• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ar laikmeta dokumentu. Kinomākslas saglabātu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.04.1999., Nr. 131/132 https://www.vestnesis.lv/ta/id/23945

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Kad valsts drošība Saeimas pārziņā

Vēl šajā numurā

29.04.1999., Nr. 131/132

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ar laikmeta dokumentu. Kinomākslas saglabātu

Rīgas Kinomuzejā notika skate, kurā demonstrēja dokumentālo filmu seriāla "Kinogadsimts Latvijā" pirmās daļas.

Jaunā darba autors Agris Redovičs iepazīstināja ar radošo grupu režisori Dzintru Geku, operatoru Igoru Tūru, videoinženieri un skaņu operatoru Voldemāru Aizstrautu.

Filmās izmantoti materiāli galvenokārt no Kinofotofonoarhīva, Kinomuzeja, kā arī Raiņa Literatūras un mākslas vēstures muzeja. Tā pamazām top vēstījums par izcilām personībām un nozīmīgiem periodiem no Latvijas kino vēstures pašiem sākumiem līdz mūsdienām. Jau pabeigtas septiņas īsfilmas pa pusstundai katra: par kinorežisoriem Eduardu Kraucu, Vili Lapenieku, Voldemāru Pūci, Aleksandru Rusteiķi, Rolandu Kalniņu, Arnoldu Burovu un par Rīgas Kinostudiju.

Turpinās darbs vēl pie trim sērijām: par divdesmitajiem gadiem, par kinoteātriem Latvijā un par režisoru Leonīdu Leimani.

Noskatoties pirmās trīs filmas, var gūt ieskatu pirmskara Latvijas dzīvē. Mazskartā ainava, lauku ļaužu darba procesi, Ķeguma HES celtniecība, Rīgas ielas un veikali, svētki, cilvēku noskaņa. Atsevišķās epizodēs redzams, kā tapušas mākslas filmas "Kaugurieši", "Zvejnieka dēls", "Mērnieku laiki".

Jaunais cikls filmēts ar videokameru, to iespējams pavairot. Tas paredzēts kā mācību kurss skolu audzēkņiem, arī plašākai auditorijai un, protams, nākamajām paaudzēm. Seriāls top sadarbībā ar Latvijas Televīzijas kultūras programmas daļu, un ik sestdienas vakaru vienu sēriju varēs vērot ekrānos.

Lielajam darbam atbalstu sniedzis Sorosa fonds–Latvija un Kultūrkapitāla fonds. Ja arī turpmāk grupa radīs atsaucīgas sirdis, tad varēs īstenot ieceri līdz gada beigām izveidot 30 šādas pusstundu garas filmas, nobeidzot ar mūsdienu kino Latvijā.

Aina Adermane

1.JPG (27745 BYTES) Operators Voldemārs Upītis mākslas filmas "Kaugurieši" uzņemšanā

2.JPG (24122 BYTES) Jaunā seriāla radošā grupa Foto: Harijs Burmeistars

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!