• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ekonomikas ministrs: Par iekšzemes kopprodukta pieaugumu 3.ceturksnī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.11.2011., Nr. 178 https://www.vestnesis.lv/ta/id/239256

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Ziemassvētku un Jaungada uzrunām tautai

Vēl šajā numurā

10.11.2011., Nr. 178

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ekonomikas ministrs: Par iekšzemes kopprodukta pieaugumu 3.ceturksnī

"Latvijas ekonomika jau vairākus ceturkšņus uzrāda ļoti labu sniegumu, bet vienlaikus ar saprātīgu skatījumu jāplāno nākotne, ņemot vērā prognozes par iespējamo otro recesijas vilni Eiropā. Lai arī ir pamats prognozēm par atkārtotas lejupslīdes iespējamību, pie labvēlīgiem ārējiem apstākļiem Latvijas ekonomikai ir labas perspektīvas augt straujāk par 2012.gada budžeta veidošanā plānotajiem 2,5%," uzskata ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts.

Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes ātro novērtējumu, iekšzemes kopprodukts (IKP) šā gada 3.ceturksnī par 5,7% pārsniedza iepriekšējā gada atbilstošā ceturkšņa līmeni. Ceturkšņa laikā IKP palielinājās par 1,3% (pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem), bet, salīdzinot ar krīzes zemāko punktu 2009.gada 3.ceturksnī, – par gandrīz 9%. Kopumā šā gada trīs ceturkšņos IKP par 5% pārsniedza 2010.gada pirmo trīs ceturkšņu līmeni.

Lai arī pēdējos mēnešos ir pieaugusi nenoteiktība ārējos tirgos, Latvijas preču eksports turpina augt. Kopumā 2011.gada deviņos mēnešos preču eksports par 31,4% pārsniedza iepriekšējā gada atbilstošā perioda līmeni. Latvijas preču eksports faktiskajās cenās septembrī par gandrīz 30% pārsniedza pirmskrīzes augstāko līmeni 2008.gada septembrī.

Saglabājoties pozitīvām tendencēm eksportā, turpina augt arī apstrādes rūpniecības ražošanas apjoms. Kopumā 2011.gada deviņos mēnešos nozarē ražošanas apjoms par 12,7% pārsniedza iepriekšējā gada atbilstošā perioda līmeni. Šā gada laikā ražošanas apjoms turpināja strauji palielināties visās apstrādes rūpniecības nozarēs, kā arī vieglajā rūpniecībā. Kopumā apstrādes rūpniecības nozare nodrošina caurmērā 1/3 no kopējās ekonomikas izaugsmes.

Ekonomikas ministrija prognozē, ka 2011.gadā kopumā IKP varētu pārsniegt 2010.gada līmeni vismaz par 5 procentiem.

 

Ekonomikas ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!