu atpakaļuzņemšanu, kuras Latvijā uzturas nelikumīgi.

Pašreiz Latvijas sadarbību ar Maķedoniju atpakaļuzņemšanas jomā nosaka nolīgums starp Eiropas Kopienu un bijušo Dienvidslāvijas Maķedonijas Republiku, kurš paredz noslēgt starp abām valstīm divpusēju īstenošanas protokolu.

Gan Latvija, gan Maķedonija ir savstarpēji ieinteresētas šāda īstenošanas protokola noslēgšanā, jo tajā ir atrunāti atpakaļuzņemšanas praktiskie aspekti, noteiktas abu valstu kompetentās iestādes un to kontaktinformācija, lai efektīvi tiktu veiktas visas atpakaļuzņemšanas procedūras, piemēram, atpakaļuzņemšanas pieprasījumu un tranzīta pieprasījumu nosūtīšanas kārtība un termiņi, robežšķērsošanas vietas, pārvietošanas nosacījumi eskorta pavadībā un personas intervēšanas kārtība.

Līdzīgi protokoli jau ir noslēgti ar Krievijas Federāciju un Moldovas Republiku.

 

IeM: Par Latvijas un Kosovas valdību līgumusadarbībai drošības jomā

3.novembrī valsts sekretāru sanāksmē izsludināts likumprojekts par Latvijas un Kosovas valdības līgumu sadarbībai drošības jomā – cīņā pret terorismu, organizēto noziedzību un nelegālu narkotisko vielu, psihotropo vielu un prekursoru apriti, kā arī citiem noziedzīgiem nodarījumiem.

Pašreiz starp Latviju un Kosovu nav līgumtiesisku attiecību sadarbībai noziedzības apkarošanā. Izsludinātā likumprojekta ietvaros apstiprināmais līgums paredz Latvijas un Kosovas sadarbību un savstarpējo palīdzību noziedzības apkarošanā, kā arī pasākumus noziedzības novēršanā.

Līgums arī paredz kārtību, kādā Latvija un Kosova apmainīsies ar informāciju par personām, kuras piedalās noziedzīgu nodarījumu izdarīšanā, izdarīšanas metodēm un izmantotajām ierīcēm.

Nelegālo narkotisko vielu aprites jomā līgums paredz informācijas apmaiņu par iesaistītajām personām, nelegālo narkotisko vielu slēpšanas vietām un izmantotajām metodēm.

Līdzīgi līgumi jau ir parakstīti ar 26 valstīm (Azerbaidžānu, Baltkrieviju, Lietuvu, Igauniju, Maltu, Kipru, Krieviju, Ungāriju u.c.), bet izstrādāti ir vēl 11 līguma projekti (Grieķija, Kolumbija, Ekvadora, Polija, Portugāle, Rumānija, Tadžikistāna, Turkmenistāna u.c.).

 

Iekšlietu ministrijas Administratīvais departaments

 

SM: Par grozījumiemPasta likumā

Satiksmes ministrija izstrādājusi grozījumus Pasta likumā, lai uzlabotu kvalitatīvu un ērtu pasta pakalpoju pieejamību visā Latvijas teritorijā.

Rosinātie grozījumi izstrādāti, lai novērstu Pasta politikas pamatnostādnēs 2011.–2017.gadam identificētās problēmas, piemēram, klientu neapmierinātību ar sūtījumu piegādes pakalpojumiem, normatīvo aktu prasību atšķirīgu interpretāciju, un veicinātu universālā pakalpojuma pieejamību.

Līdz 2012.gada 31.decembrim vienīgajam pasta komersantam VAS "Latvijas Pasts" ir noteikts pienākums sniegt universālo pasta pakalpojumu visā Latvijas teritorijā. Savukārt, sākot no 2013.gada, pilnībā jāliberalizē pasta pakalpojumu tirgus.

