• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ar gara aristokrātu un demokrātu. Kristapu Rudzīti. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.04.1999., Nr. 131/132 https://www.vestnesis.lv/ta/id/23946

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ar laikmeta dokumentu. Kinomākslas saglabātu

Vēl šajā numurā

29.04.1999., Nr. 131/132

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ar gara aristokrātu un demokrātu. Kristapu Rudzīti

Izcilā latviešu terapeita simtgades reizē

Dzīvoja, apsteidzot laiku, un arī nomira pirms laika. Tā var sacīt par cilvēku, kura simtgades zīmē Latvijā ritēja visa aizvadītā nedēļa un arī šīs nedēļas aizsākums. Izcilo terapeitu, daudzpusīgo zinātnieku un lielo humānistu profesoru Kristapu Rudzīti pieminēja viņa laikabiedri, kolēģi, skolēni un, protams, arī viņa audzēkņi.

Kristaps Rudzītis vienmēr un visiem ir dāvājis mīlestību. Dabā viņš allaž centies ko uzlabot, kādam palīdzēt. Tagad pienākusi reize caur atmiņu dāvāt cieņu un pateicību viņam. Jubilejas reizei par Kristapu Rudzīti ir sarūpētas divas grāmatas. Un nejaušas sakritības dēļ tās aizsākušas savu ceļu pie lasītājiem Pasaules grāmatu un autortiesību aizsardzības dienas, kā arī otro Rīgas grāmatu svētku priekšvakarā.

Simtgades nedēļu P.Stradiņa Medicīnas vēstures muzejā ievadīja ārsta un rakstnieka Jāņa Liepiņa grāmatas "Mazais profesors" (ko sagatavojis un klajā laidis SIA "Nacionālais medicīnas apgāds") atvēršanas svētki. Arī — preses konference. Bija sākušies zinātnes svētki. Bija sākusies atmiņu nedēļa. "Lai šī simtgades atzīmēšana nebūtu tikai epizode," sacīja Latvijas ZA prezidents akadēmiķis Jānis Stradiņš. "Ir nepieļaujami, ka jaunā paaudze, studenti nezina par profesoru Rudzīti! Lai viņš vienmēr paliek kā Latvijas medicīnas mūžīgās virzības paraugs. Lai mūsu mediķi saglabā savas profesijas humāno principu. Un varbūt šī simtgade kļūs par stimulu, lai mūsu ārsti būtu vispusīgi. Kā profesors Rudzītis."

Nākamajā dienā LU Mazajā aulā notika profesora Kristapa Rudzīša piemiņai veltīta Latvijas Universitātes Medicīnas fakultātes 1. studentu, rezidentu un doktorantu zinātniskā konference.

Trešdien profesora dzimtajā pusē, Liepājas rajona Tadaiķos, noritēja Latvijas Fizioterapeitu asociācijas izbraukuma sēde, kuras tēma bija veltīta dabas dziedniecisko un fizikālo faktoru izmantošanai mūsdienu medicīnā.

Kā cerīgs stariņš, ka varbūt kādreiz tomēr Latvijas kūrorti atgūs savu kādreizējo elpu, izvērtās piemiņas akmens atklāšana pie profesora Kristapa Rudzīša alejas Ķemeru kūrortā.

Bet profesora Kristapa Rudzīša 100. dzimšanas dienu ievadīja svētbrīdis pie viņa atdusas vietas Meža kapos. Pēcpusdienā P. Stradiņa Medicīnas vēstures muzejā notika Rīgas Stradiņa universitātes iedibinātās Kristapa Rudzīša balvas pasniegšana par sevišķiem nopelniem medicīnas zinātnes attīstībā un medicīnas terminoloģijas veidošanā. To saņēma Kristapa Rudzīša skolnieks un viņa darba turpinātājs profesors Ilmārs Lazovskis. Pasniedzot balvu (tās autors ir mākslinieks Jānis Strupulis), Rīgas Stradiņa universitātes Senāta priekšsēdētājs profesors Jūlijs Anšelēvics sacīja, ka, atceroties Kristapa Rudzīša, šī izcilā, nestandarta cilvēka, plašo darbības spektru, nebijis nekādu šaubu, kam balva pienākas. "Cienījamo profesor, jūs esat personība ar plašu redzesloku un ļoti inteliģents, kas mūsu laikā ir īpaši vērtīgi," viņš sacīja. "Šī balva nav formāls akts, bet mūsu dziļākā pārliecība, un tā nāk no sirds." Savā atbildes runā profesors Ilmārs Lazovskis kavējās atmiņās un atgādināja, ka Kristaps Rudzītis ar savu darbošanos ir iesniedzies visā Latvijā kultūrā kā pavediens. "Laiks gāja aiz viņa. Un pats viņš aizgāja pirms laika. Profesors Rudzītis bija meistarīgs laika mērītājs. Profesors paliek manās domās, grāmatās, sirdī..."

Šajā reizē notika arī apgādā "Zinātne" izdotās grāmatas "Profesors Kristaps Rudzītis" atvēršanas svētki. Kā sacīja visu jubilejas pasākumu dvēsele, profesora meita un darba turpinātāja ārste Mirdza Strautiņa, "šajās atmiņās katrs ielicis savu mīlestību".

Godināt sava kādreizējā skolotāja piemiņu bija ieradusies arī Dr.Bukingholca no Čikāgas. Viņa sacīja: "Profesors Kristaps Rudzītis bija neparasts ārsts, kas man devis ne ar ko nesalīdzināmu virzību visai dzīvei. Par to es stāstu arī saviem kolēģiem. Priecājos, ka profesora meitai Mirdzai Dievs ir devis talantu un viņa ir sava tēva cienīga medicīnas filozofiskā virziena turpinātāja."

Svinību dalībnieki varēja pārliecināties par vēl vienu Kristapa Rudzīša darbības šķautni, jo Mūzikas akadēmijas maģistrante Ingrīda Reinholde uz klavierēm nospēlēja profesora variācijas par "Sešu mazu budzinieku" tēmu. Klātesošie varēja skatīt arī jubilāram veltīto izstādi un dalīties atmiņās. Jubilejas norises rīcības komiteja nolēmusi ierosināt Rīgas domei kādu no Rīgas ielām nosaukt profesora Kristapa Rudzīša vārdā, bet P.Stradiņa klīniskās slimnīcas vadībai — atjaunot piemiņas plāksni pie profesora Kristapa Rudzīša auditorijas slimnīcā.

27. aprīlī Rīgas Latviešu biedrības namā notika Pēcdiploma apmācības institūta, Ģimenes ārstu asociācijas un Internistu biedrības ārstu konference, kas arī ir veltīta profesoram Kristapam Rudzītim.

Armīda Priedīte

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!