• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par kredītiestāžu peļņas nodokli. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.08.1994., Nr. 96 https://www.vestnesis.lv/ta/id/239284

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Labklājības ministrijas rīkojums Nr.114

Par pensiju izmaksu strādājošiem pensionāriem

Vēl šajā numurā

18.08.1994., Nr. 96

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Valsts ieņēmumu dienests

Numurs: 3

Pieņemts: 09.08.1994.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Finansu ministrijas Valsts ieņēmumu dienesta skaidrojums Nr.3-n

1994.gada 9.augustā

Par kredītiestāžu peļņas nodokli

Sakarā ar 1994. gada 2. jūnija likuma "Grozījumi likumā "Par peļņas nodokli" stāšanos spēkā Latvijas Republikas Finansu ministrija un Valsts ieņēmumu dienests paskaidro.

Tā kā minētā likuma normas ar 1994. gada 1.jūliju atļāva kredītiestādēm ieslēgt izdevumos uzkrājamās summas nedrošiem parādiem, tad kredītiestādēm jānorobežo 1994.gada pirmā pusgada peļņa (zaudējumi) no tālāko periodu peļņas, jo likuma pārejas noteikumos nav noteikts, ka uzkrājumus var veidot uz iepriekšējo periodu ieņēmumu (peļņas) rēķina.

Rezervējamās summas ieslēdz peļņas/ zaudējumu aprēķinā par periodu sākot ar 1994. gada 1. jūliju.

Saskaņā ar Latvijas Bankas valdes 1993. gada 24. decembra lēmumu Nr. 76/1 "Par uzkrājumu veidošanu kredītiestādēs" kredītiem saskaņā ar to novērtējumu ne retāk kā reizi ceturksnī izveidojami speciālie uzkrājumi:

1) uzraugāmiem kredītiem 20%

2) zemstandarta kredītiem 50%

3) šaubīgiem un zaudētiem kredītiem 100%

apmērā no to lieluma un ienākumos ieskaitīto, bet vēl nesaņemto ienākumu (procentu) summas par izsniegto kredītu. Izveidotie speciālie uzkrājumi tiek uzskaitīti atsevišķi katram kredītam. Ja kāds kredīts, kuram iepriekš radīti speciālie uzkrājumi, vēlāk tiek atmaksāts, tad radītā speciālo uzkrājumu summa tiek atgriezta peļņas/zaudējumu aprēķina konta "Citi parastie ienākumi" kredītā. Ja kredīts pēc tam, kad tas norakstīts, tomēr daļēji vai pilnīgi tiktu atmaksāts, tad šī summa ieskaitāma peļņas/zaudējumu aprēķina kontā "Ārkārtas ieņēmumi". Kredītiestādes uzkrājumos, nosakot apliekamo peļņu, ieslēdz tikai summas par kredītiem, kas iekļauti nedrošo parādu kategorijās sākot ar 1994. gada 1. jūliju.

Ārpusbilances saistībām radītie uzkrājumi netiek ņemti vērā pie peļņas nodokļa aprēķina.

Ņemot vērā to, ka 1. pusgadā izveidotās uzkrājumu summas nedrošiem parādiem, nosakot apliekamo peļņu, netika attiecinātas uz izdevumiem, tad atgrieztais kredīts tam radītās uzkrājumu summas ietvaros tiek izslēgts no 2. pusgada apliekamās peļņas.

Sakarā ar augšminēto, kredītiestādēm jānomaksā peļņas nodoklis par 1994. gada pirmā pusgada faktisko peļņu saskaņā ar likuma "Par peļņas nodokli" normām, kas bija spēkā līdz 1994. gada 1. jūlijam.

Ja saskaņā ar kredītiestādes prognozi nedrošo parādu rezerves izveidošanai tiks izlietota ievērojama daļa vai visa 3. ceturkšņa peļņa, tad peļņas nodokļa avansa maksājumi par šo ceturksni ir attiecīgi samazināmi vai nav aprēķināmi. Ņemot vērā kredītiestāžu 3. ceturkšņa faktisko peļņu, analoģiski jārīkojas arī 4. ceturksnī.

Finansu ministrijas Valsts sekretāre V.Andrējeva

Valsts ieņēmumu dienesta priekšnieks J.Pupčenoks

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!