• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Godinot Latvijas brīvības cīnītājus un aizstāvjus. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.11.2011., Nr. 179 https://www.vestnesis.lv/ta/id/239362

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Kultūras ministre: Par finansējumu kultūras nozarei 2012.gadā

Vēl šajā numurā

11.11.2011., Nr. 179

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Godinot Latvijas brīvības cīnītājus un aizstāvjus

Foto: Boriss Koļesņikovs

1919.gada 11.novembrī Rīgā pēc Latvijas armijas uzvaras pār Rietumu brīvprātīgo armiju jeb tā saukto Bermonta karaspēku izšķīrās 1918.gada 18.novembrī dibinātās Latvijas Republikas liktenis. Pēc šīs kaujas kļuva skaidrs, ka Latvija ir nosargājusi savu neatkarību. Par godu Latvijas brīvības cīnītājiem šo dienu – 11.novembri – atzīmē kā Lāčplēša dienu.

Lai gan 1918.gadā tika pasludināta Latvijas neatkarība, valstī joprojām atradās vācu un krievu karaspēks.

Uzbrukumu bermontiešiem Latvijas valsts armija sāka 9.novembrī, un, lai gan cīņas bija grūtas, jau 11.novembrī Bermonta karaspēks tika padzīts no Rīgas.

Lāčplēša dienā Latvijā ir tradīcija ēku logos ielikt svecītes, tā godinot kritušo brīvības cīnītāju piemiņu. Rīgā cilvēki svecītes aizdedz Daugavmalā pie Rīgas pils mūra. Par tradīciju kļuvis arī daudzviet Latvijā šajā dienā rīkot lāpu gājienus.

 

Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa:

11.novembrī, Lāčplēša dienā, mēs godinām savas tautas varoņusdrosmīgos latviešu kareivjus, kuri ticēja Latvijas valstij tik cieši, ka skaitlisks pārspēks izrādījās bezspēcīgs dzīvas idejas priekšā. Tā bija īpaša paaudze, kurai pirmo reizi bija iespēja ar savām rokām, sirdsdegsmi, ticību un mīlestību izcīnīt un nosargāt brīvību savai zemei. Mēs šodien godinām arī visus tos Latvijas dēlus un meitas, kas krituši dažādās kaujās līdz pat mūsdienām. Viņi ir pildījuši savu misiju ar skaidru domu par brīvu un neatkarīgu Latviju.

Ik lappuse Latvijas vēsturē atgādina, ka mūsu brīvības cena ir bijusi augsta. Brīva un lepna Latvija nav pašsaprotama. Latvija ir un būs tāda, kādu paši to veidosim.

Tādēļ es aicinu godāt tos, kuri par mūsu brīvību ir samaksājuši ar savām dzīvībām. Aicinu cienīt un godāt mūsu zemi, valsti un tautu un sargāt tās brīvībumūsu lielākā vērtība ir brīvi cilvēki, pār kuru galvām plīvo sarkanbaltsarkanais karogs. Es aicinu stāstīt bērniem un mazbērniem par mūsu valsti, tās vēsturi, par laikiem, kad izšķīries Latvijas liktenis, un cilvēkiem, kas mūsu brīvību ir sargājuši drosmīgi un pašaizliedzīgi.

Šajā vakarā, aizdedzot sveces, atcerēsimies mūsu vēsturi, domāsim gaišas domas par mūsu nākotni, par mūsu cilvēkiem Latvijā un plašajā pasaulē! Sava valststas ir ikkatra individuāls un visas tautas kopīgs nopelns, un tikai kopīgiem spēkiem spēsim mūsu Latviju veidot par vietu, kur katrs jūtas piederīgs, pārliecināts un gaidīts.

Dievs, svētī Latviju!