Grozījumi paredz precizēt pasta pakalpojumu sniegšanas nosacījumus un pakalpojumu uzraugošo institūciju funkcijas un uzdevumus. Rezultātā tiks nodrošināts pārskatāmāks regulējums visiem pasta pakalpojumu tirgus dalībniekiem liberalizētā pasta tirgus apstākļos.

Grozījumus Pasta likumā 3.novembrī izsludināja valsts sekretāru sanāksmē. Par tiem vēl lems valdība un Saeima.

 

SM: Par iespēju nodrošināt ieceļotājiem Latvijā un izceļotājiemno Latvijas saņemt īsziņu par operatīvo dienestu telefona numuriem

Mobilo sakaru operatori atzīst, ka iebraucējiem Latvijā un izbraucējiem no tās lietderīgi ir nosūtīt bezmaksas īsziņu tikai par neatliekamās palīdzības telefona numuru 112.

Turklāt tas tiek darīts jau tagad, konstatēts Satiksmes ministrijas (SM) izstrādātajā informatīvajā ziņojumā "Par iespēju nodrošināt ieceļotājiem Latvijā un izceļotājiem no Latvijas pēc robežas šķērsošanas saņemt īsziņu par attiecīgo valstu operatīvo dienestu telefona numuriem", kas 3.novembrī tika izsludināts valsts sekretāru sanāksmē.

Arī Iekšlietu ministrijas, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta, SIA "Latvijas Mobilais telefons", SIA "Tele2" un SIA "Bite Latvija" un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta pārstāvji piekrituši viedoklim, ka pārējo operatīvo dienestu telefona numuru iekļaušana īsziņā paralēli vienotā neatliekamās palīdzības telefona numuram 112 nav nepieciešama.

Šobrīd Latvijas mobilo sakaru lietotājiem informāciju īsziņas veidā par iespēju bez maksas zvanīt uz neatliekamās palīdzības telefona numuru 112 nosūta Latvijas operatori, savukārt citu Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu lietotājiem, kas ierodas Latvijā, šādu informāciju nosūta viņu operators.

Tā kā Latvijas mobilo sakaru operatori nenodrošina izceļotājiem no Latvijas pēc trešo valstu robežas šķērsošanas īsziņas saņemšanu par šo valstu operatīvo dienestu telefona numuriem, kā arī trešo valstu mobilo sakaru operatori nenodrošina ieceļotājiem Latvijā šādas īsziņas saņemšanu, mobilo sakaru operatori ir apņēmušies noskaidrot Latvijas un trešo valstu mobilo sakaru operatoru iespējas viesabonēšanas līgumu ietvaros to paredzēt. Operatori iesniegs SM identificēto problēmu aprakstu un nākotnes redzējumu to risināšanai, iezīmējot turpmāko rīcību.

Informatīvais ziņojums izstrādāts, pamatojoties uz Krīžu komunikācijas pasākumu plāna 2011.–2013.gadam kontekstā valdības doto uzdevumu – izskatīt iespēju nodrošināt ieceļotājiem Latvijā un izceļotājiem no Latvijas pēc robežas šķērsošanas saņemt īsziņu par attiecīgo valstu operatīvo dienestu telefona numuriem (110, 112, 113 u.c.).

Minētais Krīžu komunikācijas pasākumu plāns izvirza arī uzdevumu izzināt mobilo sakaru operatoru tehniskās iespējas, izmaksas un juridiskos aspektus iedzīvotāju brīdināšanai ar īsziņu starpniecību krīzes situācijā. Taču SM sagatavotajā informatīvajā ziņojumā "Par mobilo sakaru operatoru tehniskajām iespējām, izmaksām un juridiskajiem aspektiem iedzīvotāju brīdināšanai ar īsziņu starpniecību krīzes situācijā", kas arī 3.novembrī tika izsludināts valsts sekretāru sanāksmē, atzīts, ka šobrīd publiskā mobilo elektronisko sakaru tīkla iekārtas (centrāles, bāzes stacijas) nenodrošina operatorus ar informāciju, ko būtu iespējams izmantot konkrētas iedzīvotāju vai klientu grupas apzināšanai un savlaicīgai informēšanai noteiktā reģionā, kurā notikusi krīzes situācija, t.i., nenodrošina datus par konkrēto klientu skaitu un to tālruņa numuriem, kuri atrodas konkrētas bāzes stacijas pārklājuma vietā. Lai tas būtu iespējams, nepieciešama jauna publiskā mobilā elektronisko sakaru tīkla iekārtu (centrāļu, bāzes staciju) programmnodrošinājuma izstrāde.