 

Uzraksts Rīgas Brāļu kapu Pirmajā depozitārijāLāčplēša Kara ordeņa kavalieru piemiņas vietā, kurš tika atklāts 2005.gada 11.novembrī. Savukārt vakar, 10.novembrī, tika atklāts Trešais depozitārijs, kas veltīts visiem tiem, kas veidojuši Brāļu kapus no pirmsākumiem līdz pat mūsdienāmatbalstījuši Brāļu kapu ansambļa būvniecību, iekārtošanu, kā arī atjaunošanas, restaurācijas un labiekārtošanas darbus. "Pateicībai un godam"šie vārdi iekalti depozitārija sienā. Atcerēsimies: pirms gada tika atklāts Otrais depozitārijspiemiņas telpa "Svešumā kritušajam latviešu karavīram"

Foto: Boriss Koļesņikovs

 

Par Lāčplēša dienai veltītiem pasākumiem

11.novembrī, godinot Latvijas brīvības cīnītājus, Nacionālie bruņotie spēki (NBS) rīkos vairākus atceres pasākumus Rīgā, kuros piedalīsies valsts, aizsardzības nozares un bruņoto spēku augstākās amatpersonas.

Pulksten 9 Rīgas garnizona vienību karavīri un zemessargi aizlūgs par kritušajiem karavīriem ekumeniskajā dievkalpojumā Doma baznīcā, bet pulksten 11 noliks ziedus Rīgas Brāļu kapos pie Mūžīgās uguns.

Savukārt pulksten 13 Brīvības pieminekļa laukumā notiks Rīgas garnizona vienību militārā parāde.

Pulksten 14 Lāčplēša dienai veltītā svinīgā godasardzes maiņa notiks pie Rīgas pils – valsts bruņotā spēka augstākā vadoņa Valsts prezidenta rezidences.

Pulksten 14.40 Esplanādē pie pulkveža Oskara Kalpaka pieminekļa notiks kritušo karavīru piemiņas godināšanas pasākums, tādējādi turpinot bruņotajos spēkos aizsākto tradīciju 11.novembrī godināt arī mūsdienās kritušos karavīrus.

Aizsardzības ministrija un NBS aicina iedzīvotājus piedalīties piemiņas pasākumos un kopīgi atcerēties Brīvības cīņas un godināt kritušos karavīrus. Arī karavīri un zemessargi piedalīsies daudzos Latvijas brīvības cīnītāju piemiņas pasākumos visos Latvijas novados.

Aizsardzības ministrija un NBS aicina ikvienu Latvijas iedzīvotāju pulksten 20 nolikt svecītes pie Brīvības cīņu pieminekļiem un piemiņas vietām visā valstī.

Tāpat aizsardzības ministrija jau ceturto gadu aicina visus Latvijas iedzīvotājus Lāčplēša dienā pie apģērba piespraust sarkanbaltsarkanu lentīti, lai godinātu latviešu karavīrus, kas 1919.gada 11.novembrī izcīnīja izšķirošo cīņu pret Bermonta karaspēku.

"Piespraužot sarkanbaltsarkano lentīti pie mēteļa atloka, mēs ne tikai godinām karavīrus, bet arī radām kopības sajūtu un veicinām patriotismu," uzsver aizsardzības ministrs Artis Pabriks. "Mums jābūt lepniem, ka mums ir sava valsts, valoda, kultūra un karogs, ko godināt."

Aizsardzības ministrija šogad iegādājās sarkanbaltsarkano lentīti 3000 metru garumā, kas 4.novembrī Latvijas Kara muzejā ar rīdzinieku palīdzību tika salocīta mazākās lentītēs, kuras 11.novembrī tiek dalītas NBS pasākumos.

Lentīšu locīšanas pasākumā atsaucība bija ļoti liela, tādēļ Aizsardzības ministrija jau apsver iespēju nākamgad šādu akciju atkārtot, iespējams, plašākā mērogā.

Par Lāčplēša dienai veltītiem pasākumiem Rīgas pils pagalmā

Turpinot pagājušogad aizsākto tradīciju, Nacionālie bruņotie spēki, Valsts prezidenta kanceleja un Latvijas Nacionālais vēstures muzejs kopīgi organizēs 11.novembrī pasākumus Rīgas pils pagalmā.

No pulksten 9 līdz 20 Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā Rīgas pils 3.stāvā būs apskatāma izstāde "Lāčplēša Kara ordenis", kas atvērta apskatei tikai vienu dienu gadā – 11.novembrī. Šī unikālā iespēja iepazīties ar Lāčplēša Kara ordeņa vēsturi un Latvijas karavīru gaitām Brīvības cīņu laikā svētku dienā būs bez maksas.

Pils pagalma vārtus apmeklētājiem pulksten 20 vērs pasākuma namatēvs – Latvijas Nacionālā vēstures muzeja direktors Arnis Radiņš, pasākumā piedalīsies arī Valsts prezidents Andris Bērziņš, bet vakara gaitā varēs klausīties Salaspils jauktā kora "Lōja", jauktā kora "Balsis", Salacgrīvas novada Liepupes pagasta kora "Pernigele" un Latvijas Universitātes absolventu kora "Jubilate" dziedājumu. Koncerta laikā uz pils sienas tiks demonstrētas vēsturiskas fotogrāfijas par Brīvības cīņas Brāļu kapu kompleksa izveidošanu.

Sākot no pulksten 20 Rīgas pils pagalmā pasākuma laikā ikvienam būs iespēja nofotografēties vēsturisku foto uzņēmumu kolāžā. Savukārt no pulksten 20.30 pasākuma dalībniekus fotografēs Rekrutēšanas un Jaunsardzes centra fotogrāfs.

Nosalušie varēs sildīties ar uzņēmuma "Kalniņa Mammas tējas" zāļu tēju, garšīgu maizi pasākuma apmeklētājiem sagādājis uzņēmējs Normunds Skauģis, bet saldināt "Lāču" maizi varēs ar medu, ko dāvina Jelgavas Vissvētākās Dievmātes aizmigšanas pareizticīgo draudzes garīdznieks Pjotrs Požidajevs.

Savukārt arī Strēlnieku laukumā pie Latvijas Okupācijas muzeja jau tradicionāli tiks svinēta Lāčplēša diena. Svinības rīko Daugavas Vanagi sadarbībā ar Rīgas domi, Okupācijas muzeju un vīru kopu "Vilki".

Okupācijas muzejs Lāčplēša dienā būs atvērts ilgāk nekā parasti – no pulksten 11 līdz 21. Muzejs apmeklētājiem dāvinās krūšu piespraudes karoga krāsās. Vestibilā būs apskatāma piemiņas izstāde, kas veltīta Latvijas brīvības cīnītājam Gunāram Astram.

Pulksten 17.30 no Rīgas Brāļu kapiem sāksies lāpu gājiens uz 11.novembra krastmalu.

Pulksten 19 gājiena dalībnieki noliks vainagu pie Brīvības pieminekļa. Tādējādi pieminēs tos Lāčplēša ordeņa kavalierus, kurus 20 gadus pēc Brīvības cīņām iznīcināja padomju okupācijas režīms.

Pulksten 19.30 Strēlnieku laukumā sāksies svētku koncerts, kurā piedalīsies folkloras draugu kopa "Skandinieki", vīru kopa "Vilki" un seno cīņu un folkloras kopa "Vilkači", kā arī biedrība "Tēvijas sargs" ar pašaizsardzības un tuvcīņas paraugdemonstrējumiem.

Pulksten 20.30 Daugavā (pie Akmens tilta) laidīs uguns plostu par godu Brīvības cīnītājiem un strēlniekiem, kuri apglabāti ārpus Latvijas robežām, un tiem, kuru kapavietas vēl nav zināmas.

Pulksten 21 koncerts pie muzeja turpināsies ar SIA "Radikal" uzstāšanos.

No 22 līdz 22.50 muzicēs folk metal grupa "Skyforger".

Strēlnieku laukumā pie muzeja svētku dalībnieki varēs sildīties pie ugunskuriem, ko iedegs pulksten 19.30, un bez maksas baudīt karstu tēju. Ikviens, kam svarīga Latvijas brīvības cīnītāju piemiņa, laipni aicināts piedalīties Lāčplēša dienas svinībās. Dalība sarīkojumos ir bez maksas.

 

Aizsardzības ministrijas Militāri publisko attiecību departaments
Inese Krieviņa, Latvijas Okupācijas muzeja sabiedrisko lietu vadītāja

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!