Mobilo sakaru operatori plāno sazināties ar mobilo elektronisko sakaru tīkla iekārtu ražotājiem, lai noskaidrotu iekārtu tehnisko papildinājumu vai jaunu programmnodrošinājumu izstrādes iespējas un paredzamās izmaksas. SM ir panākusi vienošanos ar operatoriem, ka tie veiks plānoto veicamo darbību detalizētu izpēti, lai nodrošinātu operatīvu nepieciešamās informācijas iegūšanu, kā arī iesniegs SM identificēto problēmu aprakstu un nākotnes redzējumu to risināšanai.

SM kopā ar Iekšlietu ministriju veiks mobilo sakaru operatoru iesniegtās informācijas apkopošanu un iesniegšanu valdībā līdz 2012.gada 31.maijam.

 

Satiksmes ministrijas Komunikācijas nodaļa

 

ZM: Par fitosanitāro pasākumu piemērošanas kārtībukoksnes iepakojamajam materiālam

Zemkopības ministrija (ZM) izstrādājusi Ministru kabineta (MK) noteikumu projektu "Noteikumi par fitosanitāriem pasākumiem un to piemērošanas kārtību koksnes iepakojamajam materiālam", ko 3.novembrī izsludināja valsts sekretāru sanāksmē. Noteikumi nosaka fitosanitāros pasākumus un to piemērošanas kārtību koksnes iepakojamā materiāla aizsardzībai, kas paredzēti kravu transportēšanai starptautiskajā tirdzniecībā. Šo noteikumu piemērošanas valsts uzraudzību un kontroli veiks Valsts augu aizsardzības dienests.

Noteikumu projekta mērķis ir, nosakot fitosanitāros pasākumus, nodrošināt starptautiskās tirdzniecības apritē esošā koksnes iepakojamā materiāla atbilstību starptautiskajām prasībām un importētājvalstu fitosanitārajām prasībām.

Noteikumu projekts nosaka fitosanitāro pasākumu veikšanas un koksnes iepakojamā materiāla marķēšanas kārtību un kārtību, kādā veicama un anulējama reģistrācija koksnes iepakojamā materiāla marķētāju reģistrā, kā arī kārtību, kādā tiek veikta uzņēmumu sertifikācija, lai tie varētu veikt ražotāju, kuri veic fitosanitāros pasākumus koksnes iepakojamam materiālam, sertifikāciju. Noteikumi paredz arī fitosanitāro pasākumu veikšanas, koksnes iepakojamā materiāla marķēšanas un sertificēšanas uzraudzības kārtību.

Koksnes iepakojamais materiāls (paletes, kastes, spoles, stiprinājumi utt.) plaši tiek izmantots dažādu preču pārvadāšanā starptautiskajā tirdzniecībā. Koksnes iepakojamā materiāla izgatavošanā tiek izmantoti arī zemas kvalitātes kokmateriāli, un tas var veicināt dažādu bīstamu kaitīgo organismu izplatīšanos no vienas valsts uz otru. Noteikumu projekts izstrādāts, lai samazinātu risku ar koksnes iepakojamo materiālu ievest un izplatīt bīstamus kaitīgos organismus.

Noteikumu projekts stāsies spēkā pēc tā apstiprināšanas valdībā un publicēšanas laikrakstā "Latvijas Vēstnesis". Jaunie noteikumi aizstās šobrīd spēkā esošo ZM 2004.gada 1.aprīļa instrukciju Nr.3 "Fitosanitāro pasākumu veikšana koksnes iepakojamam materiālam".

 

Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!